Jan Tore Sanner (H): Økte investeringskostnader - lavere strømregning

Mer energieffektive vinduer, tettere bygg, isolerte gulv

ENERGIVINDUER: I de nye energikravene til nye bygg står det blant annet at vinduer i nye bygg skal være mer energieffektive, noe som innebærer redusert energibehov og jevnere temperatur. Her er kommunal- og moderniseringsminsister Jan Tore Sanner og klima- og miljøministerTine Sundtoft hos Miljøhuset GK på Ryen, som er et passivhus. Foto: FRODE HANSEN Foto: Frode Hansen , VG

Her er regjeringens nye energikrav til nye bygg

Fra 1. januar 2016 gjelder nye krav for energi i nye bygg. –Kravene vil gi noe høyere byggekostnader, men lavere strømregning for forbrukeren, sier Jan Tore Sanner (H).

 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

Kommunal- og moderniseringsminsister Jan Tore Sanner (H) og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) presenterte de nye energikravene for nye bygg hos Miljøhuset GK på Ryen i Oslo.

– Det har vært jobbet med de nye energikravene gjennom flere år, og bakgrunnen er klimaforliket fra 2012, hvor målet er passivhusnivå i 2015, uttalte Sanner.

Ifølge Sanner vil de nye kravene gi noe høyere byggekostnader, men lavere strømutgifter for forbrukeren:

– Det å få energieffektive bygg er viktig både av hensyn til miljø, men også for forbrukerne som kan få en lavere strømregning. Ingen liker å fyre for kråka. Det er dyrt - og det er dårlig miljøpolitikk, sier Sanner til VG.

20-25 prosent mer energieffektive bygg

De nye energikravene til nye bygg skal gjelde fra 1. januar 2016, men det vil være en overgangstid på ett år, hvor byggenæringen kan velge mellom nye eller gamle energikrav.

Det er kommunal- og moderniseringsdepartementet som har fastsatt de nye energikravene til bygg i byggteknisk forskrift (TEK10) etter at forslagene har vært ute på høring tidligere i år.

De nye kravene skal bidra til at nye boliger og bygg blir 20 til 25 prosent mer energieffektive enn i dag.

Les også: Slik gikk det da svenskene skulle bygge balkong

– Bygg står for 40 prosent av energibruken i Norge, og det meste går til oppvarming. Nye energikrav vil spare like mye energi som om lag 50.000 husholdninger bruker per år, det tilsvarer energiforbruket til nesten alle husholdninger i Stavanger. Det er bra både for forbrukerne og for miljøet, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

– Hva er de viktigste endringene?

– Det viktigste er at vi med de nye kravene kan spare energi tilsvarende 50.000 husholdninger. Den store gevinsten er at det fristilles så mye energi. Folk flest vil kunne få en lavere strømregning, og vi får gode boliger og kontorbygg, sier Sanner.

– Hva slags reaksjoner venter dere?

– Mange vil være glade for at disse kravene fremtvinger en nødvendig omstilling, mens det alltid vil være noen som ikke liker endring. Når vi skal redusere så mye utslipp på transport trenger vi å fristille energi, og dette er i dag mye energi som brukes til å fyre for kråka, sier Sundtoft.

Høyere byggekostnader

– Kravene vil gjøre strøm billigere for forbrukerne, men gi høyere byggekostnader?

– Ja, det blir noe høyere når du bygger, og strømregningen blir lavere. Der ligger det også en gevinst, sier Sanner.

– Hvordan vil endring i kravene påvirke boligprisene?

– Det er mange faktorer som påvirker boligprisene. Vi gjennomfører en rekke andre tiltak som skal få ned kostnadene på boligbygging. Det gjenstår å se hvordan dette slår ut på boligprisene, men kostnadene på investeringer kommer til å ligge på mellom 250 til 500 kroner per kvadratmeter sammenlignet med dagens krav, pluss at det blir en gevinst i lavere strømregning, sier Sanner.

Les også: – Det skal bli billigere, men ikke dårligere boliger

Dette er de nye energikravene:

* Vinduer skal være mer energieffektive enn i dag: Trelags vinduer med isolert ramme og karm. Reduserer energibehovet, og jevnere temperatur.

* Mindre sprekker og utettheter i vegger, gulv og tak: Mindre luftlekkasje gir mindre varmetap og trekk, og kan bidra til bedre luftkvalitet.

* Bedre isolert gulv: Tykkere gulvmed mer isolasjon vil bidra til at varme ikke forsvinner gjennom gulvet.

* Energieffektive tekniske installasjoner: Gjelder for ventilasjonsanlegg og vifter. For yrkesbygg innebærer dette også skjerpede krav til mer energieffektiv belysning.

* Mer klimavennlig energiforsyning: Innebærer at det ikke blir tillatt å installere fossil energi (for eksempel oljefyr, parafinovn, gasskjel) til oppvarming i nye bygg.

Les mer: Hva slags snekkerarbeid kan du gjøre selv?

* Økt mulighet for elektrisk oppvarming: Økt mulighet for å bruke for eksempel panelovn og el-kjel. Bygg over 1000 kvadratmeter må bygges med vannbåren varme.

* Småhus må bygges med skorstein: Dette for at det skal være mulig å benytte bioenergi (som vedfyring). For småhus med vannbåren varme, eller småhus som er mer energieffektive enn kravene, gis det unntak for kravet om skorstein.

* Muligheter for unntak fra kravene: Det åpnes for unntak blant annet for laftede boliger og bygg, og for små bygg og fritidsboliger (hytter) under 70 kvadratmeter., og for bygg som produserer sin egen elektrisitet, for eksempel bygg med solceller på taket.

Les også: Dette betyr de nye byggereglene for deg

Les også

 1. Kommentar: Direktoratets laftebrudd

  BYGDØY (VG) Ved et skrivebord på et kontor i et direktorat har noen kommet på at tømmerboliger er et klimaproblem.
 2. Så stor garasje kan du snart bygge - uten å søke

  Regjeringen varsler nå at de vil forenkle byggereglene slik at du kan bygge garasje eller uthus på inntil 50…
 3. 1. juli - viktig dato for huseiere, foreldre og jegere

  Fra 1. juli kommer det en rekke regelendringer som får betydning for din og min lommebok
 4. Håndverker til tjeneste

  Jeg er tømrer, det mange vil kalle en snekker. En manuelt arbeidende. Vi manuelle utfører over halvparten av alt arbeid…
 5. Opprydding i byggebransjen

  Tidligere i sommer aksjonerte myndighetene mot 25 byggeplasser i Østlandsområdet. Funnene de gjorde var nedslående.
 6. Dette betyr de nye byggereglene for deg

  Nye byggeregler vil gjøre det enklere for folk flest å føre opp  mindre bygg på egen eiendom.

Mer om

 1. Bolig

Flere artikler

 1. Pluss content

  Vil spare energi med nye byggeregler

 2. Pluss content

  16 tiltak som gir lavere strømregning

 3. Strømprisene i været - slik reduserer du regningen

 4. Forbrukerrådet frykter strømsjokk

 5. Ukjent diesel-versting: Denne slipper ut nesten like mye som bilene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder