RUSSEFEST: Tryvann er stedet for russefest i hele mai. Her festes det til tidlig morgen. Foto: Helge Mikalsen

8 av 10 russ vil flytte eksamen

(VG Nett) Russen ønsker seg eksamen før feiringen begynner. Det samme ønsker lærere og skoleledelse.

Ida Anna Haugen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Det vil være både positive og negative sider ved å ha eksamen før russefeiringen, sier Sindre Skoglund, president i Russens hovedstyre til VG Nett.

Har du spørsmål til Sindre? Onsdag klokken 13.00 stiller han til nettmøte. Send inn dine spørsmål her

En undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Foreningen mot Rusgift viser at 8 av 10 russ kunne tenke seg å ha eksamen før de tar fatt på russefeiringen.

Les også:Russefeiringen svekker karakterene

- Mange som reiser bort

- Det positive med en slik ordning vil jo være at man konsentrerer seg fullt og helt om eksamen før man tar fatt på russefeiringen, sier Skoglund.

POSITIVT OG NEGATIVT: President i Russens hovedstyre mener det er viktig med en debatt om eksamensordningen Foto: Gyda Katrine Hesla

Russepresidenten frykter imidlertid at mange vil reise bort dersom eksamen blir flyttet til før russetiden.

- Dersom man er ferdig på skolen etter eksamen så kan det være at mange reiser bort i stedet for å feire, og det ville vært synd. Russefeiringen er jo tross alt en 100 år gammel tradisjon, sier Skoglund.

Er du russ i år?Send inn dine opplevelser fra russetiden her!

En før og en etter

Lederen i Norsk lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen, mener noe må gjøres for at russefeiringen og eksamen kan avvikles uten å ødelegge for hverandre.

- Russefeiringen ødelegger veldig mye for veldig mange. Jeg tror mange elever undervurderer hvor mye de blir svekket, spesielt av søvnmangel, sier Paulsen.

Norsk lektorlag har tatt til orde for en ordning der den skriftlige eksamenen avvikles før russefeiringen begynner, og muntlig eksamen i juni.

- Jeg tror vi må innrette oss etter verdenen slik som den er. Og da må vi innse at vi ikke får flyttet eller stoppe russefeiringen, og det er svært lite skolen kan gjøre for å bestemme innholdet i den, mener Paulsen.

- 17. mai flytter seg ikke

Også Norsk Skolelederforbund har engasjert seg i saken, og deler oppfatningen til lektorforbundet.

- Russefeiringen er uløselig knyttet til 17. mai, det tror jeg vi bare må innse. Og 17. mai får vi ikke flyttet. Derfor er det lettere å flytte eksamen, sier nestleder i Norsk Skolelederforbund, Jens Nicolaisen.

- Men hva med elevenes eget ansvar i denne sammenhengen?

- Vi er ikke motstander av at elevene skal ta ansvar selv, men vi ser at russefeiringen ofte går utover de elevene som er minst i stand til å ta det ansvaret. Og vi er interessert i å hjelpe elevene, sier Nicolaisen.

Debatt:

- Viktig med debatt

Paulsen i lektorforbundet forteller at svært mange lærere synes det er demotiverende med dårlig oppmøte og slitne elever i russetiden.

- Det undergraver det seriøse arbeidet i skolen, og vi må finne en løsning på dette. Å flytte eksamen er en brukbar løsning, slik situasjonen er nå, sier Paulsen.

Ordningen Norsk Lektorlag ser for seg, faller i god jord hos russepresidenten.

- Det kan fungere å ha skriftlig eksamen før feiringen, og muntlig etter. Jeg mener uansett det er viktig med en debatt om eksamensordningen, sier russepresident Sindre Skoglund

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder