MISTANKE: Leder Mette Nordi LOs største forbund, Fagforbundet,  liker dårlig mistanken om at First House ikke bare har uformell makt, men også formell.

MISTANKE: Leder Mette Nordi LOs største forbund, Fagforbundet, liker dårlig mistanken om at First House ikke bare har uformell makt, men også formell. Foto:Neumann Roger,VG

LO støtter Støres First House-kritikk

LO støtter Ap-leder Jonas Gahr Støres kritikk mot First House. Der er døren lukket for PR-byrået.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk i VG lørdag ut med krass kritikk av First House og tidligere partikollegaer som har gått fra Ap og over til det omstridte selskapet.

Få andre Ap-topper har vært tilgjengelig i helgen, men hos samarbeidspartner LO er det liten tvil om at kritikken faller i god jord. Og selv om LO sitter på milliarder og tidvis leier inn krefter for å få råd, er døren lukket for First House.

- På ville veier

- Mange merker seg det Støre sier om First House. Mange har nok tenkt de tankene. PR-bransjen har uformell makt, det vet alle, men det er ikke bra når vi går rundt med mistanke om at de også har formell makt. Da er vi på ville veier. De har så mange folk som har vært i de innerste politiske sirkler, at det både kan svekke tilliten til det politiske system og til lobbybransjen, sier forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet, LOs desidert største fagforbund.

De har så mange folk som har vært i de innerste politiske sirkler, at det både kan svekke tilliten til det politiske system og til lobbybransjen.

- Vi bruker ikke PR-bransjen til lobbyvirksomhet. Men vi har tidvis brukt eksterne til medietrening for ledelse og ansatte i informasjonsavdelingen. Vi er bevisste på at vi skal bygge opp egen kompetanse selv og er også kritiske til at det offentlige bruker så mange konsulenter. Det er viktig at offentlige institusjoner har kompetansen selv, sier hun.

- Farlig

LO-leder Gerd Kristiansen sier også at det er uaktuelt å hyre inn First House. Hun støtter Støre i hans kritikk.

- Støre trekker fram det jeg også er mest skeptisk til i den bransjen, nemlig at man skaper et inntrykk av at politikere og politikk på en måte er til salgs. Det er farlig for folks tillit til vårt demokrati. Samrøret med blant annet Listhaug og Brodtkorp viser hvor viktig det er med åpenhet, sier Nord.

- Har dere brukt First House eller vurdert å bruke dem?

- LO har ikke brukt First House og har heller ikke vurdert å bruke dem.

I LOs nest største forbund, er det heller ikke aktuelt å bruke det omstridte PR-selskapet.

- Vi har aldri brukt First House. Vi vurderer heller ikke å bruke dem, vi bruker egne krefter, sier informasjonssjef Vidar Grønli i Fellesforbundet.

Nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet sier via sin politiske rådgiver Jon Reidar Øyan at hun stiller seg fullt og helt bak det Støre sier.

- Kritiserer andre for det de selv gjør

- LO kritiserer andre for å gjøre det de selv gjør, nemlig å prøve å få gjennomslag for eget syn i pågående demokratiske prosesser. Fagforbundet og Fellesforbundet har ressurser nok til å ha kompetanse og kapasitet til slike oppgaver internt. Ikke alle virksomheter har denne muligheten. Da blir det ofte billigere, og resultatet bedre, å bruke tjenester fra rådgivingsselskaper som First House, sier First House-sjef Per Høiby.

- Våre kunder opplever ofte at det er utfordrende å bli hørt av det kundene opplever som makta, nemlig politikere, byråkrati og media. Når vi bistår kundene i dialogene med overordnede offentlige etater, media eller politiske organer, handler det om to forhold: Sakskunnskap og hvordan de selv kan få frem budskapet på best mulig måte. De sjeldne gangene vi tar kontakt på vegne av kundene, er vi alltid åpne på hvem vi representerer og hva vårt ærend er, sier Høiby til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder