Kaller Ap-forslag «mer liberalt enn Sverige»

SVENSK SKREKK: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) bruker Sverige som skrekkeksempel på hva som kan skje i Norge dersom Stortinget ikke sier ja til innstrammingene hennes. Her i mai da hun la frem integreringsmeldingen. Foto: Helge Mikalsen VG

Listhaugs 40 asylforslag under sterkt press

Hele forslaget om innstramminger i utlendingsloven kan stå i fare for å havarere, med mindre forhandlingsklimaet bedrer seg.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

Det er på ingen måte gitt hva som blir skjebnen til Høyre/Frp-regjeringen og innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) 40 forslag til asylinnstramminger.

KAOSPILOT: Asylforslagene partiene er enige og uenig om (nederst i saken)

Fredag formiddag møttes Kommunalkomiteen på Stortinget på ny for å forhandle om forslagene og legge inn sine merknader. Frp krever at Stortinget skal stemme over ett og ett forslag. Dette er en valgkampstrategi eks-partileder Carl I. Hagen har anbefalt, slik at «partiet få den glede at de kan ramse opp de gode forslag som Arbeiderpartiet har stemt ned», skriver Aftenposten.

Mye står på spill under forhandlingene, og spørsmålet er hvem som eventuelt klarer å samle et flertall.

• Klimaet mellom selve arkitektene til de 40 forslagene er dårlig, forteller Høyre-kilder til NTB. Høyre mener Frp oppfører seg «uansvarlig» ved å stå på kravet om at forslagene skal gjennomgås punkt for punkt. De oppfatter det som en provokasjon som kan ødelegge for hele innstrammingspakken.

• Mens diskusjonen pågår, skal samarbeidspartiene Venstre og KrF være i ferd med å knytte seg til Ap om en alternativ og langt mykere asylpakke, ifølge Høyre-kilder NTB har snakket med.

Parlamentarisk slalåmkjøring

KOMITÉLEDER: Helge Andre Njåstad (Frp) leder Kommunalkomiteen. Her sammen med André N. Skjelstad fra Venstre og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) på kommune-jobb. Foto: NTB scanpix

Høyre har ønsket seg et bredt forlik om asylinnstrammingene, som tross alt hadde utspring i nettopp asylforliket mellom seks stortingspartier. Frp frykter på sin side at asylpolitikken ders kan bli nøytralisert i et stort partifellesskap.

I Politisk kvarter på NRK P2 fredag fikk komitéleder Helge André Njåstad (Frp) spørsmål om Frp er villig til å fire noe på kravene.

– Vi interessert i å diskutere med andre partier for å få mest mulig tilslutning til det Erna og Sylvi la frem. Vi innser at vi ikke vil få flertall for absolutt alt, svarte han.

Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK, mener det ser mørkt ut for bred enighet.

– Det ligger an til såkalt slalåmkjøring. Det blir ikke et bredt forlik om de innstrammingene Sylvi Listhaug presenterte, sa han på Politisk kvarter.

Her står striden

Siden romjulen, da høringsforslaget til endringer i utlendingsloven først ble løftet av Justisdepartementet, har det vært heftig debatt om særlig to punkter:

• Enslige mindreårige asylsøkere.Regjeringen vil at barn som kommer alene til Norge – og ikke har noen omsorgsperson i hjemlandet – kun skal få midlertidig opphold frem til de er 18 år, for å unngå at barn automatisk får bli i kraft av å være barn. I dag gjelder dette barn mellom 16 og 18 år, men i det nye forslaget settes ingen nedre aldergrense.

Bakgrunn: Svært få asylbarn vil rammes av forslaget

• Familiegjenforening. Regjeringen foreslår å nekte familiegjenforening til flyktninger dersom familielivet «trygt kan utøves i et tredjeland som familien samlet sett har sterkere tilknytning til enn Norge». Videre krever den tre år i jobb eller utdanning, og en inntekt på rundt 252.000 kroner for å kunne søke (beløpet er ikke fastsatt ennå).

Les også: Listhaug får refs for faktabruk

FØLER SEG IKKE SVENSK: Ap-nestleder Helga Pedersen mener Sverige-sammenligningen er feilslått. Foto: Krister Sørbø VG

– Ap mer liberale enn Sverige

Flere partier har lagt frem sine egne asylinnstramminger.

Les også: Her er Venstres 40 asylforslag

Ap ønsker at familien kan søke om gjenforening i Norge innen tre måneder etter at slektningen har fått opphold, uten at det skal kreves noen minimuminntekt. Etter dette slår underholdskravet inn.

– Hvis forslaget til Arbeiderpartiet om regler for familiegjenforening skulle bli vedtatt i Stortinget, blir vi mer liberale enn Sverige. Det er det all grunn til å være bekymret for, når vi vet at Sverige fremstår som et langt mer attraktivt land enn Norge for flyktninger, sier innvandringsminister Listhaug til VG.

Parallellsamfunn-debatten: Les VGs reportasjer fra Malmø og Birmingham

I Sverige finnes det en treårig lov som gir familiegjenforening dersom flyktningene har gode muligheter for å få opphold. Dette kan skje uten underholdskrav de første tre månedene. Utlendinger som ikke er flyktninger gis ikke familiegjenforening med mindre et nei strider mot EMK.

Helga Pedersen, nestleder i Ap, mener at heller ikke regjeringen har foreslått strengere krav enn Sverige.

– Vår innstramming er ingen blåkopi av de svenske reglene. Innstrammingen Ap har forslått er en permanent lovendring, mens endringene Sverige foretar kun er midlertidige lover. Det er et viktig skille, som vi mener er til Norges fordel, sier Pedersen til VG.

Hun sier heller ikke Frp har foreslått de samme innstrammingene på familiegjenforening som i Sverige.

– Det gjør heller ikke Ap, men i likhet med Sverige korter vi inn tidsfristen for å søke familiegjenforening til tre måneder.

Les også

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Solberg-regjeringen
 3. Innvandring
 4. Politikk

Flere artikler

 1. Ap avviser Listhaugs
  familie-innstramninger

 2. SV: – Asylforliket har raknet

 3. Har fått til det Sylvi mislyktes med: Selv svenskene er strengere enn  Listhaug

 4. Venstre-lederen om asylforslaget: Skuffende og arrogant

 5. Listhaug foreslår nye innstramninger på familiegjenforening

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder