ØSTMARKSETRA: Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne bekreftet at de går inn for at Oslo får sitt eget dyrepoliti da byrådserklæringen ble lagt frem i dag. Foto: Jan Petter Lynau ,

Dyrepoliti i Oslo må utsettes

Justisdepartementet vil ikke bevilge penger til eget dyrepoliti i Oslo før de har evaluert prøveprosjektet i Trondheim.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det nye byrådet i Oslo vil at byen skal få sin egen dyrepolitienhet. Det bekreftet Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne da byrådserklæringen ble lagt frem på Østmarksetra i formiddag.

Men dette blir ikke aktuelt med det aller første, ifølge statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet, som synes det er litt underlig at dette utspillet kommer i en byrådserklæring.

Les også: Oslo-byrådet vil opprette eget dyrepoliti

– Jeg forutsetter at de har tenkt dette skal skje i samarbeid med politiet, og at det er vi som skal bruke penger på det, sier han.

Før Justisdepartementet eventuelt bevilger penger til en dyrepolitienhet i Oslo, vil de evaluere prøveprosjektet som skal gå over tre år i Trondheim. Evalueringen skal skje halvveis, etter ett og et halvt år.

Dyrepoliti først i Trondheim

1. september fikk nemlig Sør-Trøndelag politidistrikt sin egen gruppe som skal sørge for at dyr ikke lider.

Gruppen består av tre personer: En påtalejurist, en miljøkoordinator og en dedikert etterforsker.

– Disse har allerede avdekket flere alvorlige saker og vi er i utgangspunktet positive til alle som tar dyrekriminalitet på alvor. Men vi ønsker å høste mer erfaring før dette eventuelt rulles ut flere steder. Nå skal vi la det gå ett og et halvt år før ordningen evalueres, sier han.

VGTV: - Dyrepoliti vil også hindre drap av mennesker

Brein-Karlsen understreker at prosjektet i Trondheim ser lovende ut. Likevel vet de ikke ennå om dette er den beste måten å bekjempe dyrekriminalitet på. Det vil de altså evaluere etter at prøveperioden er omme.

Les også: Slik blir de rødgrønnes Oslo

- Kan planlegge før evaluering

Rådgiver for landbruk og dyrevelferd i MDG og vara for Rasmus Hansson på Stortinget, Une Bastholm, sier at partiet kjenner godt til regjeringens ønske om å evaluere treårsprosjektet i Trondheim.

– Men det er bare to år til neste Stortingsvalg, påpeker hun.

– Betyr det at du tror et eventuelt regjeringsskifte vil få fortgang i prosessen?

– Så lenge det er politisk vilje nasjonalt til at Norge skal ha et dyrepoliti, kan vi planlegge en enhet i Oslo uavhengig av evalueringen fra Trondheim, mener hun.

Og det er ikke sikkert det er nødvendig med regjeringsskifte for å få det til.

– Fremskrittspartiet har jo vært opptatt av dyrepoliti hele tiden. Jeg har inntrykk av at dyrepolitiet i Trondheim ikke egentlig er et prøveprosjekt, men mer et kompromiss mellom partiene. I praksis handler det nå bare om å finne en god innretning på dyrepolitiet. Det er urealistisk at prosjektet i Trondheim ikke fortsetter, sier hun.

– Unødvendig å vente

Bastholm mener det er unødvendig å vente helt til prøveperioden i Trondheim er over med å opprette dyrepoliti flere steder.

– Det har allerede vært dyrepoliti i flere år i mange storbyer i Europa, og all erfaring tilsier at dette er nødvendig. Der det er mye folk, er det mange kjæledyr, og dermed også kjæledyr som ikke blir ivaretatt. Vi vet også at det er en sammenheng mellom vold mot dyr og vold i nære relasjoner, påpeker hun.

Bastholm ser for seg en modell der det ikke nødvendigvis er etterforskningsenheter overalt. En modell kan være at de samler etterforskningskompetansen i Trondheim og i tillegg har operative enheter i Oslo, Bergen og kanskje Tromsø.

Dyrevelferd

I byrådserklæringen til det nye rødgrønne styret i Oslo, heter det at byen skal være en «foregangskommune på dyrevelferd, forankret i dyrs egenverdi.»

For å oppnå dette vil byrådet:

* Jobbe for å etablere en dyrepolitienhet i Oslo og øke kaompetansen hos helsepersonell rundt dyremishandling

* Bidra til å etablere et nytt hjelpesenter for smådyr i Oslo, i samarbeid med Dyrebeskyttelsen og andre aktører.

* Oppfordre hunde- og katteeiere til å ID-merke dyrene sine.

* Etablere flere hundelufteparker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder