RASER: Miljøbevegelsen er i harnisk etter at StatoilHydro har søkt om gigantutslipp av klimagasser ved sitt anlegg på Melkøya ved Hammerfest i Nord-Norge. Øverst fra høyre: Ingeborg Gjærum (Natur og Ungdom), Marius Holm ( Bellona) og Kurt Oddekalv (Miljøvernforbundet). Foto: VG/Scanpix/nu.no

- Steng miljøbomben NÅ

(VG Nett) Store deler av miljøbevegelsen i Norge mener miljøbomben på Melkøya må stenges umiddelbart.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Dette er en skandale og totalt uakseptabelt, sier Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom til VG Nett.

HVA MENER DU? Skriv inn din mening nederst i saken!

Hun er opprørt og rasende etter at hun for kort tid siden fikk vite at StatoilHydro søker om å få slippe ut 1,5 millioner tonn med CO2 fra Melkøya det neste halve året. Det tilsvarer fem prosent av Norges totale CO2-utslipp i den samme perioden.

SPESIAL:Alt om klimatrusselen her

- Det er enorme utslipp og dette må få faktiske konsekvenser. StatoilHydro har ikke kontroll, sier Gjærum.

LES OGSÅ:StatoilHydro ønsker å være føre-var.

Hevder StatoilHydro driver lurespill

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund fikk først høre om utslippssøknaden da VG Nett ringte han like etter klokken 15 i dag.

- Fy faen. Steng hele anlegget. Dette er et lurespill, var Oddekalvs første reaksjon.

DEBATT:

Han går langt i å antyde at StatoilHydro bevisst har forsøkt å lure myndighetene og lokalbefolkningen i Hammerfest da de søkte om å få bygge anlegget.

- De skulle jo være noen av de beste i verden på dette. Dette kan ikke bare være feil. StatoilHydro er så mektige i Norge at de dikterer premissene selv, tordner Oddekalv.

HAR DU KLIMATIPS?Kontakt VG Netts journalister her!

Han karakteriserer oljeselskapet som olje- og energiminister Åslaug Hagas slemmeste gutt i klassen og slakter miljøfokuset.

- Alle som kjenner til StatoilHydro vet at de ikke er spesielt opptatt av miljø. De er flinke på brosjyrer, men det er det, sier Oddekalv.

Krever utredelse av alternativer

Også Bellona mener all produksjon ved Melkøya må stanses umiddelbart.

- Alle tenkelige alternativer må utredes for å unngå dette utslippet, sier nestleder Marius Holm i Bellona.

Han påpeker at selv om StatoilHydro har invistert milliarder i anlegget på Melkøya, betyr det ikke at de kan trave frem som de måtte ønske.

- Disse oppstartsproblemene kan man ikke behandle som en liten sak mellom StatoilHydro og Statens forurensingstilsyn, sier Holm og får støtte fra Greenpeace.

- Det er bare å avslå den søknaden, sier Truls Gulowsen i Greenpeace til VG Nett.

- Skulle ønske vi hadde sluppet dette

Direktør i Statens forurensingstilsyn, Ellen Hambro, opplyser til VG Nett at de har hatt problemer med sitt epost-system i dag, og har dermed ikke fått søknaden i hus ennå. Hun har likevel lest StatoilHydros pressemelding, og uttrykker bekymring for utviklingen på Melkøya.

- Det er svært uheldig at de tekniske problemene de har støtt på medfører en så betydelig økning i utslippene. Jeg skulle ønske vi hadde sluppet dette, sier Hambro.

Hun forklarer at søknaden nå blir behandlet på vanlig måte. Det innebærer at det om kort tid vil bli satt i gang en høringsrunde der blant annet lokale interesser og miljøorganisasjonene kan få uttale seg. Etter dette vil søknaden bli endelig behandlet.

- Vi satser på å ha ferdigbehandlet søknaden før den opprinnelige oppstartsperioden er over, forteller SFT-direktøren.

Oppstartsperioden på Snøhvit skulle vare i seks til ti måneder. De startet i august. Dermed må SFT ha behandlet søknaden for utviding av perioden innen sommeren.

Tidlig i desember ble det klart at StatoilHydros anlegg på Melkøya hadde sluppet ut langt større mengder CO2 enn planlagt. Hverken teknikk eller CO2-utslipp har gått som planlagt på Melkøya, landanlegget utenfor Hammerfest som tar imot naturgassen som hentes opp på Snøhvitfeltet i Barentshavet.

Bare fra 23. august til 23. oktober, altså på to måneder, var utslippene fra såkalt fakling, altså brenning av overflødig gass fra produksjonen, på hele 1,099 millioner tonn, bare litt mindre enn selskapet på forhånd hadde beregnet for hele oppstartfasen på opptil ti måneder.

- Ingen ønskesituasjon

StatoilHydro innrømte den gang at de har vært for optimistiske i beregningene av CO2-utslipp fra anlegget på Melkøya.

- Dette er ingen ønskesituasjon. Vi har gjennom flere tiltak forsøkt å redusere faklingen. Vi er de første til å erkjenne at det har blitt større utslipp i oppstartsfasen enn vi hadde håpet på forhånd, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i StatoilHydro til Aftenposten.

I dag søker de SFT om tillatelse til å slippe ut 1,5 millioner tonn med CO2 over de neste seks månedene. Norge som helhet slapp til sammenligning i fjor ut ca. 54 millioner tonn.

I en pressemelding StatoilHydro har sendt ut i dag skriver de at de i utgangspunktet planla en oppstartsperiode for Snøhvit på seks til ti måneder. Utfordringene knyttet til reparasjon av lekkasjer i kjøleanlegget, begrenset kapasitetsutnyttelse i anlegget og mulig behov for modifikasjoner, medfører nå at utslippene i oppstartsperioden blir større enn planlagt.

Miljøovervåkingsprogram

Selskapet skriver videre at de har redegjort for oppdatering av et miljøovervåkingsprogram for å følge opp konsekvensene av utslipp til luft fra anlegget.

- StatoilHydro arbeider for å redusere miljøkonsekvensene som følger av oppstartsperioden på Melkøya og tar utfordringene knyttet til økte utslipp svært alvorlig. Vi har nå redegjort for våre planer for oppstartsperioden og søkt om tillatelse for kvotepliktige utslipp for de økte ekstraordinære CO2-utslippene, sier Øystein Michelsen, som leder Drift Nord i StatoilHydro i pressemeldingen.

Ifølge selskapet har tidligere prøvetaking vist at det så langt ikke er målbare endringer i luft- og vannkvalitet i Hammerfest etter tidligere fakling og utslipp av sot.

StatoilHydro har som mål å få full kapasitetsutnyttelse av anlegget i løpet av 2009.

Under normale driftsforhold sier selskapet at utslipp av CO2 fra fakkel ved LNG-anlegget være omlag 0,2 millioner tonn årlig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder