STØTTE: Andrea Voll Voldum forteller at responsen etter at hun fortalte sin historie har vært overveldende. Hele torsdag mottok hun støttemeldinger og blomster.
STØTTE: Andrea Voll Voldum forteller at responsen etter at hun fortalte sin historie har vært overveldende. Hele torsdag mottok hun støttemeldinger og blomster. Foto: Frode Hansen VG

Andrea Voll Voldum: – Jeg er veldig takknemlig og rørt

INNENRIKS

Etter at tre menn ble frikjent i gruppevoldtektssaken, valgte Andrea Voll Voldum (21) å være åpen om sin historie. Nå strømmer støtten på.

Publisert: Oppdatert: 05.08.16 14:13

– Torsdagen har vært travel. Det har vært mange intervjuer, og i tillegg har jeg fått en del telefoner og blomster på døra. Responsen har vært overveldende og over all forventing. Jeg er så takknemlig for alle de fine meldingene og vil takke hver og en for støtten de har vist meg, sier Andrea Voll Voldum til VG.

Fire av syv dommere i lagmannsretten mente Andrea ble dopet ned og gjengvoldtatt av tre menn. Likevel ble de frikjent ettersom det i slike meddomssaker ikke holder med et flertall på fire. Det kreves et flertall på minst fem dommere.

Bakgrunn: Slik vurderte dommerne skyldspørsmålet

Får mange «stå på»-meldinger

I et intervju med VG hjemme i Lærdal fortalte Andrea hvordan hun opplevde marerittet i Hemsedal.

– Folk skriver for det meste støttemeldinger, og mange er veldig engasjerte og opprørte. Folk skriver «stå på», «du er en sterk og modig jente som står frem», «du er en helt» og «du er et forbilde for andre jenter i samme situasjon». Jeg har også fått meldinger fra andre som forteller meg sin historie, forteller Voldum.

Hadia Tajik (Ap), leder av justiskomiteen på Stortinget, har også rost henne for å stå frem med sin historie, og mener kvinners rettsvern må styrkes i overgrepssaker.

Mandag arrangeres det en demonstrasjon i Oslo for nettopp styrket rettsvern for kvinner.

Skaper reaksjoner

Onsdag skrev VG at frifinnelsen har fått mange på sosiale medier til å rase mot det norske rettssystemet.

– Som sagt er jeg veldig takknemlig og jeg blir rørt av at så mange bryr seg og støtter meg. Jeg ser også at jeg har satt i gang en stor bevegelse rundt dette temaet, sier Voldum.

Kommentar: – Ikke det norske rettssystemet noe er riv ruskende galt med

Etter at dommen falt har hun identifisert de tre frikjente mennene sosiale medier. Hun begrunner identifiseringen med at hun ikke vil at andre «skal oppleve det marerittet og den torturbehandlingen jeg ble utsatt for».

Torsdag ble det kjent at mennene har fått ubehagelige henvendelser etter frifinnelsen. Forsvarsadvokat Arne Seland fortalte at hans klient har mottatt voldstrusler på sms og Facebook, og alle tre forsvarsadvokatene opplyste til VG at de vurderer hvilke rettslige muligheter de frikjente mennene har.

Går ikke til sak mot Andrea

Først meldte NRK at to av mennene vurderte å gå til sak mot Andrea for å ha navngitt dem på sosiale medier, men advokat Seland sa senere på kvelden at han ikke ser på det som ulovlig. Mennenes forsvarsadvokater har imidlertid opplyst at direkte trusler vil bli anmeldt.

Heller ikke kvinnens bistandsadvokat, Elisabeth Hagen, ser på det som ulovlig å navngi de frifunnede mennene.

– Jeg kan ikke se at hun har gjort noe som ikke er lovlig. Hun har ikke oppfordret til hets eller trusler. Hun har navngitt dem ut fra et ønske om at andre jenter og kvinner ikke skal oppleve det samme, sier kvinnens bistandsadvokat, Elisabeth Hagen til VG.

Mennene har blitt frikjent i lagmannsretten, men må likevel betale 300.000 kroner i oppreisning til Andrea. Det skyldes at det i erstatningsspørsmålet holder med 4-3-flertall. Dermed ble fagdommerne og den ene meddommerens vurdering lagt til grunn i erstatningsspørsmålet.

Saken er ikke anket, og dommen er nå rettskraftig.