BORTE: Kjell forsvant fra denne parkeringsplassen utenfor Dagali hotell i 08.30-tiden på lørdag. Foto: ,

Tidligere etterforsker: Tror ikke katten Kjell (16) er tatt ut av landet

Vitner så katten bli tatt

Politiet: - Har ikke gjort noen avhør

Katten Kjell har vært sporløst borte siden lørdag da et vitne så ham bli kastet i en svart bil. Matfar fortviler, men en ekspolitimann tror Kjell vil komme til rette.

Publisert:

JENNY-LINN LOHNE, SIRI EGGEN og HEIDI ERIKSSEN Foto: ,

- Kvinnen kom ut av bilen, og ropte «pus, pus», men katten kom ikke. Da gikk mannen bort og løftet opp katten, og bar ham under armen tilbake til bilen, sier Kåre fra Sotra.

Han stod på terrassen sammen med datteren på familiehotellet i Dagali da han så opptrinnet lørdag morgen. Som gjest på hotellet meldte han i fra til Ola Halland (72) som eier både hotellet og Kjell.

Kjælen, snill og tunghørt

– Vi har liten tro på at vi får se ham igjen, dessverre. Det er håpløst å vite hvor de har reist og hva de eventuelt har gjort med ham. Min største frykt er at de har pint og plaget ham, og det er jo en forferdelig tanke. Kjell er nærmest som et familiemedlem, sier matfar Ole Halland (72).

Han beskriver skogskatten Kjell som kjælen, snill og tunghørt. Nå er familien Halland rystet av at Kjell er sporløst borte. Politiet er kjent med at katten er savnet, men har foreløpig ikke iverksatt noen etterforsking.

- Det er klart det er veldig trist, og vi tar gjerne mot en anmeldelse fra fornærmede, sier konstituert lensmann i Hol, Brit Fykse, til VG.

Har du sett Kjell? Tips VGs journalister her

Ifølge henne har det ikke vært noen katte-bortføringer i Hol kommune tidligere.

Ved Joker på Dagali, som ligger et lite stykke fra hotellet, har de heller ikke sett noe til katten. Innehaver Hanne Svartaas Håvardsrud sier hun ville husket hvis noen stoppet for å kjøpe kattemat lørdag morgen.

- Det hadde jeg merket, for kattemat går det så lite av. Dette er ikke noe koselig, i hvert fall ikke hvis han er kidnappet. Det er en gammel god katt som ikke har noen fiender annet enn musene, sier Håvardsrud.

Etter det VG kjenner til skal det ikke finnes noen overvåkningsvideo av parkeringsplassen hvor Kjell ble borte.

Ekspert: Tre hovedteorier i kattesaker

For krimforfatteren og den tidlige etterforskeren Jørn Lier Horst er det som regel én av tre forklaringer på at en katt blir tatt.

** PENGER - Katter kan bli stjålet fordi de er renrasede og har en markedsverdi

Siden Kjell er en 16 år gammel skogskatt, mener Lier Horst at dette ikke er et sannsynlig scenario.

EKSPERT: Krimforfatter Jørn Lier Horst arbeidet tidligere som etterforsker i Vestfold politidistrikt. Han har vært ute for kattesaker før. Foto:Roger Neumann,VG

** KONFLIKT - Uenighet mellom eier og andre. Katten kan også være årsaken til irritasjonen.

Ifølge matfar Halland var Kjell er hjemmekjær katt som sjelden beveget seg langt fra hotellet. Han forteller at familien ikke var i konflikt med noen som kunne hevnet seg ved å ta Kjell.

** MISFORSTÅELSE – Noen kan ha trodd at katten var deres eller så kan vitner har misforstått at det var Kjell som ble kidnappet

- Dette er kanskje det mest sannsynlige, sier Horst.

Han mener det ikke dreier seg om en kriminell bande som snapper katter. Han tror heller ikke Kjell har blitt fraktet ut av landet, selv om Dagali flyplass ligger like ved åstedet.

- Jeg tror ikke noen vil spandere en utenlandsreise på Kjell, sier han.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder