POLITISKE EKSPERTER: Fra venstre: Magnus Takvam, Arne Strand, Olav Versto og Stein Kåre Kristiansen. Foto: Scanpix / VG

Ekspertene: - Det blir ingen storstreik

(VG Nett) Landets politiske ekspertkommentatorer er enige: - Det blir ingen storstreik i natt.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Landsorganisasjonen i NorgeNHO - Næringslivets Hovedorganisasjonregjeringen.no

VG Nett har snakket med fire av Norges mest profilerte politiske kommentatorer, Olav Versto i VG, Arne Strand i Dagsavisen, Marius Takvam i NRK og Stein Kåre Kristiansen i TV 2.

Alle tror partene i årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO i privat sektor kommer til enighet. I så fall blir ikke de over 40.000 varslede medlemmene i LO og YS tatt ut i streik natt fra onsdag morgen.

HVA BETYR LØNNSOPPGJØRET FOR DEG? DEL DINE TANKER HER

SE LISTEN OVER HVEM SOM SKAL STREIKE NEDERST I ARTIKKELEN!

- Politisk nødvendighet

Hovedgrunnen, som går igjen hos alle de fire, er at regjeringen for en hver pris vil unngå å komme på kant med LO kort tid før et nytt stortingsvalg. Meningsmålinger den siste tiden har vist at de rødgrønne trolig blir minst like avhengig av å ha et entusiastisk LO i ryggen i 2009, som de hadde i 2005.

- Det er så små marginer i valget neste år at en hver minus i regnskapet kan avgjøre. Da er det en dårlig sak å få LO mot seg så tett opp til et nytt valg, sier NRKs Magnus Takvam.

TETT PÅ NETT KL 15.00: Hva er AFP? Seniorforsker i samfunnsøkonomi Knut Røed svarer på dine spørsmål.

Han tror dette kan bli den avgjørende brikken i årets lønnsoppgjør.

- Det er en politisk nødvendighet å unngå streik, sier NRK-kommentatoren.

- For tungt å bære for Jens, sier Olav Versto.

- En streik reduserer regjeringens muligheter i 2009, tror Stein Kåre Kristiansen.

- Et være, eller ikke være for regjeringen, mener Arne Strand, som også peker på at det for LO er drepende å streike mot en regjering de har heiet frem, og at det for arbeidsgiversiden ikke er gunstig med streik når økonomien i landet går så godt.

LES OGSÅ: Toppledernes lønnsfest olje på bålet

Flere kokker

STATSMINISTER: Jens Stoltenberg. Foto: EPA

Noe av det spesielle med årets oppgjør er at det handler om mer enn bare lønn. Partene skal bli enige om avtalefestet pensjon, såkalt AFP. Skal en få til dette er en trolig avhengig av at regjeringen legger mye penger på bordet. Derfor har Stoltenberg og co lenge vært sentral i årets oppgjør. I tillegg må man holde et øye til hva Stortinget mener.

- Det er tradisjon for at regjeringen går inn i sluttfasen av oppgjøret for å legge på kakepynten, for å få partene enige. På grunn av AFP har regjeringen nå vært part helt fra starten av, sier Olav Versto, som mener det har vært med på å gjøre årets oppgjør ekstra spesielt og spennende.

- Det er mange kokker, og dermed mulighet for mye søle, sier Dagsavisens Arne Strand.

DISKUSJON: La det bli streik

Flåthens dilemma

For LO-leder Roar Flåthen er dette den første store testen som øverste leder i den mektige arbeidstakerorganisasjonen. Han kan komme i en situasjon der han må velge mellom å ta LO ut i streik, eller ta et forslag til enighet til uravstemming blant sine medlemmer, og da risikere et nederlag.

- En kan ikke si at Flåthen står sterkt som LO-leder. Han er ikke valgt. Han rykket opp da Valla måtte gå. Han vil stå på valg på den neste kongressen, og vil der være i fare dersom han får organisasjonen mot seg i denne saken her. Derfor vil han sette mye inn på å få Jens med på en ordning som opposisjonen kan leve med, tror VGs Olav Versto.

Han tror derfor Flåthen heller tar en streik enn å gå veien om en uravstemming som han ikke føler seg trygg på at han vinner. Versto nevner to navn han mener Roar Flåthen må ha på sin side før han går til uravstemming:

- Transportforbundets Per Østvold og leder i El- og IT-forbundet, Hans Felix. Har han ikke med seg dem, så tror jeg han tar en streik uten uravstemming.

INNSPURT: LO-leder Roar Flåthen på vei til innspurt hos Riksmeklingsmannen tirsdag formiddag. Foto: Scanpix

I så fall tror Versto det blir en kortvarig streik, der regjeringen legger nok ting på bordet til å avblåse streiken raskt.

Stein Kåre Kristiansen i TV 2 mener Flåthen er avhengig av å komme ut som vinner av dragkampen som nå pågår.

- Han må bære tydelige tegn på at han har slåss til det siste, men samtidig må Finn Bergesen jr. og Jens Stoltenberg komme enda verre ut. Flåthen må fremstå som vinneren. Gjør han ikke det, vil det etter alt å dømme bli svært vanskelig for ham å fortsette i jobben, sier Kristiansen.

Arne Strand tror også det vil være skadelig for LO-lederen å bli nedstemt av sine egne, men tror likevel han kan bli sittende dersom det skjer.

- Det har skjedd før med Yngve Hågensen.

- Men han var en valgt leder. Vil det ikke være verre for Flåthen som fikk jobben under spesielle omstendigheter?

- Kanskje, men jeg kan ikke se en reell konkurrent til Flåthen nå, sier Strand.

E24: Slik rammer streiken deg

Penger

Til slutt skal en heller ikke glemme at det skal forhandles om lønn, ikke bare AFP. Dette tror ekspertene likevel ikke blir det vanskeligste å løse.

- Forventingene er store, men LO får jo ikke alt de ber om. Som regel kommer man likevel til enighet når det gjelder lønn. Riksmeklingsmannen kommer med et forslag omtrent midt i mellom, sier Arne Strand.

LOs kanskje viktigste lønnskrav er mest til de gruppene som tidligere har blitt hengende etter.

Meglingsfristen går ut ved midnatt. Blir det ikke enighet kommer LO og YS til å ta ut til sammen over 40.000 i streik fra i morgen tidlig.

Slik kommenterte Roar Flåthen situasjonen selv til NTB da han var på vei inn til meklingsinnspurten tirsdag:

- Vi er i dialog, og så lenge vi har dialog er mulighetene der. Stemningen er grei og vi prøver å finne resultatene. Men detaljene i meklingen kan ikke jeg si noe om. Det må meklingsmannen eventuelt gjøre, sa LO-leder 14 timer før fristen går ut for årets hovedoppgjør mellom arbeidsgiverne i NHO og arbeidstakerne i LO.

Riksmeklingsmannnen har varslet en pressebriefing klokken 17.30.

Disse 37.424 medlemmene tar LO ut i streik (i tillegg tar YS ut 3.338 medlemmer innenfor følgende områder: Telekommunikasjon (Telenor, Opplysningen), Energi (kraftverk), Industri (Elektrofag, Jordan, Funksjonærer), Oljeservice og Samband på fartøyer.):

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder