I RETTEN: Merete Hodne (til høyre) med sin forsvarer Linda Ellefsen Eide i lagmannsretten. Foto: Carina Johansen, ntb scanpix

Frisør dømt på nytt i hijab-saken

Frisøren Merete Hodne er dømt i lagmannsretten til å betale en bot på 7.000 kroner for å ha nektet hijab-kledde Malika Bayan adgang til sin frisørsalongen sin. Hun vurderer ankemulighetene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I september i fjor ble Merete Hodne dømt i tingretten til å betale 10.000 kroner i bot, i tillegg til 5000 i sakskostnader. Hun anket dommen.

I dag ble hun dømt til å betale en bot på 7000 kroner. Den ferske dommen i lagmannsretten satte altså ned beløpet hun ble dømt til å betale.

– Min klient er skuffet over resultatet, men vi registrerer samtidig at lagmannsretten har redusert boten og at en av meddommerne tok dissens. Det er et steg i riktig retning, sier Hodnes advokat, Linda Ellefsen Eide, til VG.

Hun sier at de nå skal vurderere om de skal anke saken.

– Vi skal komme tilbake til det etter å ha brukt litt tid, men vi ser an mulighetene, sier Eide.

Les også: Kastet ut kvinne med hijab: – Jeg ser på det som et totalitært symbol

– Det går riktig vei

– Det går i alle fall rette veien, sier Hodne til NTB, med henvisning til at lagmannsretten satte ned beløpet fra den tidligere dommen.

Hun svarte «ingen kommentar» på spørsmål om hun i framtiden vil nekte hijab-kledde kvinner inn i salongen hennes, ifølge NTB.

Hodne og hennes forsvarer mente at tingrettens dom ikke drøftet godt nok om hijab kan anses for å være et religiøst eller et politisk plagg. Handlingen til Hodne er ikke straffbar dersom hijaben kan anses for å være et politisk plagg, ifølge norsk lov.

Kommentar: Frisørsaken: Helt uakseptabelt

Slår fast at hijab er et religiøst symbol

Hun mener hijaben symboliserer en farlig, politisk ideologi hun kaller «muhammedanismen».

Retten var ikke enig i at hijaben er et politisk plagg. I dommen heter det:

«Lagmannsretten finner for sin del at det er tilstrekkelig å konstatere at bæring av plagget tilkjennegir at vedkommende er en muslim, og som sådan må det uansett annen symbolverdi, også anses som et religiøst symbol. Fellesnevner for alle kvinner som bærer hijab er at de er muslimer.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder