SKANDALE-SELSKAPENES ANSIKTER: Seks menn leder de seks delvis statseide selskapene som hver på sitt vis har havnet i trøbbel. Oppe fra venstre: Eldar Sæthre i Statoil, Walter Qvam i Kongsberg-gruppen og Sigve Brekke i Telenor. Nede fra venstre: Svein Richard Brandtzæg i Hydro, Svein Tore Holsether i Yara og Rune Bjerke i DNB. Foto: VG og Scanpix

Oversikt: Skandalene i statseide selskaper

DNB. Statoil. Kongsberg-gruppen. Telenor. Hydro. Yara. Alle de største statseide selskapene er nå i trøbbel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Yara: Korrupsjonssaken

* Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 12.000 ansatte og virksomhet i flere enn 50 land.

* I april 2011 varslet Yara Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya.

* I januar 2014 vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

* Blant annet ble 5 millioner dollar lovet den libyske oljeministerens sønn. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen disponerte i Sveits.

* 3 millioner dollar ble lovet sønnen til en høytstående, indisk tjenestemann. Høsten 2007 ble 1 million dollar utbetalt via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene.

* Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernets tidligere ledelse. Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger ble i fjor sommer dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon. Tre tidligere direktører, Tor Holba, Ken Wallace og Daniel Clauw, ble dømt til fengsel imellom to og to og et halvt år. Samtlige fire dommer er anket. Ankesakene kommer opp samlet i Borgarting lagmannsrett 24. august i år.

Staten eier drøye 36 prosent av Yara International ASA. (NTB/VG)

GIGANTFORLEGG: Yara-konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og Yara-styreleder Bernt Reitan (i forgrunnen til h.) holdt en pressekonferanse i Oslo i januar 2014. Da det ble kjent at Økokrim ga selskapet 295 millioner i forlegg etter at det ble påvist tre tilfeller av grov korrupsjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

– Ikke nye forhold

Yara mener at Panama Papers ikke avdekker ytterligere korrupsjon i selskapet ut over det som allerede er kjent.

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman, kommunikasjonsdirektør er helt enig i at man bør stille ekstra høye krav til selskaper hvor staten er inne på eiersiden.

– Vi har jobbet systematisk med å etablere og forsterke rutiner og systemer for å forhindre at noe tilsvarende kan skje igjen. Vi mener at vi i dag har svært gode systemer for å utøve virksomheten på den måten vi mener det skal gjøres, og som våre eiere forventer av oss, sier Tuman.

Telenor: VimpelCom-skandalen

* Telenor har siden slutten av 90-tallet vært en av hovedeierne i verdens sjette største teleselskap, VimpelCom. Telenor har en 33 prosent eierandel i selskapet.

* 15. november 2014 avslørte Klassekampen at pengene fra VimpelComs kjøp av mobillisenser i Usbekistan, havnet hos landets presidentfamilie. Norske myndigheter ba Telenor om orientering, og satte i gang etterforskning for korrupsjon. Det ble senere kjent at VimpelCom skal ha betalt presidentdatteren i Usbekistan over én milliard kroner mer enn tidligere antatt.

TELENOR-TRIO: Tidligere styreleder Svein Aaser, konsernsjef Sigve Brekke (i midten) og eks.konsernsjef Jon Fredrik Baksaas under presentasjonen av Sigve Brekke som ny Telenor-boss på Fornebu. Foto: Helge Mikalsen VG

* Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget behandlet saken. Telenor fikk kritikk av komiteen for manglende innsats mot korrupsjon i VimpelCom, men komiteen konkluderte i mai 2015 med at det fortsatt er et åpent spørsmål om det hadde foregått korrupsjon i selskapet.

KORRUPT: Den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova er knyttet til VimpelCom-skandalen. Foto: Muhammad Sharif Afp

* Sigve Brekke, som overtok som konsernsjef i Telenor 17. august 2015, bekreftet overfor NRK Dagsrevyen i november at Telenor tilbakeholdt informasjon for kontroll- og konstitusjonskomiteen under høringen i januar 2015.

* 3. november i fjor gikk styreleder Svein Aaser av med umiddelbar virkning etter at det ble kjent at næringsminister Monica Mæland ikke lenger hadde tillit til ham.

* 18. februar i år innrømmet VimpelCom korrupsjon. De har betalt 114 millioner dollar i bestikkelser i Usbekistan.

– Vil være et ideal

– Vi ønsker å være et ideal, uavhengig av at vi er et statlig eid selskap. Men vi ser at medievirkeligheten i det siste har tegnet et annet bilde enn der vi ønsker å være. Vi aksepterer at folk kan oppleve at vi har en omdømmeutfordring, og det tar vi utrolig alvorlig, sier Telenors kommunikasjonssjef Atle Lessum til VG.

Han understreker at de er i ferd med rydde opp, blant annet i forholdet til VimpelCom-saken.

– Vi er opptatt av åpenhet, samtidig som vi hver dag skal tilby nordmenn god dekning og attraktive tjenester, slik de forventer, sier Lessum.

Staten eier 53,97 prosent av Telenor.

Statoil: Millionene i Angola

Foto: Reuters

* Angola er Statoils viktigste produksjonsland utenom Norge. Landet er rangert som verdens sjette mest korrupte land av analyseselskapet Transparency International. Oljeressursene i landet har først og fremst begunstiget presidenten, hans familie og den politiske eliten. Over halvparten av befolkningen i landet lever under fattigdomsgrensen.

* I 2011 fikk Statoil lisens til oljeutvinning i Kwanza-bassenget utenfor Angolas kyst. For å få lisensen forpliktet Statoil seg til å betale til sammen 3,8 milliarder kroner i såkalt signaturbonus og sosiale bidrag til det statlige Oljeselskapet Sonangol.

STATOIL-SJEF: Eldar Sætre overtok som konsernsjef i Statoil etter Helge Lund. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

* 420 millioner kroner var øremerket et forskningssenter som foreløpig ikke har blitt noe av. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité krever svar på hvor pengene har tatt veien. Økokrim har hatt møte med Statoil om saken, men foreløpig ikke innledet forskning.

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har sendt fire brev til oljeminister Tord Lien der de ønsker redegjørelse for hvor pengene Statoil har betalt til angolanske myndigheter er blitt av, og hvordan statsråden sørger for at Stortingets vedtak om antikorrupsjon blir fulgt opp.

* I fjor trakk Statoil seg ut av et felt der kontroversielle angolanske selskapet Somoil også hadde eierandeler.

I 2014 eide staten 67 prosent av Statoil.

GIGANTANLEGG: Dette er Statoils Kizomba A anlegg utenfor kysten til Angola. Angola er Statoils viktigste produksjonsland utenom Norge Foto: Harald Pettersen Statoil ASA

– I samsvar med loven

– Vi har lagt vekt på å gjennomføre vår virksomhet i Angola i samsvar med relevant anti-korrupsjonslovgivning. Og vi har vært helt åpen om alle våre innbetalinger i Angola. Sånn at både vi og andre kan etterspørre fremdrift som Sonangol har forpliktet å bruke midlene til, sier Bård Glad Pedersen, Informasjonsdirektør i Statoil til VG.

Hydro: Aluminiumshandelen i Tadsjikistan

* I 23 år har statseide Hydro kjøpt aluminium fra Tadsjikistan. Landet er, i likhet med Angola, en av verdens mest korrupte land.

* Dagens Næringsliv har i en rekke artikler satt søkelyset på Hydros aktiviteter i Tadsjikistan. Det er blitt avslørt at Hydro har hatt møte med presidenten og hans innerste sirkel i forkant av avtalene.

* Hydro har inngått direkte avtale med selskapet TML. Et selskap med skjulte eiere på De britiske jomfruøyene.

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité krever svar fra næringsminister om forholdene rundt TML-avtalen.

* I mars i år overleverte styreleder Dag Mejdell en redegjørelse til Nærings- og fiskeridepartementet. Her tilbakevises det at Hydro har gjort noe ulovlig.

Hydro ønsker ikke å kommentere saken til VG utover innholdet i redegjørelsen.

MØTTE PRESSEN: Hydros styreleder Dag Mejdell (tv) og konsernsjef Svein Richard Brandtzæg møtte pressen i mars angående selskapets omdiskuterte aktivitet i Tadsjikistan. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

DNB: Panama Papers

* Aftenposten har vist at advokatfirmaet Mossack Fonsecas avdeling i Luxembourg solgte selskaper til DNB i Luxembourg. Disse var ferdig registrert i skatteparadiset Seychellene. Selskapene blir overtatt av DNB-kundene.

ÅSTEDET: Fra dette DNB-kontoret i Luxembourg kunne norske kunder kjøpe ferdigregistrerte selskaper i skatteparadis, viser avsløringer fra Panama Papers. Foto: Anthony Dehez / Afp NTB scanpix

* Det politiske presset mot Rune Bjerke, konsernsjef i selskapet, økte etter at det ble kjent at daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) alarmerte om DNBs Luxembourg-tilbud i 2007, etter at Bjerke var blitt toppsjef i DNB.

* DNB, hvor staten eier 34 prosent, kan ha brutt ligningsloven dersom de har medvirket til skatteunndragelser ved å tilby kundene postboksselskaper på Seychellene.

* I en redegjørelse mandag, bekreftet DNB-sjef Rune Bjerke at styret i DNB Luxembourg var informert om at banken hjelp kunder med å etablere 22 selskaper på Seychellene.

* Banken sier nå at dette ikke skulle har skjedd, at det var en uheldig praksis, men at det ikke er ulovlig. Nåværende konserndirektør for risikostyring, Terje Turnes, satt i styret for DNB Luxembourg som hadde kunnskap om skatteparadis-systemet.

Næringsminister Monica Mæland (H) har innen tirsdag formiddag ikke kommentert DNBs rapport.

Kongsberg Gruppen

En påtalebeslutning for Kongsberg Gruppen og datterselskapet Kongsberg Defence and Aerospace kan foreligge før sommeren, opplyser Økokrim.

Selskapet, hvor staten eier 50 prosent, ble i 2014 siktet for grov korrupsjon og bestikkelser i forbindelse med leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania mellom 1999 og 2008. I tillegg er en salgsrepresentant siktet i saken.

KONGSBERG-SJEF: Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen fotografert på Lockheed Martin-fabrikken i USA der Norges nye F-35 kampflye produseres. Foto: Thomas Nilsson VG

– Vi håper å bli ferdig med etterforskningen før sommeren, opplyser leder for korrupsjonsteamet i Økokrim, Marianne Djupesland, til NTB.

De aktuelle kontraktene mellom Kongsberg Defence and Aerospace og rumenske myndigheter har en anslått verdi på mer enn 1,4 milliarder kroner. Kommunikasjonsutstyret skulle brukes av politiet og grensekontrollen i landet.

Så sent som i mars i år ble flere rumenere avhørt i Oslo tingrett på videolink til Romania. (NTB)

Kongsberg Gruppen understreker at det ikke er noe nytt i saken siden 2014.

– Vi samarbeider med Økokrim, og har gjort det hele veien. Vi ønsker å komme til bunns i saken, og avventer ytterligere kommentar, inntil Økokrim kommer med konklusjonen, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg gruppen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder