OSLO: Norges mest folkerike by er den kraftigste magneten på unge voksne i Norge. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE
OSLO: Norges mest folkerike by er den kraftigste magneten på unge voksne i Norge. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

- Best å bo på Østlandet

INNENRIKS

Østlandet er det mest attraktive stedet å bo her i landet. Det viser en ny undersøkelse som Telemarksforskning har gjort for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Publisert: Oppdatert: 24.08.08 14:11

Undersøkelsen viser at det er en storstilet sentralisering på gang i Norge, og at folk flytter til det sentrale Østlandet.
Forskerne har undersøkt 83 næringsregioner landet rundt. Av de ti mest attraktive, er ni på Østlandet.

Av de ti minst attraktive, er seks i Nord-Norge og tre på Vestlandet. Øykommunen Rennesøy ligger helt på topp på listen, fulgt av Sørum, Bokn og Ullensaker. På bunn ligger Ulsteinvik, Vanylven, Sande og Herøy.

- Det er best å bo der folk vil flytte til, og Østlandet er best, sier næringspolitisk direktør Petter Brubakk i NHO til Aftenposten.

Forskerne har sett på kommuner, regioner og landsdeler, og vurdert dette ut fra blant annet flyttemønstre. Resultatet er ganske annerledes fra en oversikt som Dagens Næringsliv i sommer la fram. Den kåret Luster i Sogn og Fjordane til landets beste sted å bo, og Moss og Arendal som noen av de verste bostedene.

BLOGG:Det gode liv i byen

Næringspolitisk direktør Petter Brubakk i NHO mener at undersøkelsen som han har bestilt, gir en mest korrekt beskrivelse. Han mener at alle faktorer som ligger bak slike undersøkelser, ikke kan veie like mye.

- Kriteriene kan i og for seg være riktige, men såkalte objektive kriterier om hvor det er best å bo, duger ikke hvis ingen vil bo der. Og det er heller ingen kriminalitet der folk ikke vil bo. Vi må ta mer hensyn til arbeidsplasser, kommunikasjon og andre slike forhold, sier Brubakk.