Storesøsteren om drapsofferet Nils Olav (49): – Sa han var redd

DOKKA (VG) Da presten og sykepleieren banket på døren til Christina M. Wintergarden (51), forsto hun at noe var galt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Har du hørt nyheten om at en mann har blitt drept i Søndre Land i Oppland? Vi kommer med en dårlig nyhet: Det er broren din, Nils Olav Bakken.».

– Jeg hadde en følelse i helgen om at noe var galt med en av mine nærmeste. Jeg følte at noe ikke stemte og en mistanke om at det kunne være Nils Olav som var drept, sier offerets storesøster, Christina M. Wintergarden, til VG.

Den 51 år gamle søsteren har nylig flyttet nordover til den lille øya Dønna i Nordland, langt unna hjembygda Dokka og politiets intense klappjakt på lillebrorens drapsmann.

– Alt skjedde så brått. Det har nok ikke gått opp for meg ennå. Presten. Sykepleieren. Alt. Vi er en svært liten familie ..., sier den gråtkvalte søsteren.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalist her, ring +47 452 62 488 eller søk opp nummeret i appen Signal for å sende krypterte tips

Slet med sykdom

51-åringen beskriver en vanskelig oppvekst for lillebroren. Faren døde da Nils Olav gikk på barneskolen, mens moren døde for få år siden.

SØSTEREN: Christina M. Wintergarden. Foto: Privat

– Han ble mobbet på skolen, og jeg måtte ofte leie ham langs skoleveien. Jeg ble på mange måter som en mor for ham, selv om han kalte meg for «Søs». Livet vårt har vært tøft, sier hun.

Da Nils Olav var åtte-ti år gammel gikk han fortsatt på skolen. Han var spesielt flink i musikk, og læreren fortalte den unge gutten at han ikke hadde noe mer å lære bort til ham, ifølge søsteren.

– Han fikk gode skussmål, men han var for liten til å bytte til en musikkskole. Etter hvert sluttet han helt på grunn av sykdom, og han fullførte aldri grunnskolen, sier 51-åringen.

Les også: Kjærestepar på fotosafari fant forkullet lik

Ifølge søsteren, fikk Nils Olav tidlig diagnosen ADHD, og med årene fikk han også psoriasis og leddgikt – noe han tok medisiner mot.

– Han var innlagt flere ganger på et sykehus i Lillehammer i denne perioden, og han ble uføretrygdet i ung alder. Det var sykdommene som gjorde at han begynte med tablettene og sterke medisiner som legen skrev ut til ham, og det var sykdommene som tok livet av broren min, sier hun.

– Hva mener du med det?

– Han ble uforskyldt narkoman, svarer storesøsteren.

51-åringen beskriver lillebroren som en snill og grei gutt, men som har vært uheldig livet på grunn av sykdommene og en broket oppvekst.

– Han var urolig og utrygg, og det bar han preg av, sier hun.

Her ble han funnet: Politiet sikret bilspor ved utbrent bål

– Levde i frykt

Storesøsteren har ikke sett Nils Olav siden i fjor høst. Da skal han ha klaget over mye gjeld, noe hun forsto lite av – siden han bodde i en kommunal bolig og fikk hjelp fra kommunen til å betale alle faste regninger, fordi han visste at det ellers ville gå galt.

– Jeg stusset over at han hadde så mye i gjeld, men jeg mistenkte at det var i rusmiljøet hvor han fikk stoff at han skyldte penger. Dette har jeg også fortalt til politiet. Jeg håper at politiet finner ut av saken, tar den eller de som har drept broren min og at ugjerningen straffes, sier Wintergarden, som grøsser over at broren ble funnet drept i et bål på en øde skogsvei.

Da storesøsteren besøkte Nils Olav siste gang fikk hun inntrykk av at han hadde en del venner, selv om hun aldri møtte noen av dem.

– Han sa da at han var redd. At han var redd for fremtiden og hva som skulle skje, men jeg vet ikke hva han mente, sier hun.

Politiet er i full gang med en møysommelig etterforskning for å oppklare den mystiske drapssaken. Ingen er foreløpig mistenkt – men en sentral brikke i det store puslespillet har falt på plass: Offerets identitet.

Lite sammen med folk

VG har vært i kontakt med en rekke venner og naboer av 49-åringen på en kafé i Dokka sentrum. De reagerte alle med sorg og sjokk da de fikk høre om dødsfallet og at offeret var fra deres bygd.

– Han var lite sammen med folk, sier en bekjent.

– Han var nok dessverre en person som var litt på siden av samfunnet, men han var alltid smilende og imøtekommende når vi møttes. Han klagde aldri, selv om han ikke hadde det spesielt bra, sier en tidligere klassekamerat til VG.

49-åringen er straffedømt tidligere for flere mindre forhold. I dommene tegnes det også et bilde av en delvis isolert mann. Han led av kraftig leddgikt og gikk på smertestillende medisiner.

– Han fikk en vanskelig oppvekst, og ble en del mobbet på skolen, og de siste årene var han også plaget med sykdom i leddene. Han hadde behov for medisiner, sier en som gikk på skole med ham.

Nabo om båldrapsofferet: – Han har vært borte en stund

Saumfarte boligen

Politiet omtalte i mandag 49-åringen som en del av et rusmiljø, og de VG har snakket med mener at det først og fremst var sykdommen 49-åringen hadde som gjorde at han fikk problemer med rusmidler.

En annen litt eldre mann fra Dokka beskriver ham som musikalsk begavet, og særlig god til å spille trekkspill.

Alle VG har snakket med er sjokkert over måten Bakken har blitt tatt av dage på, og frykter at det kan være en fra samme miljø som står bak.

– Hvis man er ruset på de feil stoffene, så kan alt skje, selv så brutale handlinger som har skjedd i dette tilfellet, sier en kvinne som kjenner godt til den drepte 49-åringen.

Krimteknikere saumfarte i går boligen til 49-åringen – noen hundre meter utenfor Dokka sentrum.

– Jeg har lagt merke til at han har vært borte en stund. Jeg har ikke sett ham siden før helgen – men det er likevel sjokkerende å høre at det er han som ble drept, sier nabo Martha Grønnbrekk (82) til VG.

Sett forrige fredag

Politiet mener den siste sikre observasjonen av drapsofferet var forrige fredag klokken 16 i Dokka sentrum. Hva som har skjedd med 49-åringen frem til han ble funnet drept over ett døgn senere, er så langt uklart for politiet.

– Vi er i gang med avhør og går ut bredt. Vi prøver å kartlegge alle tilknytninger han har til andre personer, sier politiadvokat Kristian Johansen ved Innlandet politidistrikt til VG.

Et av spørsmålene politiet stiller seg, er om drapsmannen eller drapsmennene var lokalkjente i området

– Det er en del av etterforskningen å sikre elektroniske spor. Vi har gjort en rekke vitneavhør i dag, men ingen er mistenkt eller siktet i saken, understreker Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder