SVANE-IKON: «Havnesjefen» svømmer bakerst her sammen med partneren og to svaneunger. Tilsynelatende uvitende om at han har en dødsdom over seg. På bryggekanten Bergitte Wiik.
SVANE-IKON: «Havnesjefen» svømmer bakerst her sammen med partneren og to svaneunger. Tilsynelatende uvitende om at han har en dødsdom over seg. På bryggekanten Bergitte Wiik. Foto: Odin Jæger VG

Har samlet inn 8000 underskrifter for å redde svanen «Havnesjefen» i Os

INNENRIKS

OS (VG) Det er full splittelse i lokalbefolkningen i Os om skjebnen til «Havnesjefen». 8000 underskrifter for å redde terrorsvanens liv er overrakt kommunens ordfører.

Publisert:

Flere barnehagebarn og ansatte ble forrige fredag fortvilte vitner til at den omdiskuterte knoppsvanen «Havnesjefen» kakket en liten jente flere ganger i hodet, før hun ble dratt ned i vannet etter kragen på redningsvesten.

I kjølvannet av ulykken fattet Os kommune et fellingsvedtak om å avlive svanen. Fellingen av svanen vil etter planen skje mellom 23. juli og 6. august.

– Det er selvfølgelig synd at vi har falt ned på et slikt tiltak, det er ingen som ønsker å drepe en svane. Men etter hendelsen forrige fredag, er vi livredde for at noe tilsvarende skal skje i fremtiden, sier ordfører Marie Elisabeth Lunde Brurarøy.

Overrakte signaturene

Bergitte Wiik ble rasende da hun fikk beskjeden om at «Havnesjefen» skulle avlives. Hun beskriver knoppsvanen som nærmest et symbol på kommunen de siste syv årene.

Wiik startet en underskriftskampanje på nett for å redde kjendis-svanen. Torsdag møtte hun ordføreren og overrakte de nesten 8000 signaturene de har fått inn de siste dagene.

– Ulykken som har skjedd er tragisk, men det må finnes andre løsninger enn å la han bøte med livet. Akkurat nå føler jeg ikke at han er trygg i Os kommune, sier Wiik.

Ved bryggekanten svømmer hovedpersonen selv rolig forbi. «Havnesjefen» viser seg fra sin elegante svaneside under VG sitt besøk.

Har gått for langt

Redningsmannen til den lille jenta som ble angrepet av svanen, Ole Christian Brekke mener nå at svanen har gått for langt.

– Vi kunne gjerne hatt hundre svaner i Os kommune for min del, men ikke en som går til angrep på små barn. Svanen hadde ingen svaneunger med seg da den svømte målrettet mot de barna som lekte i fjæra forrige fredag, forteller Brekke.

Kjersti Moberg var også til stede da svane-maskoten gikk til angrep. Hun synes det er merkelig at det har vært så mye fokus på svanen, og ikke jenta som ble skadet.

– Det så ut som at svanen hadde pekt seg ut barna som mål. Det er selvfølgelig trist at de skal avlive den, men når en svane går til angrep på barn så er det ikke lengre greit.

Wiik mener debatten om «Havnesjefens» fremtid har splittet kommunen i to.

– Det er borgerkrig. Jeg tror det viktigste budskapet nå er at innbyggerne i Os må være enige om å være uenige.

Skjedde i Kristiansand også: Angrepet av rasende svane

Kan bli flyttet til nabokommunen

Ordføreren har liten tro på at vedtaket vil falle. Men hun innrømmer derimot at hun har blitt kontaktet av flere personer de siste dagene som ønsker å redde svanen.

– Jeg har fått en del konkrete henvendelser fra folk som ønsker å adoptere svanen og ta han i eksil. Jeg har vært i kontakt med en mann i nabokommunen Tysnes som har sagt at han ønsker å ta seg av svanen. Jeg har bedt han om å ta kontakt med Mattilsynet og Svanehjelpen her i Os, forteller Brurarøy.

Hun har ingen problemer med at svanen kan bli flyttet til en annen kommune. Beslutningen om fellingsvedtaket ble tatt på bakgrunn av lokalbefolkningen sikkerhet.

Bergitte Wiik forteller om barnefamilier som har kommet langveisfra for å se «Havnesjefen» de siste syv årene. Hun tror kommunen kan risikere å skyte seg selv foten hvis de velger å avlive svanen.

– Vi som er engasjerte kommer til å stå på for at «Havnesjefen» skal leve. Vi er mange dyrevernsorganisasjoner som er på hugget i disse dager, forteller hun.

Her kan du lese mer om