ON THE RUN: Navnet på bussen kalles konsept og jentebussen fra Oslo er klar til å «rulle» frem til 17. mai Foto: Privat

«Rulling», «konsept» og «dekknavn»: Slik er russelivet 2016

Russetiden er ikke lenger schikkelakke og russestokk - nå er det rulling, egne russesanger, konsept og dekknavn som gjelder.

 • Maiken Svendsen

Artikkelen er over fire år gammel

De siste årene har russebussene fått mye mer ved seg enn tidligere. Både vaner og busser kåres på de forskjellige visningene for årets dekknavn og konsept, interiør og eksteriør, rigg og lyd og lys. Vi har bedt bussruss fra Oslo og Bergen forklare hva de forskjellige tingene betyr.

«Rulling»

Rulling er ifølge Oslo-bussene On The Run og Normandy det russetiden handler om. Det er der de virkelig får feiret at de har avsluttet 13 år på skole og tre år med jobbing på bussen sammen med vennene sine.

– Bussen blir et rullende diskotek, og når vi er på rulling fester vi mens bussen kjører, forteller Henriette Dillingøen (19) fra On The Run.

Denne uken advarte politiet i Øst Politidistrikt mot at unge blir med russen på rulling. De hadde funnet en 14-åring med på en russebuss. Det er ifølge Dillingøen ganske uvanlig. Derimot er det ganske vanlig at førsteklassingene får være med, både i Oslo og Bergen.

– Vi prioriterer at vandreruss får være med på rulling så vi som er russ sammen får et fellesskap. De yngste som får være med er de som går i første klasse på videregående, sier Malin Langhelle, fra Bergensbussen Blackjack.

Les også: Planlegger russetiden i tre år: – Det har blitt en livsstil

De tre bussene har alltid en rullesjef de kveldene de er ute. Rullesjefen har ansvaret for å sette opp rullelisten, ha oversikt så alle på listen er med til enhver tid, passe på at ingen blir for fulle eller har med seg blant annet glassflasker inn på bussen, forklarer russen.

Russesanger

Russesanger er sangen som hver buss lager til seg selv, for å skape stemning. Dillingøen sier at de fleste sangene bare er for gøy, og at selv om de er for grove etter hennes mening, så tar ikke russen seg nær av det.

– Det er russetid, ingenting er seriøst med det. Selv om mye av det de sier i sangene ikke er greit, sier hun.

Fikk du med deg? Ole Ivars debuterer med russesang

Mange busser har flere sanger, stort sett en til dekknavnet og en til konseptet, om ikke flere. Normandy hadde fem sanger til dekknavnet.

– Det var spesielt en laget av Sander Meland som ble veldig populær. Bare den alene fikk i underkant av én million streams på Spotify, forteller Kristiansen.

RIGG PÅ TRYVANN: Bussen Normandy hadde scene med egen DJ utenfor sin buss Foto: Privat

Noen busser velger «å rigge» på treffene. Da lager de en scene rundt bussen, setter opp lydanlegg, og mange leier også DJ, sier Kristiansen. Normandy hadde rigg på Tryvann i helgen, men vil ikke si nøyaktig hva det kostet. Han tror riggene på treffet kostet fra noen hundretusen til over en million. Det tar tre dager å rigge opp, og en dag å rigge ned, pluss strøm, så det er mer enn leien av utstyret som koster penger, forteller han.

– Det er rimelig god stemning når man klarer å fylle ringen sin. Vi har bare hatt to dager på Tryvann hittil med nokså få mennesker grunnet dårlig vær. Det blir nok enda bedre på Lillehammer, og siste helgen på Tryvann, sier Kristansen.

Les også: Ble dynket i ekkel saus av russen: Vil gjøre det samme selv neste år

«Dekknavn» og «Konsept»

Kronen er det som går langs taket på bussen. Henriette Dillingøen fra On The Run er usikker på hvorfor det har blitt en greie.

– Det gjør at russebussene skiller seg litt fra en vanlig Ruterbuss, sier hun.

Jentene hadde egentlig krone på sin buss, men den måtte de ta av. Krone er ikke lov så lenge det ikke kan bevises at den var montert fra fabrikken, eller sertifisert verksted, skriver Statens Vegvesen på sine nettsider.

– Kronen vår var det som virkelig formet bussen med mange detaljer, så uten den ser bussen kjedelig og naken ut, sier Dillingøen.

Les også: Bruker over 90 millioner på russeklær – Samme eier bak begge selskapene

Utsiden av bussen er preget av navnet som kalles konsept, det er det bussen heter gjennom russetiden. Det er hemmelig frem til rett før russetiden. Høsten i tredje klasse, vanligvis, slipper de fleste bussene dekknavn.

– Før selve russefeiringen begynner slipper man et såkalt dekknavn. Dette har blitt en måte å vise hvilken gruppe man tilhører og skal feire russetiden med, ved å ha klær, sanger og promotering på ulike sosiale medier, forteller Valera Kristiansen, fra bussen Normandy.

KONSEPTET: Nesbruguttene fester under navnet Normandy i russetiden Foto: Privat

En viktig del av tiden før russetiden er å gjøre bussen, og gjengen kjent, forteller russen. De bruker dekknavnet, russeklærne og russesangen til å skape blest rundt hvem de er. For Bergensjentene på Blackjack var sammenhengen mellom dekknavnet og konseptet viktig.

– Dekknavnet var Jokeren, og det hadde vi mest fordi vi ville at konseptet skulle være Blackjack. Vi har satset på at det skal være en rød tråd helt fra dekknavnet til bussen. Derfor har vi satset på interiøret på bussen, forteller Langhelle.

Husker du? Disse guttene feirer russetiden i militær beltevogn

Interiøret er innsiden av bussen, her har Bergensjentene satset på casinofølelsen, mens Oslojentene på On The Run ønsket at rullingene skulle gi konsertfølelsen.

– Vi har satset på lys og lyd for å gi en konsertfølelse inni bussen, fordi konseptet vårt er inspirert av turneen til Beyonce og Jay-Z med samme navn, forteller Dillingøen.

Utad er det russesangene, klærne, eksteriøret på bussen og eventuelt rigget som gjør bussen synlig.

– Eksteriøret er det utenpå bussen, vi har valgt å ta med jokeren på baksiden for å dra med litt av dekknavnet, forteller Langhelle.

Les også

 1. Stavanger-russ teiper medelever fast og dynker dem i mel, egg og sennep

  Stavanger-russ «kidnapper» og «terroriserer» hverandre og yngre medelever med egg, gaffateip og ekle sauser - og legger…
 2. Ole Ivars debuterer med russelåt

  Dansebandkongene klarte ikke å si nei da Oslo-russen tok kontakt.
 3. Russejente lå midt i veien - bilist trodde det var søppelsekk

  En bilist var nær ved å kjøre på det han trodde var en søppelsekk midt i veien.
 4. 17-åring lurte Aftenposten om russebusskjema

  En 17 år gammel gutt skrev det som nå viser seg å være et falskt innlegg i Aftenposten om hvordan enkelte russ silte ut…

Mer om

 1. Russen
 2. Sosiale medier

Flere artikler

 1. Bruker millioner på russetiden - får ros av BI-lektor

 2. Så mye koster russelåtene

 3. Russefeiringen: – Aldri vært så ille som i år

 4. Stavanger-russ teiper medelever fast og dynker dem i mel, egg og sennep

 5. Sondre (18) fikk kraniebrudd på Tryvann - politiet advarer mot russens «slåssmodus»

Fra andre aviser

 1. Noen setter alt på vent, mens andre fester for fullt. Slik er årets russetid.

  Bergens Tidende
 2. «Noen ganger føler jeg russen blir fremstilt som kriminelle»

  Aftenposten
 3. Skal rulle rundt med russebuss i Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 4. «Vi er unge. Vi er lette å utnytte. Pengene sitter løst»

  Aftenposten
 5. Her er Kristiansands første russebuss!

  Fædrelandsvennen
 6. Disse jentene ruller med landets flotteste russebuss

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder