FÅR MER KRITIKK: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) svarer for seg i Stortinget onsdag formiddag. Bildet er fra en debatt i januar i år. Foto: Trond Solberg , VG

Kan ta fire år å
behandle asylsøknadene

Venstre-leder Trine Skei Grande frykter at det kan ta opptil ta fire år å behandle de 20 496 asylsøknadene som nå ligger i UDI. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) bekrefter at jobben vil ta tid.

Publisert:

Opposisjonen hadde mange spørsmål da Sylvi Listhaug kom til sin aller første spontanspørretime som innvandringsminister onsdag formiddag.

Ifølge Venstre-lederen har UDI 1100 saksbehandlere til å avgjøre hvem som får asyl og som skal nektes og sendes ut.

Les også: Listhaugs innstramningsforslag

430 i januar

– I januar behandlet de 430 søknader. Fortsetter dette tempoet, vil det ta fire år å avklare søknadene fra de som ankom Norge i fjor, sa Trine Skei Grande.

– Situasjonen i fjor høst satte systemet under stort press, og jeg vil gi honnør til de ansatte som sto midt oppe i det, svarte Listhaug, og sa at UDI må finne balansen mellom innvilgelser og avslag slik at det er personer tilgjengelig for kommunene å bosette.

Listhaug roste også kommunene som har sagt seg villig til å bosette mer enn 15 000 flyktninger.

Se også: Asyltiltakene Frp ikke har gjennomført

Ap gikk til hardt angrep på regjeringen og Listhaug, og beskylde henne for sommel med integreringstiltakene.

Kan bli sosialklienter

– Manglende handlekraft fra regjeringens side kan føre til at flere blir sosialklienter, sa Helga Pedersen (Ap) da hun gjentok Aps for-lite-for-sent kritikken mot regjeringen og Listhaug, i Stortingets muntlige spørretime onsdag formiddag.

Lest denne? Ap-Giske freder asyl-Listhaug

Listhaug svarte at hun ikke var uenig med Pedersen om at man må gjøre mer for å sikre god integrering, men at Stortinget må vente på stortingsmeldingen om integrering som kommer i mai.

– Det er ingen tvil om at vi aldri har stått overfor større oppgaver enn det vi gjør nå. Om dette fortsetter framover, vil alle forstå at velferdsmodellen kan komme under sterkt press, svarte Listhaug.

Realitetsorientere

KrF ville ha statsråden til å bekrefte at tilskuddet til barnevernstiltak for de enslige mindreårige asylsøkerne, men det kunne ikke Listhaug, annet enn å vise til at regjeringen nå gjennomgår kostnadene for kommunene.

– Jeg er helt enig i at det er store utfordringer med å integrere enslige mindreårige godt. Mange av dem har enorme forventninger. De vil bli advokater og leger, og det er i utgangspunktet veldig bra, men en krevende vei å gå. Man må realitetsorientere disse menneskene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder