ETIKK, TAKK: Regional- og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Scanpix

Regjeringen gir kommunene økt lånemulighet

Regjeringen skrur opp kommunenes lånemuligheter med opptil 20 milliarder kroner neste år.

Publisert:

Meningen er at det skal bli enklere for kommunene å vedlikeholde skolebygg og bygge nye omsorgsboliger, også i en situasjon der pengemarkedet har tørket inn som en følge av finanskrisen.

- Regjeringen fremmer fredag et forslag som gjør at Kommunalbanken får mulighet til å låne ut mellom 15 og 20 milliarder kroner mer, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til NRK.

Hun sier at Kommunalbanken er den største långiveren til landets kommuner, og at økningen av bankens egenkapital på 300 millioner kroner vil gjøre kommunene i stand til å gjennomføre sine planer for neste år. Banken har så langt i år lånt ut om lag 10 milliarder kroner, men har vært urolig for begrensninger i utlånsveksten som følge av krav til egenkapital.

Kommunenes interesseorganisasjon KS er fornøyd med regjeringens forslag.

- Men de må også sørge for at kommunene har gode inntekter så de kan betale avdrag og renter, sier KS-leder Halvdan Skard.

Staten eier 80 prosent av Kommunalbanken, som gir lån med gunstige renter til kommuner, fylkeskommuner og interkommunale selskaper. Resten eies av Kommunal Landspensjonskasse, KLP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder