Frp-politiker Aina Stenersen reagerer med vantro på politiets retningslinjer om å gå ut med mindre informasjon om overfallsvoldtekter. Her er hun på talerstolen under fylkesårsmøtet i Oslo FrP i 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Reagerer på nedtoning av overfallsvoldtekter: Frp Oslo-leder: – Kunne ikke tro det var sant

Aina Stenersen (Frp) er sterkt imot politiets nedtoning av overfallsvoldtekter i Oslo.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Torsdag morgen kunne VG melde at Oslo-politiet de siste årene har valgt å holde tilbake informasjon om overfallsvoldtekter, med mindre

1) det fantes vitner som kunne gi signalement av gjerningsmann, 2) politiet fryktet at gjerningsmannen kunne voldta igjen eller 3) mediene fant ut av voldtekten på egen hånd.

Årsaken er at den massive oppmerksomheten om voldtekt i 2011 medførte en økning i anmeldelser, ifølge leder for avsnitt for seksualforbrytelser, Kari-Janne Lid.

Les også: Fem års fengsel for gruppevoldtekt i Oslo

Det får leder Aina Stenersen i Oslo Frp til å reagere voldsomt. Hun sier hun likestiller overfallsvoldtekt med drap, og ser svært alvorlig på politiets interne retningslinjer om ikke å informere mediene.

– Jeg reagerte med vantro. Jeg kunne ikke helt tro at det var sant at de tonet ned omtalen av overfallsvoldtekter. Det er svenske overskrifter, og det har jeg vært veldig stolt av at oslopolitiet ikke har stått for før. Veldig trist lesning, sier Stenersen til VG.

Hun mener publikum har krav på å få informasjon om hva som skjer i Oslo.

– De sier at antallet anmelte voldtekter gikk opp i den perioden det var my omtalt i media, og det er jo bare positivt. Man får nesten inntrykk av at politiet synes det er negativt at mange anmelder voldtekt, men det er jo heller kjempeflott, fordi vi vet at det er store mørketall og terskelen for å anmelde er veldig høy, poengterer Frp-lederen.

– Man skal passe seg for å få svenske tilstander hvor man får lavere tillit til politiet fordi de tilbakeholder informasjon, sier Stenersen og viser til at svensk politi tiet om overgrep på en festival i Stockholm to år på rad.

Stenersen frykter at politiets interne retningslinjer om å tone ned overfallsvoldtekter vil føre til at det blir vanskeligere for voldtektsofre å si fra.

– Vi ønsker å oppfordre flest mulig til å anmelde. Én av tre venter med det, og flere ofre sier at det blir verre hvis man ikke snakker om det, så jeg vil understreke hvor viktig det er at politiet er åpne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder