- INGEN FYLLEKJØRER: Thorgeir Benjaminsen (20) mener han bør bli regnet som en gående siden rullestolen går under 10 kilometer i timen. - Jeg ville ikke kjørt bil i beruset tilstand, understreker han. Foto: ERIK BIRKELAND
- INGEN FYLLEKJØRER: Thorgeir Benjaminsen (20) mener han bør bli regnet som en gående siden rullestolen går under 10 kilometer i timen. - Jeg ville ikke kjørt bil i beruset tilstand, understreker han. Foto: ERIK BIRKELAND

Dro hjem fra fest i rullestol - tatt for fyllekjøring

INNENRIKS

Da Thorgeir Benjaminsen (20) var på vei hjem fra fest sist helg, beslagla politiet rullestolen hans og anklaget ham for fyllekjøring.

Publisert: Oppdatert: 12.12.13 11:02

Siden han var fem år har Thorgeir Benjaminsen brukt rullestol for å bevege seg over større avstander. Han har sykdommen Emery-Dreyfuss' muskeldystrofi (EDMD), og kan gå, men har dårlig balanse og blir raskt sliten. Han er avhengig av sin Mini Crosser for å komme seg rundt og gjøre nødvendige ærend.

Men i over tre døgn måtte han klare seg uten det motoriserte fremkomstmiddelet han anslår at har en toppfart på åtte-ni kilometer i timen.

Fratatt rullestolen

Det var på vei fra fest i Molde, der 20-åringen går på skole, han ble oppmerksom på at en politibil kjørte etter ham.

- Jeg merker at en svær politibil med blålys kjører helt inntil meg og at en roper «stopp!». De drar meg av rullestolen, og i kombinasjon med at jeg glir litt på isen, detter jeg i bakken. De spør meg hvem jeg har stjålet rullestolen fra, og sier jeg må avlegge blodprøve, forteller Benjaminsen til VG.

Han innrømmer at han var beruset og ikke svarte skikkelig for seg i forvirringen, men sier han gjorde politiet oppmerksom på at han hadde en muskelsykdom og at det var hans rullestol.

- De anholdt meg for promillekjøring og kjørte meg til legevakta for å ta blodprøve. Sykdommen innebærer at jeg ikke kan strekke ut armene helt, så vedkommende som tok blodprøven spurte om jeg hadde en sykdom, og jeg bekreftet det, sier han.

Ifølge Benjaminsen kjørte politibetjentene ham hjem og ga ham nøklene til mini-crosseren med beskjed om hvor den stod. Da han ikke husket stedet, ringte han Nordmøre og Romsdal politidistrikt mandag.

- Da sa de at jeg ikke kunne hente den fordi jeg skulle være anmeldt for å ha stjålet den. Da jeg sa jeg hadde papirer på at jeg eier den og at det er registrert hos Hjelpemiddelsentralen, hevder 20-åringen.

Avhengig av rullestolen

- Jeg har ingen annen måte å komme meg rundt på, så at jeg ikke har «bilen» gjør jo at jeg ikke kan dra på butikken og handle, eller dra og ta solarium, som er bra for hendene mine på vinteren, fortsetter han.

Onsdag fikk den uheldige føreren imidlertid beskjed fra politiet om at han kunne hente rullestolen når han ville, og at det ikke stemte at han var anmeldt for å ha stjålet den.

Politiet kunne onsdag ikke svare på VGs henvendelse angående at Benjaminsen skal ha blitt anmeldt for å ha stjålet rullestolen, men politiadvokat Tove Melseter ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt bekrefter at Benjaminsen er anmeldt for å ha vært en uskikket fører i henhold til Vegtrafikklovens paragraf 21.

- Gjelder Vegtrafikkloven om anklagede kjører en rullestol som går under 10 kilometer i timen?

- Dette er en helt fersk anmeldelse, og vi må nå søke å skaffe informasjon om hva som gjelder, sier Melseter til VG.

Svaret på blodprøven Benjaminsen avla ventes ikke før om to til tre uker.

- Har du vært borti noen lignende sak tidligere?

- Nei, derfor kan jeg ikke svare på stående fot. Som fotgjenger kan du gå på fortauet i beruset tilstand, men med et motorisert kjøretøy stiller det seg annerledes. Det må vi vurdere, sier politiadvokaten.

Ifølge Benjaminsen trodde han at han ble regnet som gående så lenge rullestolen ikke kan gå fortere enn 10 kilometer i timen.

- Jeg har alltid vært interessert i min rolle i Vegtrafikkloven, og i å vite når jeg har vikeplikt og lignende. Men jeg har blitt fortalt at jeg er å regne som gående når «bilen» har en toppfart på åtte-ni kilometer i timen, forteller han.

I brosjyren NAV har tilgjengelig på Mini Crosser, heter det:
«Bruker av elektrisk rullestol som Mini Crosser med maksimal hastighet på opptil 10 km/t regnes som gående og har samme plikter og rettigheter som sådan i trafikken.»

- Jeg ville ikke kjørt i beruset tilstand, men var sikker på at jeg ble regnet som gående. Jeg var ingen fare for andre enn meg selv. Det er verre å kjøre en gressklipper i beruset tilstand, sier Benjaminsen.

- Oppsiktsvekkende hendelse

- Ifølge en forskrift til Vegtrafikkloven heter det at i en rullestol med maksfart som ikke overstiger 10 kilometer i timen, blir føreren ansett som gående, opplyser Arne Lein, forbundsleder i Norges handikapforbund.

Han understreker at han ikke kjenner til dette tilfellet, men generelt sett skal ikke politiet gripe inn mot en rullestolbruker som har drukket alkohol.

- Unntaket kan være hvis politiet mener han ha vært en fare for seg selv. Denne hendelsen er oppsiktsvekkende, en rullestolbruker skal ikke behandles som en kjørende, sier Lein.

Denne saken er ikke unik, for eksempel mistet en kvinne i 2011 førerkortet etter å ha kjørt rullestol på E18 i Telemark og en kvinne i Narvik var i 2003 siktet for å ha fyllekjørt med rullestol.
Norges Handikapforbund er sjelden involvert i slike saker.

- Vi gir ingen spesielle råd til rullestolbrukere om alkoholbruk. Folk må ta vare på seg selv, og ta samme hensyn som gående i trafikken, oppfordrer Lein.

Her kan du lese mer om