SOL I VENTE: Våren som venter kan bli varmere enn normalt, ifølge to sesongvarsler. Her Akershus festning i Oslo badet i sol. Foto: Frode Hansen , VG

To sesongvarsler spår het vår

- El Niño-effekt kloden rundt

BERGEN (VG) Selv om vinteren er på sitt flotteste mange
steder, er våren rett om hjørnet. Og den kan bli unormalt varm, sier to sesongvarsler.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ja, amerikanske International Research Institute (IRI) har satt Sør-Norge opp på en global oversikt over områder som har en forhøyet risiko for ekstremt høye temperaturer for årstiden.

De vanligvis svært forsiktige sesongvarslene fra dette instituttet er nå erstattet med blodrøde markeringer over store deler av både Europa og resten av verden.

Les også: Varsler snø og skyer til skiskytter-VM

Dempet av havet

Også Det europeiske værsenteret i England varsler het vår kloden rundt, men har noe dempede signaler for deler av Vest-Europa.

– Det vi ser, er et svært sterkt varmesignal over det aller meste av kloden, det er bare noen få områder hvor sesongvarslene spør en kjøligere periode enn normalt: En blå flekk i Nord-Atlanteren, og en blå flekk nordvest i Stillehavet. Vi ser også at de to varslene i hovedsak er enige i mer tempererte strøk – hvor slike sesongvarsler også gjerne har større treffsikkerhet, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Les også: Kjølig vær i ukevis

VÅR BLIR SOMMER: Jo mørkere rødt, jo varmere blir det. IRI spår mild vår i hele Norge, mildest i forhold til normalen i Sør-Norge, men utslagene er langt større sørover i Europa. Foto: Ill: IRI ,

De to sesongvarslene er enige om varme i Mellom- og Sør-Amerika, hele Afrika og Indokina.

Varme i Danmark

Når det gjelder deler av Europa, har sesongvarslene likevel noe ulike løsninger: Det europeiske værsenteret har sterk varme i Russland og i Nord-Norge, noe de amerikanske kollegene ikke har. I den europeiske løsningen er det også markert et stort, kaldt felt i Nord-Atlanteren, som ser ut til å påvirke temperaturen på land både i Irland, Skottland og England, og i Nord-Spania.

– Så her er de forskjellige, men vi ser at de er enige om varme i Sør-Sverige og

Danmark, og om at sentrale Europa og Øst-Europa kanskje ikke får noen svært varm vår, påpeker Hygen.

El Niño

KJØLIG HAV: Vår-varselet fra Det europeiske værsenteret har kjøligere løsning for deler av Europa enn IRI, men gir varmt signal for Nord-Norge, Sør-Sverige og Danmark. Foto: Ill: ECMWF ,

I sin forklaring til sesongvarselet, skriver IRI at beregningene som er foretatt bygger på forutsetning at temperaturen i havoverflaten både i den tropiske delen av Stillehavet og i De Indiske hav er langt over normalen nå i vinter. Dette er som følge av El Niño-effekten i Stillehavet. Denne effekten er beregnet å avta gradvis i løpet av året.

Og – selv om Norge og særlig Sør-Norge er markert for en varm vår, ser det likevel ut som om vi slipper unna de største utslagene.

Les også: Her kommer El Nino-valen!

Varmeste år

Ifølge IRIS sesongvarsel er det Vest-Europa som får hetest vår i forhold til normalen, spesielt er utsiktene for De britiske øyene, Frankrike og Spania og Portugal mørkerøde.

IRI spår også unormalt het vår i østlige Middelhavet, i Sør-Sverige og Danmark og på Grønland.

Ifølge den amerikanske værorganisasjonen NOAA og NASA var 2015 det varmeste året som er registrert på kloden siden målingene startet i 1880. De tre varmeste månedene som er registrert noensinne, var også alle i fjor: september, november og desember.

Kan bli varmeste vår

Direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforskning mener at den underliggende globale oppvarmingen og fortsatt El Nino-effekt gjør at det ikke er overraskende med en varm klode utover våren og sommeren.

– Vi kan få den varmeste våren og sommeren som er observert. At det er større usikkerhet i Europa og særlig i Nord-Europa er heller ikke så overraskende. Vi vet at våre områder er en av dem som er minst influert av El Nino, og at dette er et område det generelt er vanskelig å varsle for.

Fjorårets vår og sommer var kjølig delvis på grunn av et stort kjølig område i Nord-Atlanteren. Denne effekten kan henge igjen, sier han:

– Vi kan også ha en svak avkjølende effekt av at det fortsatt er kaldt vann nordvest i Atlanteren, noe tilsvarende det vi hadde i fjor, sier Furevik.

BLODRØD VÅR KLODEN RUNDT: Dette fargekartet viser hvordan våren ventes å være betydelig varmere enn normalt. Foto: Ill: ECMWF ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder