PRATER MYE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) snakker i mikrofon under et besøk på Stridsklev ungdomssskole i hans gamle hjemby Porsgrunn. Foto: Alf Øystein Støtvig , VG

Djupedal: Har ventet lenge nok på regjeringens tiltak mot mobbing

Nok prat. Nå må regjeringen og skolestatsråden få opp farten og komme ut med sine tiltak mot mobbing i skolen.

  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Det mener leder av regjeringens eget utvalg mot mobbing, Øystein Djupedal og Krfs skoletalsmann på Stortinget, Anders Tyvand.

Begge er rystet av saker der barn i Norge lider og dør etter måneder og år der de har blitt utsatt for mobbing på skolen – der de skal være trygge og fri for plaging og krenkelser.

De husker begge så altfor godt 13-åringen Odin som tok sitt eget liv etter mobbing. Han sa følgende om de som burde ha grepet inn: «Det hjelper ikke å si ifra, de gjør ikke noe uansett»

Har verktøykasse

– Kunnskapsministeren er flink til å snakke om kampen mot mobbing, men nå er det på tide at ord blir til handling. Verktøykassen står åpen på skrivebordet hans, så det er bare å sette i gang, sier Anders Tyvand, skolepolitisk talsmann for KrF til VG.

LEVERTE FORSLAG: Øystein Djupedal ledet det regjeringsoppnevnte utvalget som presenterte sin innstilling i mars ifjor. Bildet er tatt i skolegården på Møllergata skole etter fremleggelsen. Foto: Therese Alice Sanne , VG

For ti måneder siden mottok kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) rapporten fra Djupedal-utvalget om hvordan mobbingen i skolen kan reduseres. Rapporten inneholder totalt over hundre forslag. Nå krever både KrF og lederen for Djupedal-utvalget at regjeringen viser handlekraft.

Les også: Ap-Giske: Vi må handle nå

– De siste mobbesakene vi har sett, viser at vi ikke har noen tid å miste. Nå må regjeringen sørge for å gi tiltakene mot mobbing en større prioritet. Jeg håper de om kort tid vil legge frem en strategi, sier Øystein Djupedal til VG.

Djupedal var tidligere kunnskapsminister i Stoltenberg-regjeringen for SV. Nå har han meldt seg inn i Arbeiderpartiet og er ansatt i ny jobb som rådgiver for ledelsen ved Universitetet i Agder.

Les også: Moren slo mobbealarm første skoledag

– Det eneste han har fått til

Han ser gjerne at regjeringen nå følger opp forslagene fra utvalget. Utvalgslederen mener de ga konkrete svar på hvordan regjeringen og skolene kan forebygge og håndtere mobbing. De fleste mobbesaker kan løses på den enkelte skole, minner han om.

ALVOR: Stortingsrepresentant Anders Tyvand (KrF) mener norske skoleelever ikke kan vente på regjeringen stort lenger. Foto: Ned Alley , NTB scanpix

– I nesten alle de store mobbesakene vi har sett de siste årene, viser de voksne unnfallenhet. Det er lett å forstå et håp om at det hele skal gå over. Men det er absolutt ingen god strategi, sier Djupedal til VG.

Både han og skolepolitiker Anders Tyvand i regjeringens støtteparti KrF, har bitt seg merke i at kunnskapsminister Røe Isaksen stadig kommer tilbake til at regjeringen har gjort det enklere å flytte mobberen til en annen skole – som et konkret tiltak.

Vil ha mobbeombud

– Ja, det er fordi det er det eneste han har fått til – å lage en presisering om at mobberen kan flyttes. Nå har Røe Isaksen vært kunnskapsminister i over to år. Da er det på høy tid med handling, krever Tyvand.

Både KrF-eren og Djupedal peker på forslaget om et eget mobbeombud som et tiltak det haster å få satt ut i livet. Mens Djupedal ser for seg et uavhengig mobbeombud innunder Barneombudet, så mener Tyvand at det må opprettes mobbeombud i alle fylker – for å nå lettere ut til skolene.

Røe Isaksen kommer med mobbebøter

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) reagerer på at akkurat Øystein Djupedal vil ha fortgang i regjeringens tiltak mot mobbing. Skolestatsråden mener hans eget påtrykk for å få Djupedal-utvalget til å levere sine forslag tidligere enn de hadde tenkt, gjør at regjeringen kan levere sine tiltak i vår og ikke senere.

– Det er litt spesielt at Djupedal reagerer som han gjør, ettersom vi kunne ha satt i gang mye tidligere, men måtte vente på utvalget som den forrige regjeringen hadde nedsatt. Jeg bad Djupedal om at hans utvalg leverte sine forslag tidligere enn planlagt, det ble da også fulgt opp, forklarer Røe Isaksen.

Allerede i slutten av august i 2015 varslet Røe Isaksen gjennom VG at regjeringen ville innføre egne mobbebøter.

Kunnskapsdepartementet sendte tirsdag en e-post til VG der det beskrives noe av det nye regjeringen vil komme med før sommerferien.

1. Bedre regelverk: Rettssikkerheten for mobbeofre skal styrkes.

2. Ansvar og forebygging på den enkelte skole: Å forebygge mobbing er et ledelsesansvar. Mer kompetanse i skolen om hvordan forebygge mobbing.

3. Bedre klagemulighet: Dagens klageordning er ikke god nok. Den skal bli enklere, tryggere og raskere. Hvordan dette skal gjøres er til vurdering.

4. Klarere konsekvenser av å ikke følge opp: Det noen har kalt mobbebøter.

Vil vurdere mobbeombud

– Både KrF og Djupedal-utvalget vil ha innført mobbeombud. Er din usikkerhet om dette medvirkende til at tiltakene ikke er kommet?

– Vi har sammen med KrF gått inn for at mobbeombud skal opprettes i noen fylker. Djupedal vil ha et nasjonalt mobbeombud. Dette er ting vi nå vurderer. Barneombudet har en viktig rolle å spille om mobbing fra før. Vi må se nærmere på om dette ansvaret skal utvides.

– Vil forslagene komme før påske?

– Vi vil nå komme med forslag i løpet av kort tid, som deretter må ut på høring. Vi tar sikte på at disse behandles i Stortinget tidlig på høsten, svarer Røe Isaksen.

Han understreker at det ikke har vært somling og treghet som har ført til at forslagene til tiltak ennå ikke er fremsatt, men et grundig arbeid med sikte på et fremlegg med kvalitet.

– Vi har jobbet for fullt med konkrete forslag. Og det må være bedre at vi gjør en god og grundig jobb fremfor å levere noe halvgodt, sier kunnskapsministeren.

Mer om

  1. Mobbing
  2. Oppvekst
  3. Skole og utdanning
  4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Ap-Giske mener regjeringen er en sinke mot mobbing

  2. Presenteres mandag formiddag: Slik skal regjeringen redusere mobbingen

  3. Oslo kommune først ut med mobbeombud

  4. KrF får trolig flertall: Mobbeombud til alle fylker

  5. Skoler og kommuner kan bøtelegges i mobbesaker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder