NEKTES: Psykologistudent Karina Harkestad sitter i rullestol og trenger assistanse i hverdagen. På grunn av det nektes hun å studere i USA. Foto: MARIT HOMMEDAL / HANDIKAPNYTT Foto: ,

Karina (23) nektes utenlandsstudier på grunn av funksjonshemming

Karina Harkestad (23) har fått tilbud om utveksling ved Berkeley University i USA. Men Bergen kommune lar henne ikke reise.

Erik Haugen Aspaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tidsskriftet Handikapnytt skrev i forrige uke om den 23 år gamle psykologistudenten Karina Harkestad og hennes kamp mot Bergen kommune. Siden har den fått massiv oppmerksomhet i vestlandske medier.

I sakens kjerne ligger en beslutning fra kommunen om at personer som mottar brukerstyrt personlig assistanse (BPA) – ikke får oppholde seg utenfor kommunegrensen i mer enn fem uker per år. Harkestad har en medfødt muskelsykdom og sitter derfor i rullestol – med behov for hjelp i hverdagen.

Psykologistudenten søkte om BPA i utlandet i desember i fjor, men fikk nei av kommunen. Hun klaget videre til Fylkesmannen i Hordaland – uten hell.

– Jeg skal egentlig starte på studiene i Berkeley i august, men nå er toget i ferd med å gå fra meg. Det er trist, sier Karina Harkestad til VG.

Men det er ikke først og fremst muligheten til å reise som plager Harkestad.

– Jeg ønsker å ha et valg. Og nå har jeg blitt fratatt det fordi jeg sitter i rullestol. Det er diskriminerende.

Hun er nå inne i sitt tredje år på profesjonsutdanningen i psykologi ved Universitetet i Bergen og frykter at kommunens beslutning vil skade hennes senere jobbmuligheter.

– Som rullestolbruker er det utfordrende å ha en jobb ved siden av studiene. Da er det å skille seg ut på andre måter viktig for at jeg ikke skal havne langt bak i køen når jeg skal starte med søknader etter skolegangen. Et utenlandsopphold på en anerkjent skole som Berkeley ville talt til min fordel. Jeg tror ikke kommunen tenker langsiktig nok.

Problematisk med tilsyn

Bergen kommune har til studentavisen Studvest uttalt seg om saken. Og ifølge kommunen er det ikke økonomiske aspekter ved tjenesten (BPA) som er årsaken til avslaget.

– Vi har det faglige ansvaret for våre helse- og omsorgstjenester. Selv én student i Danmark kan være problematisk å følge opp, men har vi ti studenter på forskjellige kontinenter, så kan du se for deg hvordan oppfølgingen blir. Det er krav til at vi fører tilsyn, og skulle det bli problemer trenger vi tilstedeværelse, forklarer kommunaldirektør Nina Mevold til studentavisen Studvest.

Akkurat det stemmer ikke ifølge avdelingsleder Jon Torp i Aleris. Firmaet som leverer Harkestads assistentjenester.

– Det er ikke riktig som kommunaldirektøren sier. Når assistentene er ansatt i Aleris er det Aleris og ikke Bergen kommune som har arbeidsgiveransvaret og derfor også oppfølgingsansvaret for assistentene. Et ansvar vi selvsagt tar, det være seg om assistentene jobber i Bergen eller i California, sier Jon Torp i Aleris til VG.

Får massiv støtte

Etter at saken ble kjent i media har Karina fått støtte fra flere hold. Blant annet ble det i går gjennomført en underskriftskampanje, initiert av studenter på hennes kull, for at kommunen på nytt skal se på saken.

1000 personer skrev under i løpet av kort tid. Men siden kravet er at de må være folkeregistrert i Bergen kommune, ble 500 av dem underkjent. Grensen for at undersøkelsen skal ha effekt er for øvrig på 300.

– Hva tenker du om støtten du har fått?

– Det er utrolig fint å se at så mange bryr seg. Og jeg mener det er viktig at saken kommer opp og frem, slik at andre i min situasjon kanskje kan få den muligheten jeg, til nå, ikke har fått.

Også Norges Handikapforbund har fått med seg saken. Og til VG forteller forbundsleder Arne Lein at de støtter Karinas kamp om studiedrømmen.

– I utgangspunktet har det ingenting å si hvor BP-assistansen finner sted. Hun har krav på det samme antallet timer, uavhengig om den gis i Norge eller et annet land. Politikerne i Bergen må sette skapet på plass og jeg håper inderlig at de snur i denne saken, sier Lein til VG.

Karina Harkestad har også sendt et brev til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– I svaret deres står det blant annet at jeg har blitt utsatt for forskjellsbehandling ved at jeg kommer i en dårligere situasjon enn mine medstudenter, fordi jeg har en nedsatt funksjonsevne, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder