PÅ VEI: I februar-mars begynner trekkfuglene å komme til Norge. I april-mai kommer hovedtrekket. Her en gruppe Traner fotografert over Tyskland. Foto: REUTERS

Høy fugleinfluensa-beredskap: Nå kommer trekkfuglene

(VG Nett) Nå setter trekkfuglene kursen for Norge. Mattilsynet venter et fugleinfluensa-utbrudd i Norge når som helst.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Kommunikasjonsrådgiver Siri Haugsnes i Mattilsynet mener sjansen for at vi ikke får fugleinfluensa nå, er nesten like stor som å vinne i Lotto.

- Beredskapen er høy. Vi venter at fugleinfluensaen skal komme hvilken dag som helst. Vi ser det som sannsynlig at vi kommer til å få et utbrudd fordi det kommer mye trekkfugler. Dessuten er fugleinfluensaen påvist i to naboland, sier Haugsnes.

- Har allerede kommet

- Trekkfuglene begynner å komme i månedsskiftet februar-mars. Hovedtrekket kommmer nå i april-mai. De første har allerede kommet til landet, sier ornitolog Olav Runde.

Han forteller at brorparten kommer fra steder som ikke er rammet, men at noen kommer fra risikoområder.

- Vi har trekkfugler som godt kan ha vært i kontakt med fugler i området der fugleinfluensa er påvist. Knoppsvaner kan trekke fra østlige deler av Danmark og grenseområdet mellom Tyskland og Polen. Disse kan ha hatt kontakt med infiserte fugler, mener Runde.

Han forteller at Traner trekker over Rügen i Tyskland der fugleinfluensa er påvist.

- De kan ha gått ned og rastet der og vært i kontakt med infiserte fugler. Det samme gjelder Storskarv, sier Runde.

Se hvor det er påvist fugleinfluensa i Europa her

- Man har også nordlige bestander av Sildemåker som kan passere områder der fugleinfluensa er påvist, sier Runde.

- Kan allerede være i landet

Runde er ikke i tvil om at fugleinfluensaen vil komme til landet. Spørmålet er når, mener han.

- Den kan allerede være i landet for alt vi vet. Det er ingen fornuftig grunn til at vi ikke skal få det i Norge nå som det er påvist i Europa, sier Runde.

- Opptatt av trekkfuglene

- Vi er opptatt av trekkfuglene, sier avdelingsdirektør Jorun Jarp ved avdeling for dyrehelse på Veterinærinstituttet. Også der er beredskapen høy. Jarp sier Veterinærinstituttet er forberedt på at trekkfuglene kan bringe fugleinfluensa med seg, men sier fuglene kommer i hovedsak fra områder der det ikke er påvist smitte.

- Vi regner andrefugler og vadefugler som risikoarter. Disse kommer i hovedsak fra områdene der det ikke er påvist smitte som Storbritannia, Nederland, Belgia og området vi kaller "Nordsjøbassenget". Jeg ville blitt mer bekymret hvis smitten blir påvist i dette området, sier Jarp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder