- Dette er nødhjelpsposering

Publisert: Oppdatert: 24.10.10 21:44

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Hadia Tajik anklager Frp for dobbeltmoral

(VG Nett) Hadia Tajik (Ap) anklager Mette Hanekamhaug (Frp) for å være en posør når hun ber om flere bøssebærere til søndagens TV-aksjon.

Grunnen er at Frp samtidig går inn for et kraftig kutt i norsk bistand.

- Det hjelper fint lite å gå med bøsser Mette, hvis du og Fremskrittspartiet gjør brutale og usolidariske kutt i pengene som i dag går til humanitær hjelp til de som trenger det mest av alt, sier Tajik til VG Nett.

- Akkurat nå fremstår det hun driver med som nødhjelpsposering. Det kan hun endre på, sier Tajik.

Torsdag var begge stortingspolitikerne med på å verve bøssebærere til TV-aksjonen, som går av stabelen søndag. Aksjonen samler i år inn penger til Flyktninghjelpen.

Tajik sier det er bra at Hanekamhaug vil bidra, men mener Frp må vise at de bryr seg også på andre måter.

- I fjor kuttet de nesten 60 prosent av bistanden til Afrika i sitt alternative budsjett, nesten 40 prosent av det som går til demokratitiltak og 30 prosent av det som går til utvikling og nedrustningsarbeid - for å nevne noe, sier hun.

- Feil

Saken fortsetter under bildet


Frp mener det kan være problematisk å gi bistand til stater fordi det kan gå til korrupsjon og støtte diktatorregimer.

- Men bildet Fremskrittspartiet forsøker å tegne, er feil. Internasjonale beregninger viser for eksempel at Afrika ville vært 25 prosent fattigere uten bistand. Vi har også konkrete eksempler der norsk bistand har utgjort en forskjell. I den lange kampen mot apartheid i Sør-Afrika bidro Norge med nærmere to milliarder kroner i den sivile og politiske kampen. Sammen med sør-afrikanernes egen innsats og internasjonal støtte, ble dette kronet med avskaffelse av apartheid-regimet, sier Tajik.

- Havner i feil hender

Men Hanekamhaug er på ingen måte enig i at hun er en «nødhjelpsposør».

- Rapporter fra Norad viser at statsbistanden ofte går til dem, og at veldig mye av bistanden havner i feil hender. Derfor ønsker vi å opprettholde bistandsmidler, men vi vil kanalisere dem sånn at de går til folk som jobber i de landene hvor det faktisk trengs, og vi vil gi nødhjelp i humanitære katastrofer, sier hun.

Hun mener ikke det er noen motsetning mellom det, og det å reklamere for TV-aksjonen.

- Det er heller i tråd med den frivillighetspolitikken som Frp ønsker å få frem.

- Vi har alltid snakket varmt om og hatt fokus på frivillighet og det å få frem den nasjonale dugnadsånden. Således støtter vi TV-aksjonen, en egen, nasjonal dugnad der enkeltpersoner kan bidra det de selv vil. Flyktninghjelpen er en fantastisk organisasjon som jobber i kriserammede områder samtidig som de samarbeider med lokale organisasjoner, sier hun.

Flyktninghjelpen understreker overfor VG Nett at de er en politisk og religiøst uavhengig institusjon.

- Vi synes det er fint at folk engasjerer seg i forbindelse med TV-aksjonen, enten som bøssebærere, givere eller på en annen måte, sier Rolf A. Vestvik, samfunns - og informasjonssjef i Flyktninghjelpen.

Denne artikkelen handler om