ANGRIPER JENS: Oslo-ordfører Fabian Stang angriper statsminister Jens Stoltenberg for kontakten med DnB NOR-sjefen Rune Bjerke. Foto: SCANPIX/FRODE HANSEN

Angriper Jens for SMS-kontakt

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) angriper statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for hans kontakt med vennen, DnB NOR-sjef Rune Bjerke.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Stang har i alle år som politiker hatt meget nær kontakt med næringslivet. Nå tar han et oppgjør med det Stoltenberg har gjort.

- Den SMS-kontakten landets statsminister hadde med DnB NOR-sjefen, skal ikke finne sted. I tilfeller hvor en venns sak kan få betydning for vennens lommebok, må en politiker aldri ha uoffisiell kontakt om politiske beslutninger. Dette prinsippet mener jeg Stoltenberg brøt i sin kontakt med sin venn Bjerke, sier Oslos ordfører Fabian Stang.

- Feilvurdering

- I ytterste konsekvens kunne DnB NOR gått konkurs og Rune Bjerke mistet sin millionlønn. I slike tilfeller er det særlig viktig at henvendelser henvises til rette habile fagfolk i departementene.

En dag før regjeringen la frem sin kriseløsning hadde Stoltenberg sms-kontakt med Bjerke flere ganger, hvor de diskuterer fremgangsmåte, kontaktpersoner og innhold i krisepakken.

- Det mener jeg er en klar feilvurdering fra Stoltenbergs side og har bidratt til å svekke tilliten både til ham og bidratt til å fremme mistanke om at enkelte i DnB NOR har fått vite mer enn andre aktører, sier Stang.

Oslo-ordføreren bruker seg selv som eksempel. Han sier det er en selvfølge i hans virke som ordfører at han ikke kan ha uoffisiell kontakt med noen om en politisk beslutning som kan ha betydning for vedkommendes lommebok.

En grense

- Jeg opplever stadig vekk at folk jeg kjenner i næringslivet tar kontakt. De lufter sine frustrasjoner over treg saksbehandlingstid i byggesaker og slikt. Det synes jeg er helt greit og jeg svarer at jeg det er noe jeg vil videreformidle til rette instans.

- Men der går også grensen. Det er aldri farlig å lytte selv til venners innspill, men habilitetsspørsmålet slår inn når beslutninger skal tas og enda sterkere hvis man varsler venner uoffisielt om kommende beslutninger.

Statsminister Jens Stoltenberg tilbakeviser at han har opptrådt feil.

- I et lite land som Norge dukker denne problemstillingen opp med jevne mellomrom. Jeg er meg det bevisst og håndterer det med omhu fra gang til gang, sier statsminister Jens Stoltenberg om påstandene fra Stang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder