TAPTE: Carl I. Hagen er skuffet over tapet i lagmannsretten. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

TAPTE: Carl I. Hagen er skuffet over tapet i lagmannsretten. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: larKrister Sørbø,VG

Skuffet Hagen tapte saken om stortingspensjon i lagmannsretten

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen (71) er skuffet over at han i Borgarting lagmannsrett tapte saken om å beholde pensjonen fra Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har ikke fått studert dommen, jeg skal lese den i ettermiddag. Men jeg er selvsagt veldig skuffet. Jeg hadde håpet at Borgarting lagmannsrett hadde hatt det nødvendige motet til å stå oppreist overfor makten, sier Hagen til VG på telefon fra Spania.

Han tapte først i Trygderetten i fjor, og tok så saken videre til Borgarting lagmannsrett. Torsdag kom meldingen om at Hagen også tapte her, melder Nettavisen.

VG på lederplass i mai:Hagen tar grunnleggende feil

Den tidligere Frp-kjempen tok det han kaller et pensjonsran til Borgarting lagmannsrett.

– Lover skal ikke ha tilbakevirkende kraft. Dersom Storebrand eller Gjensidige hadde hatt en pensjonspolise hvor det sto hvordan pensjonen skulle reguleres og Storebrand og Gjensidge så hadde sagt ha, ha vi endrer reglene slik at du ikke får så mye som det står i vår avtale, hadde de blitt dømt for bedrageri. Når regjering og Stortingsflertallet gjør det samme, våger ikke Borgarting lagmannsrett å si at det har dere ikke anledning til, sier Hagen.

Bakgrunn: Hagen kjemper for pensjonenLes: Mener staten snyter ham for millionbeløp

Hagen har ikke bestemt seg for om han eventuelt vil anke dommen til høyesterett.

– Jeg vil studere dommen nøye, foreløpig har jeg bare fått telefonisk beskjed. Det er også et kostnadsspørsmål. Dette er en sak jeg mener er grunnlovsstridig for veldig mange, men foreløpig er det meg som sitter med regningen, sier Hagen.

Les også: Carl I. Hagen trår til i retten.

Gullpensjon

Hagen gikk til sak mot Stortingets pensjonsordning og tok Statens Pensjonskasse til retten, for å få beholde gullpensjonen som stortingsrepresentantene hadde fram til 2011.

I den gamle ordningen ble stortingspensjonene automatisk regulert etter stortingsrepresentantenes godtgjørelse, slik at pensjonen skulle være 66 prosent av stortings-lønnen.

I 2011 vedtok Stortinget å endre loven om stortingspensjonene slik at reguleringen ble lik andre pensjoner:

Pensjonsgrunnlaget til Hagen og de andre stortingspensjonistene blir nå underregulert med 0,75 prosent hvert år, i forhold til Stortingets lønnsutvikling.

Hagen mener loven ikke kan ha tilbakevirkende kraft; han ble pensjonist i 2010 og lovendringen ble vedtatt i 2011.

Hagen før rettssaken: – Jeg føler meg lurt, rett og slett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder