Amal Aden får støtte i kravet om bedre sikkerhet for ytringer

STØTTER KRAV OM VERN: Shabana Rehman Gaarder sier at hun også har vært utsatt for grov hets, og støtter Amal Adens kritikk av politiet og politiske myndigheter. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Slik rammes de av hat-ytringer

Shabana Rehman Gaarder og flere andre profilerte kvinner roser Amal Aden for at hun fronter kravet om bedre sikkerhet rundt kvinner med sterke ytringer.

Artikkelen er over fem år gammel

Flere har samme opplevelse som Aden – at de blir bedt om å dempe seg når ytringene deres blir møtt med grove trusler og vold.

– Jeg støtter Amal Aden 100 prosent i systemkritikken hennes rundt hennes rettssikkerhet. Det hun opplever kan hvem som helst oppleve hvis politiet har slike holdninger knyttet til aktive samfunnsdebattanters rettssikkerhet, sier komiker og spaltist Shabana Rehman Gaarder til VG.

Hun ble selv kjent da hun fornedret mulla Krekar ved å løfte ham etter en debatt på et utested i Oslo for flere år siden – Krekar ble rasende.

Ble bedt om å dempe seg

Samfunnsdebattanten Amal Aden (31) sier til VG lørdag at politiet gjentatte ganger har bedt henne om å dempe seg i det offentlige rom, ligge lavt, og ikke provosere så kraftig i sine offentlige ytringer.

Komikeren Shabana Rehman Gaarder sier at hun også rammes av lignende hat-ytringer, selv om hun ikke føler seg truet og ikke har noe behov for ekstra sikkerhet.

– Jeg har selv merket tendensene som Amal Aden er utsatt for – bortsett fra forrige fredag – da politiet og PST tok sikkerheten rundt Drammen teater og «Jeg er Charlie»- utstillingen så alvorlig at vi følte oss fanget i en karikaturtegning selv, legger hun til.

Viktig stemme

– Amal er en særdeles viktig stemme fordi hun har adressert problemstillinger som hverken våre folkevalgte eller pressen har klart. Hun gjør det i tillegg med en dyp forståelse for et pluralistisk fellesskap og det ansvaret enkeltindividene må ta, sier Shabana Rehman Gaarder.

Bushra Ishaq, som fikk Fritt Ords pris i 2010, roser også Amal Aden for å sette fokus på ytringsfrihet og sikkerhet.

LES OGSÅ: Slik blir de hetset på nett

Takknemlig

– Av ulike hensyn ønsker jeg ikke å si så mye om min egen situasjon. Men jeg er veldig takknemlig for at Amal viser åpenhet. Jeg har både veldig gode erfaringer med politiet, men har også opplevd det stikk motsatte, sier hun.

– Er ytringsfriheten blitt bedre i Norge etter Paris-terroren, slik Erna Solberg har sagt?

– Jeg mener det har vært en gradvis forverring over flere år. Det gjelder spesielt for de frie stemmene, vi som ikke har et partiapparat eller en stor organisasjon i ryggen. Politi og sikkerhet er helt avgjørende for å understøtte demokrati og ytringsfrihet. Dette må politikerne ta tak i nå, sier hun.

Støtter Amal fullt ut

Mina Adampour, leder i organisasjonen Ungdom mot rasisme, har opplevd både trusler og vold. Hun ble slått ned på gaten i Oslo i 2013.

«Jeg støtter Amal fullt ut. Hun er en sterk og viktig stemme.», skriver hun i en e-post til VG.

VG har også vært i kontakt med flere andre kvinner som bekrefter tendensen med trusler, og som har fått tilsvarende råd fra politiet om å dempe seg. De ønsker ikke å delta i samfunnsdebatten lengre, og vil derfor ikke uttale seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder