VAR TILBAKE: Ole Martin Juul Slyngstadli var onsdag tilbake på Utøya, som skimtes i bakgrunnen. For ham var det fint å være tilbake. Foto:Krister Sørbø,VG

Ole Martin (22) overlevde Utøya-angrepet: – Fint å være samlet igjen

THORBJØRN-BRYGGA (VG) For AUF-er Ole Martin Juul Slyngstadli (22) føltes det godt å være tilbake på øya hvor han for fire år siden gjemte seg i busker for ikke å bli skutt.

  • Mona Byrkjedal
  • Krister Sørbø

Artikkelen er over fire år gammel

Slyngstadli var blant de hundrevis av ungdommene som var på Utøya 22. juli 2011. Han var blant ungdommene som flyktet fra gjerningsmannen. Han var blant ungdommene som ringte til foreldrene sine for å si hvor glad han var i dem, i tilfelle han ikke fikk se dem igjen.

Det gjorde han.

Ole Martin Juul Slyngstadli overlevde massakren, og i dag, fire år etter, var han tilbake.

22-åringen er en av de siste som kommer tilbake til fastlandet, etter å ha vært på minnemarkering og avduking av det nye minnestedet Lysningen. Den unge politikeren syntes det var godt å være tilbake.

– Det er mange inntrykk å ta innover seg, men mest av alt er det godt å være sammen. At vi har det samholdet vi har der ute, at vi kan møtes i bakken og være sammen på en dag som dette her, setter jeg stor pris på, sier han til VG.

Les og se video: Stoltenberg og Støre om å være tilbake fire år etter terroren

22-åringen mistet flere av sine venner for fire år siden, men forteller at samholdet han kjente på i tiden etter terrorangrepet, er det som har satt mest spor.

– Det er klart vi føler savn, men mest av alt kjenner jeg på samhold, og jeg har fått en giv til å drive med politikk etter det som skjedde, sier 22-åringen, som ble valgt inn som bystyre- og formannskapsrepresentant i Stavanger høsten 2011.

VGTV: 22. juli markert på Utøya

– Fokuserer på de gode følelsene

Over 600 personer møtte opp for å minnes sine kjære i fellesskap. Slyngstadli omtaler onsdagens minnemarkering som verdig og riktig.

BLANT DE FREMMØTTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto:Krister Sørbø,VG

– For min del føles det personlig veldig godt. Jeg ser frem til at vi skal ha ny sommerleir her i august, og at vi skal ta øya i bruk igjen. Jeg gleder meg til det som kommer. Det er jo mange erfaringer og hendelser man ikke kommer til å glemme, men jeg har valgt å fokusere på de gode følelsene knyttet til Utøya, sier han.

VGTV: Støre om å være tilbake på Utøya

– Har det bra

For fire år siden gjemte han seg bak busker på den lille øya i Tyrifjorden. Han lå i skjul sammen med venninnen Ina Libak, som ble skutt og hardt skadet i angrepet.

Han har vært tilbake på Utøya flere ganger, første gangen kun en knapp måned etter terrorangrepet.

Politikeren forteller at tiden etter angrepet har vært preget av både oppturer og nedturer. Nå er det viktig for 22-åringen å se fremover.

– Jeg har vært en av dem som klart seg veldig bra. Det er det noen som har gjort, og andre som ikke har gjort, og det skal man ha forståelse for. Jeg har selvfølgelig hatt mine stunder som har vært vanskelige, men likevel har jeg alt i alt hatt fire fine år, og nå gleder jeg meg til ny leir på Utøya i august, sier Slyngstadli.

AUF-leder: Delte ut tusen klemmer

AUF-leder Mani Hussaini var også til stede på minnemarkeringen i dag, og sier til VG at det var fint og vondt på samme tid.

OGSÅ SAMLET: AUF-leder Mani Hussaini vendte også tilbake for minnemerkeringen onsdag. Foto:Krister Sørbø,VG

– Det er fint å være i fellesskap med etterlatte, berørte, AUF-ere og overlevende, men det er også vondt, fordi sorgen og fortvilelsen som vi følte på, og føler på hver eneste dag, står sterkt på en merkedag som dette her, forklarer han.

AUF-lederen: – Ingen blir født til å hate

Hussaini omtaler det nye minnesmerket som sterkt, og sier at det gjør inntrykk på ham å møte dem som står igjen.

– Mange familier mistet sønnen sin, datteren sin, moren sin eller faren sin. Det er uendelig dyp sorg i disse familiene, og det er ekstra fint å være der for dem, og å gi dem klemmer. Jeg tror jeg har delt ut tusen klemmer i dag, og det føles så godt, sier lederen.

Les også

Mer om

  1. 22. juli

Flere artikler

  1. Jens Stoltenberg på Utøya: – Det var vondt, trist - og godt

  2. Slik blir 22. juli-markeringen

  3. Slik blir nye Utøya

  4. Slik kan 22. juli-minnesmerket i regjeringskvartalet bli

  5. Erna Solberg om Utøya-ungdommene: – Vi er ikke gode nok til å ta vare på dem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder