TENNER OG BOLIG: Kristin Halvorsen skal fortsatt avskaffe fattigdommen. - Det eri kke lett å avskaffe fattigdommen i en fei men den er lett å forplikte seg, sier hun. Foto: Scanpix

TENNER OG BOLIG: Kristin Halvorsen skal fortsatt avskaffe fattigdommen. - Det eri kke lett å avskaffe fattigdommen i en fei men den er lett å forplikte seg, sier hun. Foto: Scanpix

Kristin Halvorsen: - Folk har rett til å ha høyere forventninger til oss

YOUNGSTORGET (VG Nett) Med tenner og bolig vil finansminister Kristin Halvorsen (Sv) bekjempe fattigdommen.

Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Det er ikke lett å bekjempe fattogdommen i en fei, men det er lett å forplikte seg til å prøve, sa Kristin Halvorsen under fattigdomshøringen på Youngstorget i Oslo, fredag ettermiddag.

I selskap med blant annet Frp-formann Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg delte hun ut nye løfter til de fattigste i verdens rikeste land.

SV-lederen, som har blitt beskyldt for å ha sviktet de fattige, vil fortsatt ikke si unnskyld til de som føler de rødgrønne ikke har levd opp til forventningene.

Men hun gir folk rett til å stille nye krav:

- Vi har gjort mye og vi skal gjøre mer, men det tar tid. Folk har rett til å ha høyere forventninger til oss enn til Høyre og Frp, sier Halvorsen til VG Nett.

Mistet tann

Halvorsen lister opp fire tiltak hun mener er de viktigste for å bekjempe fattigdommen: Tannhelse, boligpolitikk, gode ordninger for barna og en opprydning i sosialhjelpen.

- Det er et hull i velferdsstaten, sier Halvorsen - og med det mener hun at god tannhelse er et av de største skillene mellom fattig og rik.

Stoltenberg:- Fattigdom kan ikke avskaffes

Hun bruker egne erfaringer for å vise hvordan fine tenner er avgjørende for å føle seg vel i velferdsstaten:

- Jeg mista en tann en gang og begynte å smile skjevt for å skjule det. Tenner er det første som møter oss. Vi skal ha med tenner som en del av kroppen. Utgifter til tannhelse skal inn under egenandeltaket trinn 2, som er 2500 kroner. Tenner er den dyreste enkeltreformen i vårt program, men dette er et veldig viktig mål, sier Halvorsen.

Utleieboliger

Finansministeren omtaler den dårlige tilgangen på rimelige boligalternativer for de som har minst som et paradoks i verdens rikeste land.

Les også:Dette vil Krf gjøre for de fattige

- Vi må bygge flere lavinnskuddsboliger og flere utleieboliger. Vi må også sørge for å rydde opp i sosialhjelpen og innføre likebehandling i hele landet. Brede gode ordninger som omfatter alle barna er også utrolig viktig for å forebygge fattigdom, sier Halvorsen til VG Nett.

Hun trekker også fram likelønn for kvinner og gode tiltak for å hindre drop-outs fra videregående som viktige tiltak.

Halvorsen vil også avskaffe kontantstøtten som hun mener er en fattigdomsfelle.

- Den låser kvinner og hindrer mødrene fra å ha en jobb og tjene egne penger. Det har med frihet å gjøre, sier hun.

IKKE FORNØYD: Siv Jensen mener folk må tjene nok enten det de lever av heter lønn eller trygd. Hun mener de rødgrønne kun prater, em ikke leverer på fattigdomspolitikk. Foto: Scanpix

Frp: - Kan ikke fjernes med et pennestrøk

Frp-formann Siv Jensen slakter de rødgrønnes innsats for fattige.

- Frp har hatt fokus på en rekke av de tiltakene det nå blir ropt høyt om, men har blitt nedstemt hver gang. Når dere skal måle politikerne på dette må dere ikke høre på hva de sier, men finne ut hva de faktisk har gjort, sa Jensen til publikum i teltet på Youngstorget.

Hun hevder å være enig med Kristin Halvorsen i mye.

- Men jeg tror ikke det er mulig å fjerne fattigdommen med et pennestrøk slik det ble hevdet for fire år siden, sier Jensen.

Frp mener man i større grad må møte de fattige med respekt.

- Noe av det groveste vi ser er diskrimineringen i arbeidslivet der mennesker med et handikap i flere år har vært en utstøtt gruppe. De finnes ikke engang på arbeidsledighetsstatistikken fordi de tilhører en annen kategori. Det er en uverdig behandling, sier Siv Jensen.

Velferdsalliansen, Kirkens Bymisjon Oslo, Samarbeidsforum mot fattigdom og Fellesorganisasjonen sto bak arrangementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder