OSLO I GÅR: I et vintervakkert Norge er det lite som minner om terrorhandlingene som det siste året har rystet verden. Likevel gjør angrepene at flere nordmenn frykter nye angrep i Norge. Foto: Frode Hansen , VG

Flere frykter norsk terrorangrep

Ny PST-vurdering: Lavere terrorfare i Norge

VG-undersøkelse: Kvinner mer redde terror enn menn

Bølgen av terrorangrep det siste året gjør at nesten halvparten av nordmenn er mer redde for terrorangrep i Norge. Men ifølge PST har terrorfaren gått ned.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er terrorangrepene i blant annet Paris, Egypt og Tyrkia som gjør at nordmenn frykter et lignende angrep i Norge.

I en undersøkelse InFact har gjort for VG, svarer hele 43,2 prosent ja på spørsmålet om de har blitt mer redde for et norsk terrorangrep.

– Den siste tiden har det jevnlig vært store angrep i utlandet, nå sist i Istanbul forrige uke og Burkina Faso denne i helgen. Nordmenn er bereiste og internasjonalt orienterte, så de følger med på det som skjer, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

VG-undersøkelsen viser også en forskjell i svarene mellom kvinner og menn: 58 prosent av kvinnene svarer at de har blitt mer engstelige det siste året, mens bare 33 prosent av mennene svarer det samme.

– PST sitter ikke på konkrete opplysninger om at det skal skje et angrep mot Norge. Sånn sett er det ikke noen grunn til å være redd. Men Norge er en del av verden, og vi har fortsatt personer som vi har bekymringer knyttet til og som vi holder under oppsikt i Norge, sier Bernsen.

FRYKTER FERIETERROR: Én av tre nordmenn sier terror påvirker ferieplaner

Analytikerne på PSTs hovedkvarter i Nydalen i Oslo skriver i disse dager på den nyeste versjonen av sin årlige trusselvurdering.

Derfor synker terrorfaren

Overfor VG letter sikkerhetstjenesten på sløret om deler av innholdet i rapporten. Hovedkonklusjon: Stikk i strid med den økte frykten for angrep, har terrortrusselen mot Norge den siste tiden blitt svekket.

– Det er to hovedgrunner til dette. Den første er at vi har fått på plass en terrorlovgivning som sørger for at en del av de ekstreme islamistene vi har hatt bekymringer knyttet til, nå enten sitter i varetekt eller er fengslet. Det gjør at de for tiden ikke utgjør noen fare, sier Bernsen.

– Den andre grunnen er at flere andre vi var bekymret for de siste årene har blitt drept i Syria, sier Bernsen.

VG-OVERSIKT: Dette er de norske Syria-farerne

PARIS I NOVEMBER: 130 mennesker ble drept i terrorangrepene i Paris i november. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Høyreekstreme mangler ledere

I søndagens VG kan du lese historien om de mest profilerte islamistene i Norge – og hvordan de i dag sitter fengslet, har gått under jorden eller trolig er drept.

Det er dette miljøet PST mener har utgjort den største faren for et angrep på norsk jord, og det er de som har vært i fokus for sikkerhetstjenesten.

– Norske høyreekstreme mangler en klar lederskikkelse. Derfor er det ikke et stort, samlet miljø som vi ser i flere andre land, og utgjør ikke en trussel på samme måten som ekstreme islamister, sier Bernsen.

Også såkalte «ensomme ulver» – personer som jobber helt alene – utgjør en trussel.

– Hvis du planlegger og gjennomfører angrepet uten å kommunisere med noen i forkant, er du svært vanskelig å oppdage også for en sikkerhetstjeneste som PST, sier Bernsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder