TORSKEFEST: Fiskebåten "Nytind" på vei til land - tungt lastet med rekordfangst. Foto: Roald Berg

Sjekk den fangsten!

Her kommer fiskebåten til havn med 25 tonn torsk i båten - og ti tonn utenfor.

  • Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det va steikanes artig!

Skipper på M/K Nytind, Johnny Ingebrigtsen, snakker om det eventyrlige sjøværet han og et mannskap på fire var med på utenfor Gjesvær og Nordkapp i Finnmark påskeaften:

På én tur fikk de til sammen over 35 tonn torsk - på to hal.

Folk strømmet til

Det var ikke plass til all fisken om bord, så rundt ti tonn av fangsten måtte slepes til land. Et såpass sjeldent syn at sjøvante innbyggere i Gjesvær strømmet til havneområdet da den uvanlige ekvipasjen nærmet seg.

Én av dem var Roald Berg, som bare måtte ta frem kameraet da den 60 fot store båten kom sigende mot land.

– Jeg tenkte: Ok, det er torsk nok i havet! sier han til VG.

– Vi fylte båten til lastemerket. Det holdt akkurat. Jeg ville ikke etterlate så mye, døende fisk i havet, og det var forhold for å slepe, forteller skipper Ingebrigtsen til VG.

Andre ganger har han kuttet bruket av sikkerhetsgrunner.

Noen større? Stortorsk på 47 kilo, med stang... og kveite på 245 kilo!

400.000 på to hal

FISKER OG POLITIKER: Johnny Ingebrigtsen (56). Foto: Sosialistisk Venstreparti

Det har vært et eventyrlig torskefiske langs kysten denne sesongen, med gode fangster og høye priser. M/K Nytind dro alene inn rundt 400.000 kroner påskeaften.

– Mannskapet om bord får seg en god månedslønn hver - tjent inn på én dag, sier skipperen.

Gjennom 36 år som skipper på den samme båten, har Ingebrigtsen aldri opplevd maken.

– Båten har vært lastet opp til ripa mange ganger, men dette er den desidert største fangsten vi noen gang har tatt med snurrevad. Da vi kom inn havna, så jeg folk kom på spark og i biler og til fots for å se hva som foregikk. Det var påskeansamling. Det var høy og god stemning!

Vill historie: Torsk slukte menneskehode

Brukte 18 timer

Ingebrigtsen er fortsatt oppstemt etter tidenes torske-påske.

– Det ble en skitur i går, det var det eneste jeg hadde tid til, ellers gikk tida til fiskeriene, sier den erfarene fiskeren og SV-politikeren, mens han forbereder neste tur ut.

18 timer tok det fra båten la fra kai om morgenen til båten var losset og fisken prekavert.

– Vi fikk 15 tonn i første halet. Når trålen kommer opp, er det så mye i én sekk, at den reiser seg opp over flata og ser ut som en hval eller et skjær, som kommer opp av havet. Med denne båtstørrelsen var det en veldig god fangst.

30-kilos torsk

– Andre gang satte jeg trålposen litt smalere. «Vi prøver å få noen tonn til, så er vi storfornøyd», tenkte jeg. Så får vi over 20 tonn. Da var det bare å la det stå til! Det var en veldig deilig og artig følelse. Og det er et bilde på at det går godt med torsken i Barentshavet. Det er gode priser, og det går godt økonomisk. Det er flere båter som har gjort gode fangster, forteller han.

Mannskapet fikk kjørt seg. Torsken var stor og tung. Opp mot 30 kilo på det største. Så stor at det ga praktiske utfordringer med at fisken kilte seg fast i lukene.

– I tillegg er det tungt for mannskapet. Vanligvis er fisken 4-5-6 kilo, og du tar den med én hånd. Med så stor torsk som det var denne dagen, må man legge fra seg kniven og løfte torsken med begge hendene. Jeg sto til rors, så hver og en av de andre løftet i snitt nesten ti tonn torsk. Det kjennes på kroppen etter hvert, påpeker den stolte fiskeren.

Verdensrekord fra land: Torsk på 30 kilo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder