Mange kommuner sier «nei» til sammenslåing

Selv om innbyggerne i Stavanger trolig stemte «ja» til sammenslåing, stemte både Sola og Sandnes «nei» til å bli med i en rogalandsk storkommune. Også i en rekke andre kommuner sier innbyggerne klart «nei».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hele 47 kommuner holdt mandag folkeavstemning for og imot kommunesammenslåing. Det endte med nei-flertall i hele 35 kommuner. 10 svarte ja, mens stemmene fra de to siste kommunene, Ullensaker og Sørreisa, først vil bli telt tirsdag morgen.

Blant resultatene det var knyttet store forventninger til var avstemningen om en mulig kjempekommune i Rogaland. Foreløpige tall viser et knapt flertall av dem som stemte i Stavanger er positive til å slå seg sammen med Sola og Sandnes, men i de to sistnevnte kommunene sier flertallet «nei» til å bli del av en storkommune i Rogaland.

I begge de to kommunene stemte over 80 prosent mot en sammenslåing.

Nei ble det også fra Lund kommune i Rogaland, som stemte for muligheten til å slå seg sammen med Flekkefjord i Vest-Agder.

– Soleklart råd

Innbyggerne i Roan kommune på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag sa mandag «ja» til å slå seg sammen med nabokommunen Åfjord. Avstemningen viste at 64,4 prosent av dem som stemte var positive, skriver Fosna-Folket. Hele 67,7 prosent av de 801 stemmeberettigede stemte i den rådgivende folkeavstemningen.

– Dette betegner jeg som et soleklart råd fra innbyggerne, sier Roan-ordfører Einar Eian (H) til avisen.

Les også: Farmen-Finn fra «ja» til «nei»

Også i Bjugn var folk positive, og hele 71 prosent svarte ja til å slå seg sammen med Ørland. Men i Ørland sa 65,2 prosent nei - og også i en rekke andre kommuner har innbyggerne mandag sagt nei til å slå seg sammen med sine naboer:

Vil fortsette alene

Innbyggerne i Nesseby kommune i Øst-Finnmark sa mandag et soleklart nei til å gå i kompaniskap med Sør-Varanger eller Tana, ifølge iFinnmark.no. Hele 70 prosent av dem som stemte, foretrakk at Nesseby fortsetter som selvstendig kommune, noe den har vært siden 1800-tallet.

Kommuneforsker: Spår nok en nei-mandag

I Bardu sa hele 80 prosent av dem som stemte et rungende nei til å slå seg sammen med ande kommuner, skriver Nye Troms.

Innbyggerne i Bardu kunne velge mellom å fortsette som egen kommune, slå seg sammen med Målselv eller å slå seg sammen med Salangen og Dyrøy.

Ordfører-slakt: Mener kommunereformen er en nasjonal fiasko

– Et entydig klart resultat. Det er ingen tvil om at folk i Bardu mener at vi har det best alene, sier ordfører Toralf Heimdal (Sp).

Også i Dyrøy, Målselv og Salangen ble det flertall for nei til sammenslåing.

I Trøndelag har flertallet av dem som har stemt i flere kommuner vært for sammenslåing. Fra før har også fylkene Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag bestemt seg for å slå seg sammen.

Mange negative

I Kvænangen kommune var det ikke interesse for å slå seg sammen hverken mot Finnmark eller mot Nord-Troms, og hele 92,2 prosent av de som stemte ønsket at kommune skulle bestå som i dag. Under valget stemte innbyggerne både ommuligheten til å slå seg sammen med Alta og Loppa i Finnmark og Nordreisa, Skjervøy og Kåford i Nord-Troms.

Både i Andøy og Berg kommune ble det også nei til sammenslåing, uansett hvilke kommuner det kunne være snakk om å slå seg sammen med. I tillegg sa Ballangens innbyggere nei til en sammenslåing med Ofoten.

Heller ikke på Sørlandet var det stor iver etter å slå seg sammen med andre. I Risør sa hele 87,3 prosent av de som stemte nei til en ny storkomune med Arendal, Gjerstad og Tvedestrand.

I Ringerike i Buskerud ble det knapt ja-flertall om kommunen skulle slå seg sammen med Buskerud-nabo Hole og Jevnaker i Oppland. Men valgdeltakelsen var på svake 13,5 prosent, skriver Ringerikes Blad. I tillegg stemte innbyggerne i Jevnaker kommune klart nei til sammenslåing. I Hole skal det ikke være noen folkeavstemning.

I Hurdal stemte flertallet av innbyggerne mot sammenslåing med Ullensaker. Resultatet fra Ullensakers avstemning er ventet tirsdag morgen.

NEI TAKK: I Oppland og Buskerud har en rekke kommuner stemt nei til sammenslåing.

Nei til storkommuner i Oppland

På Østlandet sa også Skedsmo og Fet gjensidig nei til hverandre, og heller ikke i Oppland var det stor interesse for sammenslåing. Søndre Land og Nordre Land stemte begge nei til hverandre, mens det var stort nei-flertall både i Sør-Aurdal, Etnedal, Vestre Slidre og Øystre Slidre på spørsmål om de fire kommunene burde slå seg sammen.

Totningene i Østre og Vestre Toten var heller ikke særlig positive til en sammenslåing med hverandre og Gjøvik kommune, og heller ikke i Gjøvik var det flertall for en storkommune i Oppland - selv om nei-flertallet var mindre i Gjøvik.

I Eid kommune ville flertallet av de som stemte slå seg sammen med Gloppen - men i Gloppen ville 50,89 prosent heller stå alene. Men døren er neppe helt lukket, ettersom 47,1 prosent stemte for sammenslåing.

Både i Torsken og Tranøy sa innbyggerne nei til sammenslåing med hverandre og kommunene Berg, Lenvik, Målselv og Sørreisa. Det samme gjorde innbyggerne i Målselv og Sørreisa, mens Berg-innbyggerne stemte nei å slå seg sammen med noen andre generelt.

Innbyggerne i Hammerfest ville være med i en storkommune med Målsøy og Kvalsund, noe også flertallet i Kvalsund stemte for. Men på Målsøy stemte hele 72 prosent nei til en slik storkommune.

KAN BLI STØRRE: En av kommunesammenslåingene som kan se ut til å ha flertall i alle tre kommunene, er sammenslutningen Evenes, Tjeldsund og Skånland. I alle tre kommunene var det flertall for å slå seg sammen med de to andre.

Positive til sammenslåing

I Evenes i Nordland var imidlertid innbyggerne mer positive: Bare seks stemmer skilte vinneralternativet fra nummer to på lista, da Evenes-folket stemte ja til det såkalte ETS-alternativet – der Evenes slår seg sammen med Tjeldsund og Skånland. Dette forslaget fikk også ja fra flertallet av dem som stemte både i Skånland og Tjeldsund.

Etter grovtelling av dagens folkeavstemning ligger det an til at innbyggerne i Bjugn sier «ja» til kommunesammenslåing, mens de på Ørland sier «nei».

Moss, Rygge og Råde har i dag signert en intensjonsavtale om å bygge en ny kommune sammen, melder Moss kommune.

Også Hobøl og Askim slår seg sammen, melder NRK Østfold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder