GATEKAMPER: Politiet måtte ta i bruk tåregass mot demonstrantene som protesterte mot den israelske støttemarkeringen foran Stortinget. Foto: Scanpix

Oslo badet i tåregass

(VG Nett) Demonstranter - og mange fredelige forbipasserende - ble i Oslo sentrum utsatt for politiets tåregass torsdag kveld. - Meget ubehagelig, men ufarlig, sier FFI-ekspert på kjemiske våpen.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
CS gas

- Tåregass er en del av det taktiske konseptet, og brukes når situasjonen krever det, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til VG Nett.

Han forklarer at det ble nødvendig å bruke tåregass i forbindelse med Israel-vennenes fredelige markering foran Stortinget i ettermiddag på grunn av motdemonstranter som begynte å kaste ting på de fredelige demonstrantene.

Vanlige, tilfeldige forbipasserende havnet midt i tåregass-teppet som la seg over sentrale deler av hovedstaden etter at politiet gikk til aksjon mot voldelige demonstranter. Vanlige folk som havnet midt i dramaet gjorde sitt beste for å komme seg unna, mange søkte tilflukt i butikker og kafféer, mens andre trakk inn på Stortinget.

Opplevde du tåregassen? Fortell nederst i saken!

LES OGSÅ:Her knuser demonstrantene Karl Johan

- Publikum må trekke vekk

- Tåregass er et veldig lempelig middel. Folk som ikke er aktive voldsutøvere blir minimalt berørt. Publikum som er seriøse må ta ansvar for egen sikkerhet og trekke seg vekk fra områder hvor det brukes tåregass, så gjør vi det vi kan for å normalisere situasjonen i Oslo sentrum, sier Fredriksen til VG Nett.

VGTV:Se kaoset som oppstod i Oslo sentrum her!

Frisk luft og skylling

FFI-forsker Pål Aas er prosjektleder for Forsvarets Forskningsinstitutts aktivitet som tar for seg de medisinske skadene av kjemiske våpen.

Han forklarer at slik politiet bruker tåregassen utendørs er ufarlig, siden det er snakk om relativt lave konsentrasjoner. Det er ikke lov å bruke tåregass i krigføring, i henhold til kjemivåpenkonvensjonen, men er lovlig i opprørskontroll.

LES OGSÅ:Fra krig til fred i Oslos gater

- Tåregass er et stoff som virker sterkt irriterende på nese, munn, svelg og øyne. Avhengig av konsentrasjonen kan gassen også virke irriterende på huden andre steder på kroppen. Det som gjelder i sånne situasjoner, er å komme seg unna og til områder hvor det ikke er slik gass, sier FFI-forskeren.

Gassen setter seg i tøyet, så det er viktig at man får luftet ut dette relativt raskt om man ønsker å få raskt slutt på ubehaget gassen medfører.

- Når man kommer inn kan det være lurt å skylle ansiktet i lunkent vann, sier forskeren til VG Nett.

Israels ambassaderåd:- Dette er trist for Norge

Artikkelen fortsetter under bildet.

GASS-SKY: Oslo-politiet møtte mannsterkt frem og tok i bruk tåregass for å holde motdemonstranter unna under en støttedemonstrasjon for Israel utenfor Stortinget torsdag. Foto: SCANPIX Foto:

Politi og demonstrant skadet

Så langt er det kjent at en polititjenesteperson er blitt skadet i sammenstøt med voldelige demonstranter.

- Vedkommende har fått en stor stein i hjelmen, og har fått skader i munnregionen, sier Fredriksen, og legger til at også en person som har vært aktiv i etterkant av den fredelige markeringen også er blitt skadet og er fraktet til legevakten.

- Dette viser at maktmidler er blitt fornuftig brukt av politiet. Det er ikke disse grupperingene sin fortjeneste at det kun er blitt mindre personskader i kveld, sier Fredriksen og legger til at han syns politiet har håndtert situasjonen i Oslo sentrum på en meget profesjonell, klok og ryddig måte.

LES OGSÅ:Politiet bruker tåregass mot demonstranter

Mye politi

Politiet hadde håpet på at demonstrasjonene skulle få en annen form, og stabssjefen syns det er synd at voldelige elementer har gjort seg gjeldende. De som befant seg i Oslo sentrum torsdag kveld kunne selv bevitne det massive politioppbudet i Oslos gater.

- Det tjener dem liten ære, men vi hadde tatt høyde for at dette kunne skje. Vi har til en hver tid hatt nok mannskaper å sette inn, sier han til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder