PÅ FIREMANNSROM: Fangen sover på rom med fire andre kvinner mens hun soner på Ravneberget fengsel. Køyene er fra tiden da stedet fungerte som leir for Heimevernet. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Innsatte i kvinnefengsel bor fremdeles på firemannsrom

Fagforeningsleder: – Ubehagelig å bli minnet på dette av pressen

RAVNEBERGET FENGSEL (VG) «Om jeg kommer til makten, skal firemannsrommene ved Åna fengsel bort», sa Knut Storberget som opposisjonspolitiker. Og slik ble det. Men  kvinnefengselet ved Sarpsborg var det ingen som nevnte.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Du blir fullstendig blottlagt. Det er ingen intimsone, det er folk rundt deg hele tiden. Det er utrolig slitsomt, sier «Lise».

Hun soner en dom på ni måneder for økonomisk kriminalitet. Av hensyn til familien ønsker hun ikke å stå frem med navn eller bilde.

VG er på besøk i Ravneberget fengsel utenfor Sarpsborg der de innsatte fremdeles bor på firemannsrom.

Foruten Sandeid fengsel ved Haugesund, er dette eneste fengsel som fremdeles har innsatte boende på firemannsrom.

VG+: Slik er livet i et norsk kvinnefengsel

– Overgangen fra å leve et normalt familieliv til å bli satt inn her er ganske brutal. Jeg har vært mye trist og sint over situasjonen jeg har satt meg selv i. Det blir det en ekstra påkjenning å ha folk rundt seg tid enhver tid, når man egentlig bare vil grine.

VIL PÅ TOMANNSROM: «Hanne» rer opp sengen på firemannsrommet, til ære for VG. – Det er jo fint at det ser litt ordentlig ut her, selv om jeg gjerne skulle delt rom med kun én. Foto: Therese Alice Sanne , VG

– Ubehagelig å bli minnet på dette

«Om jeg kommer til makten, skal firemannsrommene ved Åna fengsel bort» sa Knut Storberget ifølge Dagbladet da han var opposisjonspolitiker, mens Odd Einar Dørum var justisminister.

Se bildene: Slik raseres norske fengsler

Og slik ble det. I 2010 kunne justisminister Storberget åpne nye Åna fengsel, uten de svært upopulære firemannsrommene.

Både politikere og fengselsfagforeninger mislikte ordningen, og kritikken dreide seg om at det ledet til mer narkotikabruk, vold, overgrep og ikke minst at de innsatte fikk en god mulighet til å planlegge ny kriminalitet.

VG+: De farligste fangene på avdeling g

LAV SIKKERHET: Ravneberget fengsel utenfor Sarpsborg fungerte som leir for Heimevernet før det i 2006 ble bygd om til lavsikkerhetsfengsel. Nå kan 50 kvinner sone der samtidig. Foto: Therese Alice Sanne , VG– Vi var veldig opptatt av at firemannsrommene skulle bort fra Åna, men i ettertid må jeg være ærlig å si at vi ikke har gjort mye for å endre på situasjonen i Ravneberget, sier leder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund til VG, før han følger opp:

– Det er ubehagelig å bli minnet på dette av pressen, og vi innser at vi må ta det opp. Vi må vel innrømme at menn, som utgjør den store gruppen av innsatte i Norge, får det største fokuset. Og det er for dårlig av oss.

Ved Hof fengsel: Disse to passer på 109 fanger alene

– Rekrutthjem fra 50-tallet

Tilbake i Ravneberget har intervjuet med «Lise» blitt avbrutt flere ganger. I løpet av de få minuttene vi har oppholdt oss på rommet hennes har medinnsatte kommet og gått flere ganger. De ler og prater høylytt.

– Det eneste stedet du får vært alene her inne er på do. Jeg mener ikke at fengselsoppholdet skal være som et hotell, men det burde være mulig å ha et privatliv, sier «Lise».

«Hanne» bor også på firemannsrom. Hun skulle gjerne ha delt rom med kun én.

SAMHOLD: Da VG besøkte fengselet fortalte kvinnene at de blir godt kjent, i og med at de bor så tett på hverandre. Det røde arbeidstøyet har bilde av en ravn på ryggen, for å markere at de soner ved Ravneberget. Foto: Therese Alice Sanne , VG

– Om jeg hadde bodd på en celle alene ville jeg nok blitt ensom. Men det er nok mange som ville ha foretrukket det. Firemannsrom er uansett kjipt, og jeg synes ikke det hører noe sted hjemme.

«Hanne» er dømt for besittelse av narkotika.

– Vi bor jo i et rekrutthjem fra 50-tallet, med gamle militærsenger og løvtynne madrasser. Jeg mener ikke at det skal være luksus, men når man ser på herrefengslene er det en stor forskjell til det vi har her.

Les også: Mugg og porøse vegger - fanger rømmer eldgamle fengsler

Ønsker å bygge ut – men får neppe penger

– Vi ønsker oss et nytt bygg inne på området, slik at firemannsrommene kan gjøres om til tomannsrom. Det foreligger til og med tegninger, men vi mangler ressursene til å bygge ut, sier Cathrine Åneby ved Ravneberget fengsel.

VG+: Slik soner de på Bastøy

– Hvordan påvirker firemannsrommene ansatte og de som soner her?

– Når firemannsrommene er fulle blir det en trykket stemning, det er folk overalt og det skal lite til for at folk blir sinte. Måten vi driver på ikke er ideell, og spesielt ille blir det når vi må sette fire vidt forskjellige damer på samme rom. Da får vi ikke gjort jobben vår, som å rehabilitere de innsatte før de skal ut i samfunnet igjen.

Men om Åneby og de andre innsatte får se et nytt bygg er langt fra sikkert. Da VG kontaktet Justisdepartmenetet sa statssekretær Vidar Brein-Karlsen at det ikke foreligger konkrete planer om å bygge ut på Ravneberget.

PRIORITERER VEDLIKEHOLD: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet sier at vedlikeholdsetterslepet i norske fengsler blir prioritert fremfor å fjerne firemannsrommene. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Det er et stort vedlikeholdsetterslep ved norske fengsler, og vi har vært nødt til å prioritere de fengslene som har vært i fare for å stenges. Dette har blitt prioritert fordi stenging av fengsler vil få drastiske konsekvenser for kapasiteten, sier Brein-Karlsen.

– Ved Ravneberget sier de ansatte at de ikke får gjort jobben sin godt nok på grunn av romordningen. Er ikke det problematisk?

– Jeg forutsetter at Kriminalomsorgsdirektoratet klarer å ivareta de innsatte, men jeg ser helt klart at vi kunne hatt en annen innretning på disse plassene. Vi må ha en velfungerende kriminalomsorg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder