ØYNENE I MOBILEN: Kameratgjengen fra Oslo dro samlet på Pokémon jakt i Frognerparken. Are (19) Aron Snell (19) Aadsaiy (18) Jesper (17) Terje (19) Jeremy Croos (19).
ØYNENE I MOBILEN: Kameratgjengen fra Oslo dro samlet på Pokémon jakt i Frognerparken. Are (19) Aron Snell (19) Aadsaiy (18) Jesper (17) Terje (19) Jeremy Croos (19). Foto: Helge Mikalsen VG

Pokémon Go-hysteriet: Kutt i pannen og forstuet ankel er blant Pokémon Go-skadene i Norge

INNENRIKS

Trodde du lille Norge hadde sluppet unna Pokémon Go-hysteriet? Tenk igjen. På skadelegevakten i Oslo kommer Pokémon-jegere med skader daglig.

Publisert:

– De siste dagene har vi hatt omtrent to skader hver dag der den skadede har fortalt at dette skjedde mens den spilte Pokémon Go. Det kan jo tenkes at det er flere som ikke tørr å innrømme det også, sier sykepleier Karianne Todal ved skadelegevakten i Oslo til VG.

Les også: Kriminell ville fange Pokémon ved politistasjonen – ble selv fanget

Pokémon-feberen herjer Norge så vel som resten av verden. Appen har rukket å bli verdens mest nedlastede og VG har tidligere meldt at flere nå har valgt å selge Pokémon-kontoene sine på Finn.no.

Flere internasjonale medier har allerede meldt om skader som følge av Pokémon Go, der spilleren er nødt for å bevege seg rundt ute med øynene festet til skjermen.

Todal synes det er flott at folk kommer seg ut og går, men er klar på at de samtidig må følge med for å unngå skader.

Mens VGs journalist snakker med sykepleieren på telefon, spør hun rundt til de andre kollegene hvilke «Pokémon-skader» de kan huske fra de siste dagene.

Så du denne? Saudi-Arabia slår tilbake mot rykter om Pokémon-fatwa

– Vi har hatt en person som gikk på en stolpe mens han spilte. Han hadde visst ikke fulgt med og vi måtte sy et par sting i pannen hans. Vi hadde også besøk av en person som hadde tråkket over. Det løste seg med en støtteskinne på ankelen, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sykepleieren er klar på at folk generelt skader seg når de er i aktivitet, og at det ikke er å komme unna, men det viktigste er at folk beveger seg.

Har du noen tips til jegerne i Oslos gater?

– Følg med og vær årvåken. Det er viktig å følge med på andre mennesker så vel som biler og hindringer. Gjør man dette kan det hende man får seg en hyggelig spasertur, sier en lattermild Todal.

Spiddet låret på Pokémon-jakt

Aftonbladet skriver i dag om en mann som tok jakten et steg lenger enn de fleste. Han prøvde nemlig å klatre over gjerdet til Stockholm stadion, da har ramlet og spiddet låret sitt.

Les også: Mann på Pokémon-jakt kan ha stanset voldtekt i Sverige

Brannvesenet og redningstjenesten måtte bistå ambulansen for å få den uheldige spilleren av gjerdet som spiddet låret han og til sykehus.

– Vi fikk løftet han av og ambulansepersonell tok over og kjørte han til sykehuset, sier Göran Norman fra brannvesenet i Stockholm til Aftonbladet.

Et av gjerdets spisse jernstaker hadde boret seg gjennom mannens lår og redningstjenesten bekrefter overfor Aftonbladet at ulykken inntraff mens mannen jaktet Pokémon.

VG-kommentar: Derfor skal jeg aldri jakte Pokémon

– Jeg vet ikke riktig hva det er for noe, men det virker populært. Det virker som folk over hele verden spiller det, sier en brannmann på stedet.

Pokémon-hysteriet: Witold (29) har løpt 100 km på fire dager

Ambulansepersonell skal ha gitt mannen morfin på stedet på å dempe smertene, hvordan han har det nå, og om han har klart å fange noen Pokémon fra sykesengen vites ikke.

Ikke alvorlige skader i Norge

– Vi har i alle fall ikke fått melding om noen skader, sier Odd Vegard Kandal-Wright som er kommunikasjonsrådgiver i Vestre Viken.

Altså har det ikke kommet inn skader av en alvorlighetsgrad som tilsier at pasienten trenger sykehusbehandling.

Les også: Mann på Pokémon-jakt fant lik i Danmark

Han forteller at deres sykehus har gått ut med en henvendelse til de som spiller dette spillet, med ønske om at de av respekt for pasienter og personell, holder Pokémon-jakten til andre steder.

Datatilsynet: Pokémon truer personvernet

– Det er for å være føre var at vi ber de holde seg unna. Det er viktig at det ikke blir forstyrrende for pasienter inne på sykehuset, eller til hinder for ambulanser utenfor, sier Kendal-Wright som selv ikke har blitt bitt av basillen. Enda.

Her kan du lese mer om