Nederlandske turister havnet midt i dramatisk ørnekamp

(BODØ NU/VG) Nederlandske Ronaldus Nederpelt og hans tre turkamerater fikk en sjelden naturopplevelse da de reddet en ørn fra drukningsdøden utenfor Bodø på lørdag.

  • Oda Marie Midbøe
  • Markus André Jensen (Bodø Nu)
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det var fantastisk, sier Ronaldus Nederpelt til VG.

Etter en uke i Bodø, der han og tre kamerater har brukt dagene på å fiske i Saltstraumen, har han nå ankommet hjemlandet Nederland.

Det var Bodø Nu som først omtalte saken.

Men selv om han har nytt norsk natur i over 15 år, er det første gang han kommer hjem med det som må beskrives som en svært spektakulær og unik opplevelse.

– Jeg er gal etter denne fuglen - den er så vakker, fin og kolossalt stor. Men å få den i sine egne hender...Jeg vet ikke om jeg kunne gjort det igjen, sier Nederpelt.

Les også: Geir møtte på ørn med kjempefangst

TØRKET ØRNEN: Ronaldus Nederpelt var forsiktig da han forsøkte å hjelpe ørnen med å tørke, etter at den hadde falt i vannet. – Jeg ville redde ham, og det gikk bra nå, men det kunne vært farlig, sier han. Foto: PRIVAT

– Måtte redde den

Lørdag var de fire turkameratene på fisketur utenfor Bodø, men uten den store fiskelykken. Plutselig observerte de to ørner som slåss. Nederpelt grep kameraet sitt og knipset løs.

– Den ene ørnen lå i vannet, den var så våt. Vi måtte redde ham, forteller nederlenderen.

INGEN NÅDE: På svært kloss hold fikk de nederlandske turistene se kraftkampen mellom de to havørnene utenfor Bodø i helgen. Foto: PRIVAT

Den ene av de to slåsskjempene hadde nemlig havnet i vannet, og nå klarte den ikke å komme seg opp fordi fjærene var våte. De bestemte seg for å kjøre med båten bort til ørnen og redde den opp.

– Jeg tok på den ene vingen for å se om den reagerte veldig aggressivt, men det så ut som at den likte det. Jeg plasserte den på rekkverket på båten, og den satt der veldig stille, forklarer Nederpelt.

Les også: Lamadrama på Sørlandet

– Én gang i livet

Mens han forsøkte å bre ut vingene, satte de fart på båten for å lufttørke den klissvåte havørnen.

– Vi prøvde å sette den fri, men da falt den i vannet fordi den ikke klarte å fly. Vi bestemte oss for å dra til en øy i nærheten, og med litt fart på båten klarte vi å tørke vingene, sier Nederpelt.

Etter en god stund virket ørnen å ha kommet i bedre form, og dermed lempet de den av båten og på land på en øy ved Bliksvær utenfor Bodø.

– Dette er noe som bare skjer en gang i livet, og ikke en gang i et hvert liv. Det var helt utrolig. Det gikk bra nå, men det kunne vært farlig, sier nederlenderen, som beskriver seg selv som en skikkelig naturmann.

Les også: Bjørn satte hodet fast i glasskrukke

Hadde druknet uten hjelp

– Det er en helt rå historie. Jeg har aldri hørt om noe lignende, sier driftsleder ved overnattingsstedet Saltstraumen Brygge, Kurt Jeppesen, til Bodø Nu.

Det var her nederlenderne var innlosjert. Og selv om Jeppesen selv har jobbet i turistnæringen i en årrekke, har han aldri hørt om en lignende hendelse som den nederlenderne ble vitne til.

– Jeg har aldri opplevd at ørnen er så rolig, sier han.

Han mener ørnen kunne ha dødd dersom nederlenderne ikke hadde grepet inn.

– Dette var en vill ørn som hadde falt i vannet, men den hadde druknet om de ikke hadde funnet henne, sier Jeppesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder