STORE ØDELEGGELSER: Bilder tatt av skredeksperter i Norges Geotekniske Institutt (NGI) viser ødeleggelsene på nært hold i husene som ble hardest rammet av snsøkredet i Longyearbyen på Svalbard lørdag. Legg merke til bilen under huset.

STORE ØDELEGGELSER: Bilder tatt av skredeksperter i Norges Geotekniske Institutt (NGI) viser ødeleggelsene på nært hold i husene som ble hardest rammet av snsøkredet i Longyearbyen på Svalbard lørdag. Legg merke til bilen under huset. Foto: Kjetil Brattlien / Ngi , NTB scanpix

Svalbard-ordfører: Ingen hadde tenkt på at det kunne komme til å gå skred

Snøskredfare ikke tema før uværet på Svalbard

TROMSØ/LONGYEARBYEN (VG) Snøskredet i Longyearbyen kom overraskende på alle involverte etater på Svalbard, sier lederen for Longyearbyen lokalstyre.

  • Eirik Linaker Berglund
  • Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Ingen hadde tenkt på at det kunne komme til å gå skred. Det var meldt mye vind, men lite snø. Det var nesten ikke meldt nedbør. Snøskred – det ble ikke sett på som en reell trussel. Vårt fokus var å sikre løse gjenstander. Så vidt meg bekjent har ingen etater meldt inn bekymring for tiltak mot skred, sier lokalstyreleder Arild Olsen til VG, to dager etter det tragiske snøskredet på Svalbard.

– Vi er ikke overrasket over at det har gått skred, uttalte avdelingsleder Ulrik Domaas i Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NRK lørdag.

Bakgrunn: Ti hus tatt av skred på Svalbard

BEGRAVD: Hus ble flyttet flere meter og biler ble begravd i snøskredet på Svalbard lørdag. To mennesker mistet livet i det voldsomme skredet. Foto: Kjetil Brattlien / Ngi , NTB scanpix

Enorme snømengder

Likevel forteller lokalstyreleder Arild Olsen at alle etater på Svalbard ble tatt på sengen da skredulykken inntraff.

– Vi har aldri opplevd så store snømengder i Longyearbyen over så kort tid. Jeg tror aldri det har kommet så mye snø i Longyearbyen i løpet av en hel vinter som det gjorde i helgen. Dette er helt ekstraordinært, sier Olsen til VG.

– NGI har siden 90-tallet ansett området for å være skredutsatt. Hva tenker du om det i dag, Olsen?

– Den videre granskningen får ta stilling til det. Bebyggelsen har stått der i 30 år uten hendelser. Det var mitt utgangspunkt, sier Olsen til VG.

Les også: Et barn døde etter snøskredet på Svalbard

SKREDEKSPERTER: Geologer har siden søndag jobbet på skredområdet i Longyearbyen, og har tatt bilder av ødeleggelsene etter de store snømassene. Foto: Kjetil Brattlien / Ngi , NTB scanpix

Skredutsatt

Han jobbet mandag for fullt med å ivareta innbyggerne på stedet, som har fått en svært tøff start på juletiden.

Husene som lørdag formiddag ble rammet av et voldsomt skred, ligger i et område som siden 90-tallet har vært ansett for å være utsatt for skred, ifølge NGI. Likevel har husene aldri blitt skredsikret.

Les også: Svalbard: Lar evakuerte komme hjem

KAOS: Denne bilen er kilt fast helt under dette huset. Foto: Kjetil Brattlien / Ngi , NTB scanpix

– Hva har vært gjort opp gjennom årene for å skredsikre området?

– Det vil jeg ikke kommentere nå. Det spørsmålet hører hjemme i en videre gransking av hendelsen, sier Olsen og utdyper:

– Når sånne hendelser inntreffer, vil jeg tro at det blir en gransking eller evaluering i ettertid. Det vil i alle fall bli en gjennomgang av hendelsen. Det er naturlige spørsmål som må komme i etterkant. Fokuset nå har vært den situasjonen vi står oppe i nå. Det andre er underordnet, påpeker Olsen.

Ulrik Domaas i NGI ønsker ikke å kommentere denne saken.

(Saken fortsetter under bildene.)

TATT: Det var den nærmeste husrekken midt i bildet som ble tatt av skredet. Snømassene rammet også husrekken bak disse. Dette bildet er tatt i mars 2009. Foto: Espen Sjølingstad Hoen , VG

TATT: Disse husene ble rammet av skredet. Foto: Kart: Sysselmannen ,

Få skred

Han forteller at det bare har vært noen få mindre skred i ulykkesområdet tidligere.

– Dette er et bebyggelsesområde, men det går også en skuterløype like i nærheten. Ungene aker der, folk kjører på ski. Så vidt meg bekjent har det aldri gått noe skred som har vært til trussel for befolkning eller hus tidligere. Det har bare gått små skred.

Se bildene: Her treffer Svalbard-skredet: Jeg så folk i vinduene på husene da de forsvant

I Sysselmannens meldinger på etatens nettsider før uværshelgen var ikke snøskred nevnt. Innbyggerne ble bedt om å følge med på værvarselet. I en video fra Meteorologisk Institutt, som det var linket til i en av meldingene, var heller ikke faren for snøskred nevnt.

Sysselmannen på Svalbard ville mandag ikke kommentere hvorvidt det var fokus på snøskred i forkant av det meldte uværet.

– Dette må vi få komme tilbake til, sier mediekontakt Eva Therese Jenssen til VG.

Det finnes foreløpig ikke egen snøskredvarsling på Svalbard, slik det gjør for de fleste andre steder i landet.

Like før ulykken: Løse takplater skapte fare

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder