SKAL DISKUTERE INFORMASJONSSENTER: AUF og Støttegruppen etter 22. juli håper på å overbevise Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) om bygging av informasjonssenter etter terrorangrepet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

AUF møter statsråder om 22. juli-senter

AUF og støttegruppa etter 22. juli forsøker å overbevise regjeringen om å støtte opprettelsen av et informasjonssenter om terrorangrepet for tre år siden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er utrolig viktig at vi i minnearbeidet etter 22. juli ikke bare har steder å samles, men også et sted å lære om det som skjedde slik at historien ikke går tapt, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NTB.

Han mener Norge trenger et informasjonssenter, der også nye generasjoner kan lære om tragedien som rammet landet i 2011. Sammen med Nasjonal støttegruppe etter 22. juli legger han fredag fram planene for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og kulturminister Thorhild Widvey (H).

– Vi mener det er viktig at vi har et sted som forteller historien om hvorfor et slikt minnested er nødvendig. Det vil vi gjerne ha opprettet så snart som mulig, og helst i Høyblokka, sier leder i støttegruppa, Trond Blattmann.

Utsettelse

To nasjonale minnesteder, ett på Sørbråten i Hole kommune og ett utenfor Regjeringskvartalet i Oslo, skal minne om dem som mistet livet i terrorangrepet.

Det er planlagt et midlertidig minnested ved regjeringskvartalet fram til 2016. Da skal minnestedet etter planen flyttes til et nytt sted. Når Regjeringskvartalet er ferdigstilt vil dette avløses av et permanent minnested.

Men verken støttegruppa eller AUF er interessert i et midlertidig minnested før 2016.

– Utfordringen med et midlertidig minnested er at det fort blir det stedet der folk går også etter at et permanent minnested er ferdig. Vi mener samtidig det er viktig å få på plass et besøkssenter som kan stå klart raskere enn det permanente minnestedet, som det vil ta lang tid før står ferdig, sier Pedersen.

I april ble det klart at minnestedet på Sørbråten er utsatt med ett år. Det gjør det enda viktigere med infosenteret, mener han.

Støttegruppas leder, Trond Blattmann, sier han ser for seg et interaktivt senter som kan besøkes av både turister, skoleklasser og byens egne borgere.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ønsker ikke å kommentere planene, men sier han ser fram til møtet med AUF og støttegruppa.

Ikke i mandatet

Ifølge Jørn Mortensen, leder i Kunstutvalget for minnesmerker etter 22. juli, har den svenske kunstneren Jonas Dahlberg, som har tegnet begge minnestedene, tatt høyde for et infosenter i Regjeringskvartalet.

– Han er så framsynt at han har tatt det med i prosjektforslaget. Det er en ypperlig idé, og noe vi luftet tidligere. Det burde vært en del av mandatet i utgangspunktet, mener Mortensen.

Kunstnerens forslag om å lage en passasje eller et kutt i fjellet på Sørbråten, slik at det blir en kanal gjennom landskapet, har tidligere høstet omfattende kritikk.

Både naboer og etterlatte etter terroren har protestert mot planene, fordi de ikke føler seg involvert i planleggingen, og geologer har ment at det ikke er gjennomførbart. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder