OPP, OPP, OPP: BN-Bank-sjef Gunnar Hovland sier de store byene har mulighet til å hindre ny dobling av boligprisene hvis de bygger i Marka og i høyden, på nivå med 37. etasje ved Radisson Blu Plaza Hotel Plaza i Oslo, som han ble med glassheisen til toppen av i går. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: ,

Tror du det er brennhett nå? Nei, da:
– Boligprisene skal dobles

Vil ha bolighus på størrelse med Hotel Plaza

Ber politikerne bygge i Marka

Boligprisene i Oslo slår nye rekorder. Det er bare begynnelsen, sier BN Bank-sjef Gunnar Hovland: – Boligprisene vil doble seg på få år.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er ingen menneskerett å bo i sentrum av Oslo eller andre store byer. Det er heller ingen menneskerett å få lån, i hvert fall til 100 prosent. Det er nesten utrolig at storbankene har fått lov å holde på slik de har gjort, sier BN Bank-sjef Gunnar Hovland, som leder den filialløse, landsdekkende banken med hovedkontor i Trondheim

Det gjør det kanskje lettere å se hovedstaden fra utsiden. Det gjør han og analysen er knivskarp:

Boligprisene øker med over ti prosent i Oslo. Det skyldes at det er der folk vi bo. Utviklingen vil bare fortsette og prisene vil stig dramatisk.

Han skisserer at en vanlig treroms i Oslo til 4–5 millioner kroner vil doble seg i pris de neste 8–10 årene.

– Ja, fortsetter utviklingen som i dag, vil prisen dobles på noen år. Jeg er veldig klar på at det må igangsettes omfattende endringer for gjøre noe med veksten:

Han tråkker ut i det:

– I Oslo er markagrensen hellig. Det holder ikke. Oslo må åpne for utbygging i marka. Det gjelder også i Trondheim.

– Så må Oslo skjønne at den er blitt en storby og i storbyer bygger man i høyden. Det gjelder også Bergen, Stavanger og Trondheim. De må bygge i høyden i fremtiden.

– 40–50 etasjers bolighus?

– Det var kanskje litt vel høyt, men i Oslo har man jo alt Oslo Plaza. Byen tåler flere hus i samme størrelse.

– Dessuten må det bygges mange flere boliger og mindre boliger tilpasset de unge. Samtidig må myndighetene fire på kvalitetskravene til boligene, som bidrar til de økte prisene.

Han mener Norges største banker nærmest kaster penger etter folk.

– Vi støtter helt og fullt Finanstilsynets nye krav til bankene som gjør at maksimal belåningsgrad er 85 prosent av boligens verdi, ikke inntil 100 prosent som DNB og en rekke andre banker har tilbudt.

– Hvorfor er det så viktig?

– Jo, det skal jeg fortelle deg. Jeg har en bekjent som var ingeniør i et oljeleverandørselskap, som mistet jobben i vinter. Han gikk fra en inntekt på 800 000 kroner til 300 000 fra NAV. Med en gravid kone og 100 prosent belåning, har de fått store problemer med å betjene lånet og har ingen buffer å tære på.

NYE BOLIGER: Kværnerbyen i Lodalen i Oslo er et av stendene man har bygget ut de siste årene. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Må spare

– I dag er det nesten blitt slik at folk tar det som en selvfølge at de skal få låne hele summen de betaler for en bolig. Jeg tror vi må tilbake til litt gamle verdier, hvor folk må innse at de faktisk både må spare og tjene penger før de får bolig. Og at unge må forstå at de må begynne i en liten leilighet i ett rimeligere område før de gjennom sparing og økt inntekt etter hvert kan finansiere drømmeboligen sin.

Han sier fordelingskritikken mot 85-prosentforslaget er misforstått:

– Ja; det er nok slik at folk med rike foreldre slipper billigere unna fordi de lettere kan bidra med den øverste finansieringen. Men 100 prosent finansiering mange har hatt de siste årene, har bidratt det til å presse prisene slik at inngangsbilletten for unge blir stadig høyere.

0 i tap

Han sier BN Bank allerede la seg på 85 prosent som maksgrense for lån i 2012.

– Det har bidratt til at vi har Norges laveste tap på boliglån; 0,01-0,02 prosent, er tilnærmet ingenting. At vi stiller krav til kundene om de må være med på å finansiere en liten del av boligkjøpet, gjør at knapt noen av dem havner i problemer.

– Praksisen de siste årene har bidratt til at for mange har lånt litt for mye. Jeg sier ikke at storbankene har store tap, men når folk får låne mer enn 85 prosent uten at det bygges tilstrekkelig med rimelige boliger, presser det prisene, som gjør det enda verre for de unge å komme inn i markedet.

BN-Bank er en nettbasert sparebank-datter, som har som mål å være billigst. I Finansportalen.no er de blant de med billigste boliglån, men er ikke billigst.

De har over 50 milliarder kroner i utlån, men blir en mygg sammenlignet med de største, hvor DNBs utlånsportefølje er over 1300 milliarder.

Avviser kritikken

– Bankene har anledning til skjønnsmessig vurdering opp mot 100 prosent, mot tilleggssikkerhet, så vi har fulgt regelverket. Det er spesielt viktig å ha den fleksibiliteten fordi det gjør at mange unge kan få slike lån; hver fjerde unge med lån kommer over 85 prosent. Er det de BN Bank vil hindre, spør informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Nei og ja fra Stang

– Det er ingen av de etablerte partiene som har tatt til orde for å ta av Marka og det tror jeg ikke skjer: Når vi spørs folk om livskvalitet i Oslo, blir Marka nevnt først, sier ordfører Fabian Stang.

Men han er enig i at de må i høyden.

– Byen kommer til å bli høyere; vi må bygge mer i høyden i fremtiden. Han sier de fortsatt har utbyggingsområder, men at det begrenser seg.

– På sikt er det nok nabokommunene som må hjelpe oss. Fortsatt er det svært mange steder rundt Oslo som bare ligger en tredel unna sentrum, sammenlignet med forsteder som folk trives å bo i i London, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder