IKKE KIRKETUKT: - Den norske kirke driver ikke kirketukt ved døpefonten. Ved dåpen er det barnet vi har i fokus, sier biskop Solveig Fiske. Foto: SCANPIX
IKKE KIRKETUKT: - Den norske kirke driver ikke kirketukt ved døpefonten. Ved dåpen er det barnet vi har i fokus, sier biskop Solveig Fiske. Foto: SCANPIX

Beklager sammenligning mellom pedofili og homofili: - Helt uakseptabelt

Publisert: Oppdatert: 20.06.07 19:56

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) Biskop Solveig Fiske i Hamar beklager sterkt at sogneprest Arne Bjørn Hansen har sammenlignet homofili med pedofili. - Helt uakseptabelt, sier hun.

Soknepresten i Vestre Toten, Arne Bjørn Hansen, nekter å døpe barnet til Elin Engom (29) og Jostein Aaslun (47) fordi to av fadderne de har valgt lever i homofilt samboerskap.

Soknepresten forklarte også Engom under dåpssamtalen at hvis homofile fikk slike rettigheter i kirken, så måtte pedofile få det også.

Biskopen i Hamar, Solveig Fiske, reagerer kraftig på uttalelsene fra presten.

- En sammenligning mellom pedofili og homofili er selvsagt helt uakseptabelt. Pedofili handler om kriminelt overgrep mot barn. Homofili handler om kjærlighet mellom voksne mennesker, sier Fiske.

Ikke kirketukt

Både foreldre og faddere reagerte med vantro da presten nektet å la de to homofile mennene være faddere. Biskopen beklager sterkt situasjonen som har oppstått og den belastning dette har vært for de involverte.

Les også:- Dette er diskriminering

- Den norske kirke driver ikke kirketukt ved døpefonten. Ved dåpen er det barnet vi har i fokus. Kirkens biskoper har for lengst avklart at ingen barn skal nektes dåp på bakgrunn av foreldres samlivsform. Enda mindre grunn er det til å trekke inn faddernes samlivsform, sier Fiske i en pressemelding.

Hun viser også til bestemmelsene for dåpen der det heter at «dersom det oppstår spørsmål om å utelukke som fadder et medlem av Den norske kirke, skal saken forelegges for biskopen».

Fiske bekrefter overfor VG Nett at hun som biskop ikke har fått forelagt denne saken.

Vil snakke med presten

Lederen i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på

Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide (H), reagerte med vantro på menneskesynet til soknepresten.

- Jeg vet nesten ikke om jeg skal le eller gråte. Menneskesynet til denne presten er helt forferdelig, sier Søreide til VG Nett.

Biskopen forteller at hun ikke kjente til saken fra Vestre Toten før den ble kjent gjennom media. Hun har foreløpig ikke snakket med sogneprest Arne Bjørn Hansen, men varsler at hun kommer til å ta saken opp med ham.

- Vi har muligheten til å avholde samtaler med ansatte, såkalte tjenestesamtaler. Formålet vil først og fremst være å oppklare prestens ståsted i saken og selvsagt minne om det som er allminnelige bestemmelser vedrørende dåp, sier Fiske.

Utover det ønsker ikke biskopen å kommentere om saken vil få konsekvenser for sognepresten.

Sårende

Fiske, som gjennom flere år har vært medlem av en støttegruppe for unge homofile, sier hun har forståelse for at uttalelsene til sognepresten kan være sårende.

- Slike saker er krevende, først og fremst for dem det gjelder, men også for en del andre mennesker, ikke minst for homofile og lesbiske, sier biskopen.

- Jeg vet noe om veien mange har måttet vandre for å erkjenne hvem de er, og om all den skjulte smerten og grublingen som finnes, sier Fiske.

Denne artikkelen handler om