MÅ RYDDE: Helseminister Bent Høie mener han allerede er godt i gang med å gjennomføre flere av de forslagene Venstre skal fremme. Foto: Trond Solberg VG

Vil be Høie rydde opp i tvangskaos

Et flertall på Stortinget kan komme til å pålegge helseminister Bent Høie å rydde opp i den manglende oversikten over hvor mange som bindes fast mot sin vilje ved norske sykehus.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Søndag kunne VG avsløre at en rekke av landets fremste sykehusmiljøer underrapporterer hvor ofte de legger psykisk syke pasienter i belter.

VGs kartlegging av de 115 institusjonene som er godkjente for tvangsinnleggelser, avdekker at nesten 1000 tvangsvedtak mangler i Helsedirektoratets oversikt.

Etter VGs avsløring vil regjeringens samarbeidsparti Venstre nå fremme et dokument 8-forslag om at Stortinget ber helseminister Bent Høie å rydde opp.

Venstres helsepolitiske talsperson Kjetil Kjenseth vil at nasjonalforsamlingen allerede denne uken gir regjeringen to klare beskjeder:

* Sett ned et bredt sammensatt offentlig utvalg som skal utrede bruken av tvang i helse- og omsorgssektoren.

* Etabler et mer effektivt system for registrering og innrapportering av bruk av tvang i alle deler av helse- og omsorgssektoren.

– Det VG har på trykk forsterker inntrykket av at vi som politikere er nødt til å stramme til. Det kan ikke være så lett å bruke tvang på pasienter, og så vanskelig å bruke tvang på seg selv når det gjelder systemer, rutiner og standarder, sier Kjenseth.

Les også: Har blitt varslet omdårlige tvangstall i 18 år

FORSLAGSSTILLER: Helsepolitisk talsperson Ketil Kjenseth (V) Foto: Roger Neumann VG

Positivt stortingsflertall

Foreløpig tyder mye på at Venstre kan få flertall for forslaget. Regjeringens andre støtteparti KrF er positivet til initiativet fra Kjenseth – det samme er Ap, Sp og Sv.

Sammen har disse et klart flertall på Stortinget.

Les mer: Vilde (29) var beltelagt

Arbeiderpartiets talsperson for psykisk helse, Ruth Grung, ønsker å stille helseministeren spørsmål om den manglende oversikten i neste spørretime, og er positiv til initiativet fra Venstre.

– Vi stiller oss selvfølgelig bak alle forslag som handler om å få en mer riktig bruk av tvang, men vi må også handle nå der vi ser at det er behov for det. Vi ser at det er forskjeller i tvangsbruk mellom institusjoner og regioner, og det er de samme som fortsetter med avvik.

– Ingen unnskyldning

Senterpartiets Kjersti Toppe sier det er paradoksalt at man har en politisk debatt om reduksjon i tvang, når virkeligheten viser at bruken av mekaniske tvangsmidler stiger.

KRITISK: Kjersti Toppe (Sp). Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Det VG har funnet er overraskende og veldig alvorlig. Vi må kunne stole på den informasjonen helsefortakene rapporterer på et så viktig felt. Det er egentlig ingen unnskyldning for at dette ikke er på plass, sier Toppe.

– Når man ser at det slumses med rapporteringen – og at det i virkeligheten er en oppgang når man trodde det var en nedgang – så begynner man også å lure på om tvangsbruken er ute av kontroll, sier Torgeir Knag Fylkesnes i SV.

KrFs helsepolitiske talsperson, Olaug Bollestad, mener helseminister Bent Høie gjør en god jobb for psykisk helse.

– Men dette som nå kommer frem må vi løfte. Det er overhodet ikke greit. Vi i Helsekomitéen har også et ansvar. Dette handler ikke om opposisjon og posisjon, for dette har vært på begge sider av bordet. Men nå må vi være villig til å løfte det, sier Bollestad til VG.

Utvalg på trappene

Helseminister Bent Høie sier til VG at Venstre kan forvente raskt gjennomslag for sine forslag:

– Det er fint at Venstre og andre engasjerer seg i dette, men jeg tror de vil se at de allerede nå vil få saker til Stortinget som vil gå lengre enn deres forslag, sier han.

Høie viser til at regjeringen har vedtatt å opprette et utvalg som vil se på tvangsbruk og regelverk, og at barne- og ungdomspsykiatri vil være en viktig del av dette. Mandatet til utvalget vil bli klart før sommeren.

– Vi har også sagt at spesialisthelsetjenesten skal følges tettere på at det rapporteres og rapporteres riktig. Det er ikke først og fremst et behov for et nytt system, men at dagens system brukes riktig, sier helseministeren.

– Jeg setter pris på all politisk støtte i dette arbeidet, men her ligger vi nok i forkant av initiativet, sier han.

Kommentar: «Hva vi kan tåle av remmer og tøy»

– Sint og skuffet

Lederen for helsekomiteen på Stortinget, Kari Kjønnaas Kjos (Frp), sier hun blir både sint og skuffet over å lese VGs avsløring.

– Dette er noe som man har vært opptatt i mange år og snakket mye om. Dette er noe av det største overgrepet man kan gjøre mot et menneske, sier Kjos.

Hun avviser ikke at Fremskrittspartiet kan komme til å støtte Venstres forslag, men at hun ikke kan svare på stående fot.

– Det viktigste er at dette ikke trekker ut i tid, for dette må på plass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder