I BOKS: En fornøyd Asgeir Alvestad viser frem tiskjeggeren, som skal være den første registrerte stangtatte tiskjeggen i verden. Fisken ble Alvestads 140. art. Etter fotografering og registrering ble tiskjeggen satt ut igjen. - Vi vil lage minst mulig probem for den, sier han til VG. Foto: Bilal Saab

Norsk fisker med verdenssensasjon

Vanligvis strekker ikke armene til når fiskere skal vise størrelsen på fangsten. Asgeir Alvestad måtte frem med fingeren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Skapningen som ankom fra cirka 100 meters dyp og skapte krigsdans-tilstander i båten, var nemlig ikke stort lenger enn artsfisker Asgeir Alvestads pekefinger.

Like fullt var den det største Alvestad kunne få på kroken, en såkalt tiskjegg. Da den sjeldne fisken brøt vannflaten, kjente Alvestad umiddelbart igjen stilen.

– Den var panseraktig og lang, og jeg ropte tiskjekk tiskjegg. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Det var en artsfiskers drøm. Det er mye større enn å få en laks på 30 kilo, sier han til VG.

Dette er en fisk i panserulkefamilien, skriver fiskenettstedet Hooked.no. Det var Hooked som først omtalte saken, etter at Alvestad selv hadde skrevet om rekordhelgen på sin blogg.

Fisken på bildet skal være verdens første registrert stangtatte tiskjegg.

Så vidt Alvestad vet har nemlig ingen i verden fått den arktiske fisken på stang før. Den er ikke registrert i de norske sportsfiskerekordlistene eller hos IGFA, skriver fiskenettstedet Hooked.

les også

Fanget sjelden storfisk: – Som å få en unge, men unger er enklere å få enn «svartskate»

Tiskjeggen var Alvestads 140. art. Han er ifølge artsfiske.com, fiskeren som er registrert med flest arter i Norge. Nestemann på listen har 135, skriver Hooked.

Etter å dratt opp tre nye arter fra Porsangerfjorden utenfor Lakselv, gikk han målrettet til verks for å få den lille skapningen på kroken. Helgen nærmet seg slutten og dagslyset var i ferd med å ebbe ut. Da bet det!

Bet og bet. Det kjennes ikke når en fisk på noen få gram biter på langt der nede, forklarer Alvestad. Opplegget er å sveive opp omtrent en gang i kvarteret for å sjekke og agne på nytt.

– Jeg fisket nitid mot tiskjeggen med tynt snøre og de minste krokene med en liten bit av en strandsnegle som agn. Den er en vanskelig fisk å fiske på, og det bet på både kongekrabbe og reker underveis, sier han til VG.

SKJEGG: Tiskjegg har fått navnet sitt fordi den har ti tråder som danner et skjegg. Dette bruker den til å smake og følge i mudderet på bunnen, om det er noe der den kan spise. Foto: Bilal Saab

– Hva er artsfiske?

– Det går ut på å fange flest mulig fiskearter. Det skiller seg fra vanlig fiske på mange måter. Jeg bruker mye tid på research, for å finne ut hvor de ulike artene lever, når på døgnet de er aktive, ved hvilken temperatur og årstid det er mulig å fange dem. Det er ekstra vanskelig fordi mønstrene er under endring. De minst utforskede farvannene finnes i nord, sier han.

Ikke sjelden fiskes det ned på 5–600 meters dyp, forklarer han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder