20. JANUAR 1984: Bildet av Arne Treholt med stresskofferten ved Fornebu lufthavn. Minutter senere ble spionen pågrepet. Geir Selvik Malthe-Sørenssen mener at taperestene ikke er synlige på Treholts koffert på dette bildet.

20. JANUAR 1984: Bildet av Arne Treholt med stresskofferten ved Fornebu lufthavn. Minutter senere ble spionen pågrepet. Geir Selvik Malthe-Sørenssen mener at taperestene ikke er synlige på Treholts koffert på dette bildet. Foto: PST , NTB scanpix

Den falske agenten til VG: «Han lurte på om jeg kjente noen som
kunne manipulere bilder av Arne Treholt»

Malthe-Sørenssen om anklagene: – Sludder!

SVERIGE (VG) Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) skal ha undersøkt muligheten for å lage manipulerte bilder av Arne Treholt med kofferten ved Fornebu lufthavn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det hevder den draps- og bedrageridømte svenske bruktbilselgeren (51) som i telefonsamtaler med Treholts advokat, Harald Stabell, har spilt rollen som den fiktive etterretningsagenten «Gunnar».

Privatetterforsker, forfatter og journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen og bruktbilselgeren skal ha kjent hverandre siden 1990-tallet.

– Det med Treholt-saken startet i 2013, tror jeg. Geir lurte på om jeg kjente noen som kunne manipulere bilder av Arne Treholt med stresskofferten på Fornebu, sier bruktbilselgeren.

VG Spesial: Den store Treholt-bløffen

51-åringen sier at målet skal ha vært å få offentligheten til å tro at Politiets overvåkningstjeneste (POT) tok flere bilder av Arne Treholt – hvor kofferten hans var synlig – ved Fornebu lufthavn pågripelsesdagen 20. januar 1984.

– På de «nye» bildene skulle det være en annen vinkel på kofferten, slik at det Geir skrev om i boken skulle stemme. Det ble snakket om at de manipulerte bildene måtte lages med samme type film og på samme type fotopapir som originalbildet fra 1984, sier bruktbilselgeren.

VG har forelagt Malthe-Sørenssen anklagene fra bruktbilselgeren via advokat Jonny Sveen.

– Det er det reneste sludder, skriver Malthe-Sørenssen til VG.

Les også: Dette er Treholt-saken

Bokbomben

Malthe-Sørenssen ga i september 2010 ut boken «Forfalskningen. Politiets løgn i Treholt-saken». I boken hevdet forfatteren at politiet hadde forfalsket det mye omtalte pengebeviset i spionsaken.

På bilder fra da POT ransaket Treholts leilighet 22. august 1983, hvor det ble funnet 30.000 dollar, hevdet forfatteren at man kunne skimte taperester på spionens koffert.

Malthe-Sørenssens hovedpåstand er at disse bildene er tatt etter at Treholt ble pågrepet i 1984, for taperestene er angivelig ikke synlige på bildet av spionen med kofferten på Fornebu.

Les også: Politiet gjenopptar etterforskning av påstått Stabell-avlytting

Bokbomben i 2010 endte med at Riksadvokaten beordret Gjenopptakelseskommisjonen til å se på spiondommen mot Treholt på nytt.

Etter en grundig gjennomgang av saken konkluderte kommisjonen i 2011: Treholt-saken skal ikke gjenopptas.

Ifølge kommisjonen ble det tatt fire bilder av Treholt på Fornebu i 1984, kun ett av dem viser metalldelen på kofferten med de angivelige taperestene.

Avhør: Jobber med Treholt-saken for NRK

Tirsdag skrev Aftenposten at Malthe-Sørenssen i det stille har jobbet videre med materialet som kunne «gjenopplive» pengebeviset. Nye analyser eller bilder av Treholts koffert på Fornebu skulle dokumentere dette.

– Vi ble forespeilet dokumenter og bilder fra Forsvarets etterretningstjeneste, men det varte og rakk. På våren i fjor begynte Treholt og jeg å miste troen på at dette ville føre frem. Men vi mistenkte aldri Geir for å fare med juks, sa Stabell til Aftenposten.

Uttalelsene støtter opp under den svenske bruktbilselgerens nye opplysninger. VGs intervju med mannen ble gjort før Aftenposten publiserte sin artikkel.

Da Malthe-Sørenssen i fjor sommer ble pågrepet i en annen straffesak – siktet for grov korrupsjon – opplyste han at han jobbet som frilansjournalist for Brennpunkt-redaksjonen i NRK.

Les også: Gransker alt Malthe-Sørensen har gjort for NRK

I avhøret som er signert og godkjent av Malthe-Sørenssen heter det: «Den saken siktede jobber med for Brennpunkt nå er Treholt-saken.»

VG har snakket med både Brennpunkt-redaktør Odd Isungset og programredaktør Lars A. Kristiansen.

PEKER: Advokat Harald Stabell holder Arne Treholts koffert, mens Geir Selvik Malthe-Sørenssen viser hvor de angivelige taperestene er. Bildet ble tatt etter at Gjenopptakelseskommisjonen i 2011 besluttet at Treholt-saken ikke skulle behandles på nytt. Foto: Aleksander Andersen , NTB scanpix

– Det er helt ukjent for meg. Han jobbet definitivt ikke med noen dokumentar for Brennpunkt sommeren 2015, sier Kristiansen.

Malthe-Sørenssen har i lengre tid hatt tilgang på Treholts koffert, noe han skriver om i «Forfalskningen» og viste frem i kjølvannet av bokutgivelsen i 2010.

Les også: PST innrømmer billedrot i Treholt-saken

– Geir har hatt med seg kofferten til Sverige. Han tok noen bilder i forskjellige vinkler, men jeg vet ikke hva som skjedde med bildene. Jeg hørte aldri noe mer om å manipulere bilder fra Fornebu, så jeg la ikke så mye energi i det, sier bruktbilselgeren.

VG har truffet den draps- og bedrageridømte bruktbilselgeren på et hotell på et hemmelig sted i Sverige. Han ønsket ikke å bli fotografert og var i utgangspunktet negativ til å bli intervjuet under det flere timer lange møtet.

I ettertid har han gjennomlest og godkjent sitatene VG trykker i denne artikkelen. Overfor VG har han også fremlagt dokumentasjon og vist frem e-poster og tekstmeldinger i andre saker knyttet til Malthe-Sørenssen.

Alle opplysninger mannen har gitt til VG – og som har vært mulig å etterprøve – har så langt vist seg å stemme.

I 2014 skal Malthe-Sørenssen for første gang ha spurt den drapsdømte svensken om han kunne kontakte Stabell og utgi seg for å være «Gunnar» – en agent fra Forsvarets etterretningstjeneste som hadde tilgang til et arkiv med beviser i saken mot spiondømte Arne Treholt (73).

– «Gunnar Berg» var det fulle navnet på agenten. Alt var bare tull. Tidligere har jeg sagt at jeg bare ringte Stabell én gang, men jeg har ringt ham flere ganger, sier bruktbilselgeren.

I telefonsamtalene og tekstmeldingene VG publiserte fredag, fremgår det at Malthe-Sørenssen i en periode i fjor vår maste på bruktbilselgeren for å få ham til å ta kontakt med Treholts advokat.

– Jeg gjorde aldri det, men Geir fortsatte å mase. Jeg har tilbrakt tolv år av livet mitt i fengsel, jeg vil ikke inn igjen, sier bruktbilselgeren.

Stabell har fortalt at han snakket med «Gunnar» på et rom på Thon Hotel ved Oslo tinghus. Advokaten fikk aldri se den fiktive agenten, men snakket med ham gjennom døren til badet på hotellrommet.

– Var det du som satt på den andre siden av døren?

– Nei, det var ikke meg, sier bruktbilselgeren.

– Er det flere som har utgitt seg for å være agent «Gunnar»?

– Mitt inntrykk er at Geir har hatt flere til å spille denne rollen. Men da de trakk seg, så ville han at jeg skulle gjøre det.

– Hvorfor ble du med på det?

– Geir skyldte meg flere hundre tusen kroner. Han sa at «hvis jeg gjør sånn og sånn» så kunne han fikse pengene han skyldte meg, svarer bruktbilselgeren.

Den draps- og bedrageridømte mannen hevder gang på gang at hans eneste motiv var å få tilbake pengene som Malthe-Sørenssen skal ha skyldt ham.

– Alt var Geir sitt verk. Det gikk for langt, jeg angrer, sier bruktbilselgeren.

Malthe-Sørenssen skriver at alle undersøkelser rundt billedbeviset er utført av profesjonelle fotografer og teknikere.

– I 2013 jobbet jeg med å sjekke muligheten for nye undersøkelser i USA og Europa. Jeg har også selv tatt en mengde bilder og gjort undersøkelser rundt kofferten. Men jeg vet at slike undersøkelser ikke har noen verdi med en mulig gjenopptagelse. Derfor har jeg alltid benyttet meg av profesjonelle aktører i siste ledd, skriver Malthe-Sørenssen.

Det ble aldri noe av de nye undersøkelsene i USA og Europa.

– Hensikten med de nye undersøkelsene i 2013 skulle være å få flere uavhengige institutters vurdering av koffertbeviset i Treholt-saken, avslutter Malthe-Sørenssen med.

Les også

 1. Pensjonert politispaner om Treholt-beskyldninger: – Det har vært en påkjenning

  Den pensjonerte politispaneren Leif Karsten Hansen (78) sier han ikke er overrasket over at forfatteren som fremsatte…
 2. Aftenposten: – Geir Selvik Malthe-Sørenssen etterforskes for millionbedrageri

  Visepolitimester i Asker og Bærum forteller til Aftenposten at det dreier seg om et betydelig beløp
 3. Den store Treholt-bløffen

  Som VG kunne avsløre i helgen, ble Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell grundig lurt av privatetterforsker Geir…
 4. Overgrepsoffer lånte ut erstatningspenger til Geir
  Selvik Malthe-Sørenssen

  Uføretrygdede Harald Andre Aslaksrud (45) trodde Geir…
 5. Treholt-avsløringen: NRK skal granske alt Malthe-Sørenssen har gjort for dem

  Geir Selvik Malthe-Sørenssens kilde-juks får hans tidligere arbeidsgivere til å reagere.
 6. Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle: - Helt ødeleggende for troverdigheten

  Harald Stanghelle sier at han ikke lenger lar seg overraske over noe i Treholt-saken, som han har dekket helt siden…
 7. PST om Treholt-avsløringen: Setter tidligere påstander i et annet lys

  PST synes det har vært krevende å forholde seg til beskyldninger om løgner og fabrikkering av bevis i Treholt-saken.
 8. Treholt-avsløringen: Politiet gjenopptar etterforskning av påstått Stabell-avlytting

  I 2014 hevdet advokat Harald Stabell at en PST-kilde tipset…
 9. Forlagsredaktør vurderer å blåse Treholt-kilde

  Forlaget vurderer å navngi den angivelige PST-kilden i Geir Selvik Malthe-Sørenssens bok om Treholt.
 10. Dette er Treholt-saken

  Like før sommerferien i 1985 ble embetsmannen Arne Treholt (73) dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje – en…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder