Håp om sol i sør

(VG Nett) Værmeldingene melder nå om sol over store deler av Sør-Norge på 17.mai. I nord spår meteorologene fortsatt regn og møkkavær.

Liv Anette Kristensen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

FESTDAG UTEN KONTROLL: Pølser, vafler og annet vomfyll går ned på høykant 17. mai, og det skaper bekymring. Foto: Scanpix

Mandag meldte VG Nett at det blir en våt og kald 17.mai-feiring over store deler av landet. Tirsdagens værprognoser gir flere enn trønderne grunn til å rope hurra.

- Prognosene er nå så sikre som vi kan forvente at de blir, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk Institutt til VG Nett.

Sjekk været hos deg her.

Stort sett pent i sør

Det beste været ventes i store deler av områdene sør for Stad og Dovre.

Ifølge Meteorologisk institutt får Vestlandet sør for Stad stort sett pent vær, men tilskyende utpå ettermiddagen. Temperaturene vil variere mellom 12 og 13 grader.

I nordlige og østlige deler av Østlandet blir det perioder med sol, men mulighet for lokale byger midt på dagen. Det blir stort sett pent vær for resten av Østlandet og Sørlandet.

På Sørlandet er det ventet temperaturer på mellom 11 og 13 grader, mens det enkelte stedet på Østlandet kan krype opp til 15 grader.

- I Bergen og Kristiansand blir det for det meste sol. I Oslo blir det mer variert. Det kan bli lokale byger midt på dagen, men for det meste sol, sier statsmeteorologen.

Øyvind Johnsen understreker at usikkerheten rundt prognosene for Sør-Norge skyldes et lavtrykk som kommer inn fra vest.

Opphold i Midt-Norge og vått i nord

I Møre- og Romsdal og Trøndelag blir det stort sett pent.

- Det blir en god del sol. Mulig Nordmøre og deler av Trøndelag får regnbyger, men helt svart er det likevel ikke. Utover ettermiddagen går det mot sol, sier Øyvind Johnsen ved Meteorologisk Institutt.

Statsmeteorologen levner lite håp om sol til de som skal feire nasjonaldagen i Nordland og Troms.

- På 17.mai blir det Nordland og Troms som får det verste været med regn og regnbyger. Utover ettermiddagen blir det lettere vær i sørlige deler av Nordland og sannsynligvis også Lofoten. Ellers lite håp om bedring i resten av Nordland og Troms.

Lavest temperatur blir det i Finnmark med ned til tre grader øst i fylket. På kysten av Øst-Finnmark ventes litt regn, og for resten av Finnmark opphold og noe sol.

- I Trondheim blir det litt variert med regn og gløtt av sol og mellom ni og ti grader. I Troms kan det bli regn og syv til åtte grader.

- Typisk 17. maivær

Slår værprognosene til, blir det ifølge statsmeteorolog Øyvind Johnsen en "rimelig normal" 17.mai og kjølige temperaturer som vil passe bunadsfolket godt.

- Det har flere ganger vært snøbyger på 17. mai, og andre ganger har det vært opp mot 24 grader. Sånn sett kan man godt si at det er et typisk 17.mai-vær.

Selv om gråværsprognosene for Nord-Norge er uendret, er de siste prognosene fra Storm Weather Center i Bergen også mer lovende for Sør-Norge sin del.

- Det blir fint vær over hele Sør-Norge. Slik det ser ut nå, går Østlandet klar av nedbør, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i Storm.

Siden det har vært så stor usikkerhet i prognosene for 17.mai, vil meteorologen først vente til i morgen med å bestemme seg for om paraplyen blir værende hjemme eller ikke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder