ANKLAGE: Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier Fellesforbundet kan bidra til at hotellansatte mister jobben. Foto: Haakon Eltvik

Kan bli hotellstreik minst til 2. mai: NHO-Devold sier LO skaper ledighet

LO: - Bare tull

NHO-topp Kristin Krohn Devold anklager LO for å bidra til at hotellansatte blir sagt opp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi skjønner absolutt ingenting av streikeuttaket til Fellesforbundet som trer i kraft lørdag, hvor tilnærmet alle hotellene i kriserammede Stavanger tas ut i streik. Det er galematias. Det vil kunne gi varige skader for hoteller som sliter med å overleve og vil bidra til at mange vil miste jobben ved en langvarig streik, sier leder Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv, som er motparten til Fellesforbundet i den pågående hotellstreiken som har vart siden søndag morgen.

– Sier du at streiken vil føre til oppsigelser?

– Ja, det sier seg selv at å stenge ned hoteller som er i så dyp krise, vil kunne være dråpen som gjør at de er nødt til å ty til permitteringer eller oppsigelser. Hotellene i Stavanger har allerede før streiken måttet si opp og permittere ansatte. Dette er det siste de trenger og så er Fellesforbundet så ustrategiske at de rammer de mest utsatte hotellene. Det er Fellesforbundet som må ta ansvar hvis det kommer oppsigelser ved våre hoteller i Stavanger og Rogaland i tiden fremover, sier Krohn Devold og legger til:

– Nå som oljekrisen har truffet Stavanger så kraftig, har vi jobbet mye med å bygge opp byen som en sentral konferanseby. Den strategien rammes kraftig når hotellene stenges ned av streik.

– I tillegg, sier hun:

– Er det i kjedene slik at overskuddshotellene i for eksempel Oslo er med på å dekke underskudd andre steder. Når Oslo-hotellene får hele 2016-overskuddet ødelagt av streiken, er det ingenting igjen å hjelpe ulønnsomme distriktshoteller med. Jeg er utrolig lei meg på vegne av de ansatte som vil rammes av dette.

Oppland på topp

Hun legger frem tall som dokumenterer hotellkrisen i Rogaland:

I 2015 var det gigantiske forskjeller i hotellenes omsetningsutvikling (Omsetning per tilgjengelig rom i prosent):

På topp:

Oppland 15,8

Hedmark 13,7

Oslo 10,7

Buskerud 9

Østfold 8,9

På bunnen:

Rogaland - 20,1

Hordaland - 5,3

Troms - 5,1

Aust-Agder - 3,6

Møre og Romsdal - 3,3

Her kan du lese hvilke hoteller som er tatt ut og hvilke som blir tatt ut lørdag morgen.

– Har kuttet staben med 20 prosent

Hotellsjef Gjermund Dahl ved Scandic Forus Hotell utenfor Stavanger sier Fellesforbundet gambler.

– Jeg er helt enig i kritikken fra Devold. Omsetningen ved hotellene i Stavanger-regionen falt med 30 prosent i fjor og har falt videre med 25 prosent i år. Vårt hotell har måtte kutte tjue prosent av staben og i en slik situasjon velger Fellesforbundet å ta ut tjue ansatte hos oss i streik. Det vil forsterke problemene ytterligere, sier Dahl, som har en stab på mellom 50 og 60 personer.

Kilder i NHO har fremholdt overfor VG at de har liten tro på at det blir noen løsning av hotellstreiken før tidligst 2. mai. Årsaken er at de tror det er viktig for Fellesforbundet og fagbevegelsen å ha en streik som kan bidra til engasjement på fagbevegelsens store dag, 1. mai. VG vet at det var underhåndskontakter mellom partene torsdag, men at det ikke ga noe resultat.

Krohn Devold vil ikke si noe om det.

– Nei, det vil jeg ikke spekulere i.

– Ikke bare Rogaland

Hun sier det ikke bare er Stavanger-uttaket som det reageres på i NHO.

– Det er ikke bare Rogaland som sliter. Det gjør også hotellene blant annet på Nord-Vestlandet. At de tar ut hotellet i kriserammede Fosnavåg, Kristiansund og i Ålesund er strategisk svært farlig. Vi risikerer at streiken også får konsekvenser for ansatte ved disse hotellene. Det er så mange som er nær å måtte permittere og kutte i staben, at streiken kan være det som vipper det:

– Når inntektene går ned til null for hoteller som allerede går i minus, da tar Fellesforbundet store sjanser og spiller et spill som gjør at deres medlemmer kan miste jobben. Det hadde vært mye bedre om de hadde prioritert å ta ut hotell i regioner som går godt. De har ikke sett konsekvensene av sine uttak, sier hun.

Hurtigruta

Krohn Devold nevner også Kirkenes.

Les: Her er den nye Hurtigruta

– At de har tatt ut hotellene i Kirkenes og Bergen, rammer Hurtigruta kraftig, fordi det er snuhavner for dem. Det vil kunne svekke en av de viktigste turistattraksjonene som trekker folk til Nord-Norge.

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum slår tilbake.

– Nok en gang fokuserer NHO på andre ting en de kan gjøre noe med. Hvis de er opptatt av sine bedrifter i Rogaland burde de vært løsningsorientert så denne konflikten kunne vært unngått, sier Eggum.

– Bare tull

Han sier mange hotelleiere sitter på mange sider av bordet og at påstandene om at hotellene går så dårlig, har flere sider.

– Mange av de store aktørene sitter på flere sider av bordet; både som hotelleiere og eiere av bygningene. De kan enkelt justere husleien og ta ut inntektene i eiendomsselskapet. Det gjør at hotellene sliter.

– Og når det gjelder 1. mai, så skal jeg ha meg frabedt påstander om at vi har andre motiver. Vi har to motiver: Å få lokal forhandlingsrett og ei lønn å leve av for de hotellansatte. At vi streiker til 1. mai for å få oppslutning om den dagen, er bare tull.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder