ADVARER MOT HØYRESIDEN: Ap-sekretær Raymond Johansen Foto: Scanpix

Ap-topp mener høyresiden vil avvikle velferdsstaten

Høyre og Frp vil bygge ned velferdssamfunnet, men holder tett om det inntil de kommer i posisjon, mener Ap-sekretær Raymond Johansen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Partisekretæren i Arbeiderpartiet langet ut mot høyresiden generelt og Fremskrittspartiet spesielt da han talte til landsstyret fredag morgen. Høyre og Frp står for en politisk ideologi som vil ende i velferdssamfunnets endelikt og frarøve den norske staten milliardinntekter, ifølge Raymond Johansen.

- Min utfordring til Fremskrittspartiets landsmøte og Siv Jensen er å svare på hva slags samfunn vi skal ha om tjue år hvis Frp selger ut arvesølvet, sa Johansen da han talte til landsstyremøtet fredag morgen.

Han siktet til at Carl I. Hagen i 1975 ville selge Statoils rettigheter i Statfjordfeltet for 10 milliarder kroner, et olje- og gassfelt som alene har gitt Norge inntekter tilsvarende halve oljefondet de siste 30 årene.

Frp, som er samlet til landsmøte på Gardermoen denne helgen, fører fortsatt en politikk for storstilt statlig nedsalg i næringslivet og petroleumssektoren, hevdet Johansen.

Bygger videre

I likhet med statsminister Jens Stoltenberg, som holdt sin tale til landsstyret torsdag, trakk også Johansen linjene tilbake til etterkrigsårene da arbeiderbevegelsen så å si egenhendig bygde landet, slik partisekretæren framstilte historien. Det skal fortsatt bygges i bevegelsens ånd, eller i det minste pusses kraftig opp, i det norske velferdssamfunnet. Arven etter Gerhardsen, Lie og Brundtland er truet av høyrekrefter som er enda sterkere enn under høyrebølgen på 1980-tallet, ifølge Johansen.

VGDebatt:Diskuter norsk politikk her!

Sammen med Høyre vil Frp bygge ned velferdssamfunnet hvis de kommer i regjeringsposisjon og får til en høyredreining i politikken, tilsvarende utviklingen i Sverige og Danmark, mener han. Men dette tier de bevisst om overfor velgerne «fordi de skjønner at det ikke er populært blant folk», framholdt Johansen.

- Tar en Reinfeldt

- De prøver å ta en Reinfeldt. Han snakket om sosial rettferdighet i valgkampen for fire år siden og ble trodd av velgerne. Men i regjering har han stått for en dramatisk høyredreining i svensk politikk, sa Johansen og siktet til den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna, som kan sidestilles politisk med norske Høyre.

Han hevdet den svenske regjeringen er i ferd med å «demontere velferdssamfunnet skrue for skrue».

- Det er ingen grunn til å tro at den norske høyresiden ikke vil styre i samme retning som vi har sett i Sverige og Danmark, men det holder de tett om fordi det er stor oppslutning om det norske velferdssamfunnet, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder