TAR AVSTAND; Sylvi Listhaug (Frp) sier det er politiet som skal trygge gatene, og i hvert fall ikke «Odins soldater».

TAR AVSTAND; Sylvi Listhaug (Frp) sier det er politiet som skal trygge gatene, og i hvert fall ikke «Odins soldater». Foto: Alf Bjarne Johnsen , VG

Listhaug: «Odins soldater» har ingenting i gatene å gjøre

BRUSSEL (VG) Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tar et knallhardt oppgjør med «Odins soldater», og slår fast at de ikke har noen plass i norske gater.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– De har ikke noe i gatene å gjøre. Det er politiet som skal holde tryggheten oppe for norske borgere når vi ferdes ute, og det er politiet som skal ha den rollen, sier Listhaug til VG etter sine første møter med EU som fersk statsråd i Justisdepartementet.

VG avslører fredag at en av dem som har patruljert gatene med «Odins soldater» skal ha vært soldat på prorussisk side i Ukraina. Andre er kjent for tilknytning til det høyreekstreme miljøet i Norge.

Står for noe helt annet

Listhaug presiserer at hun tar avstand fra all form for ekstremisme:

– Jeg tilhører et parti som er opptatt av at folk skal behandles likt, at vi har et felles utgangspunkt uansett religion, kjønn eller hvor man kommer fra. Disse står for noe helt annet enn det jeg står for, og de skal ikke noen rolle i det å trygge gatene, sier Listhaug,

Sjefen hennes, statsminister Erna Solberg (H) tok i VG onsdag avstand fra gruppen og sa at borgervern ikke er ønskelig i Norge

– Hvordan reagerer du på at islamister nå mobiliserer imot «Odins soldater»?

– Den andre grupperingen vil jeg også ta avstand fra, de har verdier som er langt unna det jeg står for, og som det norske samfunnet er bygget på. Det som er viktig i Norge, er at politiet har ansvaret for sikkerheten på gatene.

Frp-sympatisør

– En av dem sier han stemmer på ditt parti, Frp. Vil du oppfordre Frp-sympatisører til å holde seg unna «Odins soldater»?

– Det er personlig frihet i Norge så lenge du ikke bryter norsk lov. Men for mitt vedkommende står de langt unna mitt syn. Vi skal respektere ulike syn, men disse gruppene står langt unna mitt verdisyn.

VG-kommentar: En tåpelig takk til såkalte soldater

– Men adresserer de et reelt samfunnsproblem når de vil beskytte jenter som de hevder blir trakassert av utlendinger?

– Vi har settt en utvikling i retning av voldtekter og trakassering av kvinner i utlandet. Det er alle partiene opptatt av, og det skal vi ikke stikke under en stol. Men disse grupperingene har ikke noen rolle i å ivareta denne tryggheten. Det skal politiet gjøre, gjentar Listhaug.

– Kan de være med og spre frykt?

– Det er i hvert fall slik at det er poliets ansvar å sørge for sikkerheten i byene, svarer hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder