BASTIAN ALEXIS VASQUEZ ettersøkt av norsk politi gjennom Interpol for hans tilknyting til IS / ISIL. Foto: Politiet ,

PST avbryter pengefrys for norsk IS-kriger

– Langvarig fravær av livstegn

På grunn av langvarig fravær av livstegn fra norsk-chilenske Bastian Alexis Vasquez (25) avbryter PST frysingen av midlene hans.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I oktober kunne VG fortelle at spørsmålet om hvorvidt Vasquez var i live eller ikke hadde blitt diskutert i det norske rettssystemet.

Siden høsten 2014 har nemlig Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gått rettens vei for å fryse bankkontoen hans med 10.171 kroner.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

Da advokaten til den norske konvertitten fra Skien, John Christian Elden, argumenterte for at det ikke var nødvendig å fryse kontoen hans viste han blant annet til opplysninger om at «Vasquez skal være avgått ved døden.»

Stor oversikt: De reiste fra Norge og vervet seg til IS

– Langvarig fravær av livstegn

PST vil ikke konkludere hva gjelder om Vasquez er i live eller ikke, men ser nå ikke grunn til å videreføre frysingen av bankkontoen hans.

– På grunn av langvarig fravær av livstegn har vi besluttet at vi ikke begjærer videreføring av båndleggingen av hans bankkonti, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, til VG.

Drept i Syria: Thom Alexander (24) fra Halden sluttet seg til IS

Hatvideo

Det var i januar 2012 at Vasquez, en ivrig fotball- og Barcelona-fan som hadde konvertert, kom i offentlighetens søkelys for første gang.

Han hadde da, fra gutterommet i Skien, publisert en hatvideo rettet mot statsminister Jens Stoltenberg, som førte til at han ble pågrepet, terrorsiktet og varetektsfengslet.

Vasquez har også vært sentral i kontroverser islamistmiljøet i Norge, med utgangspunkt i hendelser i Syria og uenigheter innad i fremmedkrigermiljøet, som har forgreninger til personer i Norge.

Antatt drept

VG kjenner til at Vasquez i flere måneder av flere i det norske islamistmiljøet skal ha vært ansett som drept, og får fra flere hold opplyst at det gjennom så godt som hele 2015 ikke har kommet livstegn fra ham.

Dette kom også frem i et intervju med journalist Qasim Ali.

– Personer som har stått Bastian nært, både i Syria og Norge, har hevdet at han har vært død i flere måneder nå, men det har vært mangel på dokumentasjon. En han hadde tett kontakt med i Norge har ikke hørt fra han siden midten av januar, i følge kilder jeg har hatt kontakt med, sa Ali.

Les også: De tre klassevenninnene fra Oslo som dro til Syria

Drap av krigsfanger

Vasquez reiste til Syria i oktober 2012, kort tid etter at han deltok i en Profetens Ummah-demonstrasjon foran Den amerikanske ambassaden i september samme år.

Da ISIL skilte lag med al-Qaida-fraksjonen Jabhat al-Nusra i Syria, ble han med i terrorgruppen som i juni 2014 erklærte opprettelsen av et såkalt kalifat.

Det var også i forbindelse med dette at norsk-chileneren ble brukt som frontfigur i en propagandavideo der yezidiske krigsfanger ble sprengt i luften.

Videoen medførte at Vasquez ble siktet for terrorhandlinger i Syria av PST.

Vasquez' advokat John Christian Elden er enig i at PSTs frysing skal opphøre.

– Jeg har det siste året anført at de bør det, så fint de hører til slutt, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder