Regjeringen legger frem reform om fritt behandlingsvalg

LEGGER FREM NYE PLANER: Statsminister Erna Solberg og Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: ,

Slik skal de kutte helsekøene

Mer bruk av private helseaktører, økt frihet for sykehusene og flere rettigheter for pasientene skal kutte helsekøer, mener regjeringen.

 • Nilas Johnsen
 • Synnøve Åsebø
 • Kyrre Lien

Artikkelen er over seks år gammel

I første omgang vil fritt behandlingsvalg gjelde innen rus- og psykiatri og noen andre få andre områder , men på sikt vil refomrnen gradvis utvides til å gjelde stadig flere behandlinger.

- Det er viktig for oss å sette pasienten i fokus for hvordan vi organiserer helsevesenet. Det er for å gi pasienten større påvirkning at vi gjør dette. Det vil gi et kvalitativt bedre helsevesen. Vårt ideologiske valg er å flytte mer makt til pasientene i Norge, sier statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og helse- og omsorgsminister Bent Høie holder søndag pressekonferanse der de presenterer innholdet i reformen fritt behandlingsvalg.

- Det vi i dag presenterer er det viktigste for å gjøre tiden man står i kø kortere. I Norge stå pasienter tidvis lenge i kø, både for enkel saker og for alvorlige saker. Vi skal få ned køene både ved å øke aktiviteten i det offentlige, ved å bruke det private mer, og ved å løfte pasientenes rettigheter, fortsetter statsministeren.

- Skal vi få ned tiden folk står i kø, må vi også få økt kapasiteten i det offentlige, sier Solberg.

- Denne reformen gir sterkere og klarere rettigheter for pasientene. Dette vil gjøre det lettere for dem og gjøre ventetiden kortere, sier finansminister Siv Jensen.

- Venter unødig

PRESENTERTE REFORM: Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil sette pasientene først, melder de på pressekonferanse om behandlingsreformen søndag ettermiddag. Foto: ,

Også Siv jensen passer på å skryte av det offentlige helsevesenet.

- Det gjøres mye godt arbeid i det offentlige helsevesen, sier hun.

Helseminister Bent Høie sier det er tre grunner til at regjeringen lanserer denne reformen:

* For mange venter unødig lenge på nødvendige inngrep.

* Ledig kapasitet i både det offentlige og det private helsevesenet.

* To-deling av pasientgrupper ved at flere tegner private helseforsikringer.

- Det er demokratisk å betale for helse gjennom skatt, og så få behandlingen dekket av staten, enten i det offentlige eller i det private, sier Høie.

Gjennom hele valgkampen la Høyre og Bent Høie frem fritt behandlingsvalg som en av sine store hjertesaker. Kostnaden for 2015 for innfasningen av fritt behandlingsvalg er på 150 millioner kroner, sier Høie på pressekonferansen.

Private aktører

Deler av reformen trer i kraft allerede fra 2015.

- Vi setter pasientene foran systemet. Økningen vi gjør i kjøpe mer fra private helsetilbud med anbud vil inntre allerede fra fastlegen, der man har fritt sykehusvalg også i dag, sier Høie.

Helseministeren sier han tror økt konkurranse mellom offentlige og private behandlere vil føre til økt effektivitet.

- Hovedløsningen for å få ned ventetiden, finnes i de offentlige sykehusene. Effektivisering i det offentlige med en prosent ville gitt mye større endringer enn å øke bruke av det private tilbudet med en prosent, sier bruker han som et eksempel.

Fritt behandlingsvalg.

Derfor vil Høie fjerne dagens ordning med tak i antallet behandlinger, gjennom at såkalt innsatsstyrt finansiering økes ytterliggere.

- Men helseregionene må selvsagt sørge for god økonomisk styring, sier han.

Hvor mye ordningen vil koste totalt, i økte bevillinger til de offentlige sykehusene grunnet fjerning av aktivitetstaket for innsatsstyrt finansiering, er fortsatt ikke klart.

- Økte bevillinger til de offentlige sykehusene vil komme i statsbudsjettet, sier Høie til VG.

- Stolt på vegne av Frp

Frp-leder og finansminister Siv Jensen har i utgangspunktet ønsket enda sterkere statlig finansiering innen både offentlig og privat helsevesen, men er fornøyd med det som legges fram.

- Jeg er stolt på vegne av Frp, fordi vi i årevis har kjempet for at det private tilbudet skal kunne brukes mer med statlig finansiering for å å få ned helsekøene, sier Jensen til VG.

Slik presenterer Helse og omsorgsdepartementet de fire hovedstolpene i reformen:

* Fritt behandlingsvalg skal redusere ventetider, øke valgfriheten, styrke pasientrettighetene og bidra til at offentlige sykehus blir mer effektive.

* Styrkede pasientrettigheter og mer valgfrihet. Dette er en viktig styrking av pasientens rettigheter i helsetjenesten. Det vil gi den enkelte mer valgfrihet, mer trygghet og raskere behandling.

* Helseregionene skal utarbeide en ny og offensiv strategi for økt bruk av private gjennom anbud, for å gi flere rask behandling og bedre kostnadseffektivitet.

* Regjeringen vil fjerne systemet som hindrer offentlige sykehus i å behandle flere pasienter, selv om de både har kapasitet og økonomi det.

PS: Det er andre gang på kort tid at den blå-blå regjeringen velger en søndag for å legge fram en stor reform, etter at også planene for regjeringsbyggene ble lansert på en søndag.

- Forrige gang var det fordi dette var sensitivt for mange regjeringsansatte, og vi ville få det ut så raskt som mulig etter å ha bestemt oss. Denne gangen var det for å få samlet tre statsråder på en dag alle hadde mulighet, og for å få det ut før partienes sommeravslutning til uken. Dessuten jobber vi på søndager i denne regjeringen, sier Erna Solberg.

Les også

 1. Åpner for fritt sykehusvalg i hele Europa

  Helseminister Bent Høie (H) åpner nå i prinsippet for fritt sykehusvalg for norske pasienter i hele Europa.
 2. Frp-nestleder tror blåblå plattform vil overraske

  Andre nestleder Ketil Solvik-Olsen i Frp tror den blåblå regjeringsplattformen vil knuse myter om Frp.
 3. Helseministeren nekter å vise behandlings-regnestykke

  Helseminister Bent Høie (H) nekter å vise frem et regnestykke som kan gi en pekepinn på prislappen for Høyres store…
 4. EØS-strid om sykehusbehandling i utlandet

  Det kan bli enklere å få behandling ved utenlandske sykehus. De norske reglene for refusjon for utenlands-behandling er…
 5. Slik vil de forandre Norge

  SUNDVOLDEN HOTEL/OSLO (VG) Bort med boplikt og arveavgift og inn med søndagsåpne butikker og kontantstøtte for toåringer.
 6. Slik blir Norges nye politikk

  Her er listen over hvordan Erna Solberg og de borgerlige partiene vil endre landet frem mot 2017.

Mer om

 1. Helse
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Helse-Høie kan ikke tidfeste løftene

 2. Ap-Michaelsen mener Helse-Høies prestisjereform er en flopp

 3. Treg start for Høies prestisjereform

 4. SV om helsereformen: - En bløff

 5. Helseministeren gambler med egen troverdighet

Fra andre aviser

 1. Regjeringen innfører fritt behandlingsvalg innen rus og psykiatri

  Aftenposten
 2. Ruspasienter skal slippe å stå i kø

  Aftenposten
 3. For tidlig å avskrive fritt behandlingsvalg

  Bergens Tidende
 4. Helse for fremtiden

  Bergens Tidende
 5. - 1000 pasienter er ikke så lite

  Bergens Tidende
 6. Regjeringen innfører fritt behandlingsvalg innen rus og psykiatri

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no