IKKE SIKKER: Kreftregisterets direktør Giske Ursin sier at den såkalte PSA-testen ikke er overbevist om at dette reduserer dødeligheten av prostatakreft. Foto: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

Advarer mot prostata-test

Antallet menn som får påvist prostatakreft, øker voldsomt. Men kreftregisteret frykter at mange blir behandlet unødvendig, med fare for store bivirkninger og et dårligere liv.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Prostatakreft er den kreftsykdommen som forekommer hyppigst i Norge. I 2012 fikk nesten 5.000 menn påvist sykdommen, og forekomsten har økt kraftig de siste ti årene. Det kom fram da Kreftregisteret tirsdag la fram rapporten «Kreft i Norge».

Årsaken er trolig at stadig flere får utført en såkalt PSA-test hos fastlegen, selv når de ikke har noen tegn på sykdom.

Kreftregisterets direktør Giske Ursin påpeker at helsemyndighetenes anbefaling er ikke å ta en PSA-test hvis man er frisk og ikke har noen familiehistorie med denne kreftformen.

- Vi er ikke overbevist om at dette reduserer dødeligheten av prostatakreft, sier hun.

Skadelig behandling

Testen er en blodprøve som kan gi en indikasjon på om man har kreft i prostata. Men den sier ikke noe om hvorvidt kreftsvulsten er aggressiv og livstruende på sikt.

- Hvis man vil være på den sikre siden og skjære ut svulsten, så har man ikke nødvendigvis gjort noe for pasientens mulighet til å overleve. Du har kanskje bare gitt ham bivirkninger, som impotens, sier Bjørn Møller, som er leder for registeravdelingen i Kreftregisteret.

Mange kan leve mange år med en liten svulst i prostataen uten noen problemer. Derfor oppfordrer Kreftregisteret til at såkalt aktiv overvåking vurderes som et alternativ til rask kirurgisk behandling. Det betyr blant annet å følge med på om verdiene av PSA (prostataspesifikt antigen) øker over tid.

- Det er ikke selve screeningen som er ulempen, det er den eventuelle overbehandlingen etterpå, understreker Møller overfor NTB.

Mer informasjon

Ole Alexander Opdalsheim, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, mener fastlegene bør bli flinkere til å informere pasienter som vil ta blodprøven.

- Vi mener at man ikke behøver å ha en rutinemessig screening, men om en enkeltperson vil ta en test må han diskutere det med sin lege, sier Opdalsheim til NTB.

Samtidig påpeker han at det også er folk med alvorlig prostatakreft som ikke får behandlingen de burde hatt. I desember i fjor ble den norske kreftmedisinen Radium 223, som dreper kreft med radioaktive alfastråler hos prostatakreftpasienter, godkjent i Norge.

- Det er både en overbehandling, men det er også underbehandling. Det er en alvorlig sykdom. Over 1.000 menn dør av prostatakreft hvert år, så det er behov for satsing på denne kreftsykdommen, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder